aA
Be džiovintų ir mišku kvepiančių grybų dažnas žmogus neįsivaizduoja ne tik Kūčių stalo patiekalų, bet ir kasdienio raciono – gardina jais sriubas, padažus, troškinius, įvairius kepinius bei salotas. Tačiau laikai, kai kiekvienoje virtuvėje puikavosi krosnis, naudota miško gėrybėms džiovinti – praeityje, todėl grybų mylėtojai ieško naujų, kartais ir pačių netikėčiausių būdų grybams bei uogoms konservuoti.
Lietuvių išradingumui ribų nėra: grybus džiovina ir šiltnamiuose, ir ant kapoto – pasakė, kaip reikia, kad nesudegtų ir netrupėtų
© Shutterstock

Pasitelkia fantaziją

Kaip pasakoja grybavimo asociacijos įkūrėjas ir pasaulio čempionas Vytenis Daugudis, kol rinkoje nebuvo specialių uogoms ir grybams skirtų džiovyklių, nagingi lietuviai buvo įsigudrinę namuose gamintis specialias grybų džiovinimo dėžes.

„Pats esu matęs savo akimis: susikonstruodavo medines kelių aukštų lentynas, pajungdavo ventiliatorių, elektrą ir taip džiovindavo grybus. Taip pat dažnai grybus dar ir dabar žmonės džiovina elektrinėse ar dujinėse viryklėse, tačiau tai nėra lengvas procesas. Ilgai užtrunka, ne visos viryklės leidžia nustatyti žemą temperatūrą ir tada labai lengva grybus ne sudžiovinti, o sudeginti“, – perspėja V. Daugudis.

Taip pat yra girdėjęs istorijų, kaip grybai džiaunami šiltnamiuose ar pirtyse bei prieš vasaros saulę ant automobilio kapoto, o rudenį – ant radiatorių arba įkaitusių dujinių katilų. Dzūkijoje žmonės grybus anksčiau džiovindavo ir specialiose duonkepėse, tačiau dabar tokias turi retas šeimininkas.

Lietuvių išradingumui ribų nėra: grybus džiovina ir šiltnamiuose, ir ant kapoto – pasakė, kaip reikia, kad nesudegtų ir netrupėtų
© Shutterstock


Svarbiausia – tinkama temperatūra

Specialistai atkreipia dėmesį, kad tinkamam grybų džiovinimui reikia palaikyti ne aukštesnę nei 45–55 laipsnių temperatūrą. Taip pat svarbu, kad grybai būtų švarūs, nuvalyti, visi panašaus dydžio. Jeigu pavyks laikytis šių sąlygų, tuomet galėsite mėgautis kokybiškais džiovintais grybais – jie bus švelnios, aksominės tekstūros, netrupės.

„Automatizuoti, lengvai valdomi džiovintuvai namų sąlygomis leidžia paprastai ir greitai pasirūpinti džiovintų grybų, uogų ar net vaisių atsargomis žiemai. Be to, tai padeda sutaupyti ne tik laiko, bet ir pinigų, nes džiovinimo procesas ilgai neužtrunka, jums viską padės sekti džiovintuve įmontuotas specialus laikmatis. Mėgstantys gaminti ir eksperimentuoti virtuvėje tikrai ras ne vieną šio aparato panaudojimo būdą: prietaisas tiks džiovinti ne tik vaisius, uogas ar grybus, bet galima susidžiovinti ir vadinamuosius beef jerky“, – pranešime pasakoja „Lidl“ Ne maisto prekių skyriaus vadovas Vytenis Čiubrinskas.

„Pats namuose šiuo metu turiu dvi džiovykles. Net nenorėčiau grįžti prie senųjų laikų ir džiovinti grybų ant krosnies. Vasarą ją kurti, prižiūrėti, neperkaitinti – žaidi, kaip vaikas. Dabar specialios džiovyklės yra visiems prieinamos“, – pasakoja grybautojas V. Daugudis.

Lietuvių išradingumui ribų nėra: grybus džiovina ir šiltnamiuose, ir ant kapoto – pasakė, kaip reikia, kad nesudegtų ir netrupėtų
© Shutterstock


Atsargomis aprūpina ir gimines

Varėnos rajone gyvenantis Vytenis sako, kad paprastai grybauja ne tik apylinkėse, bet visur Lietuvoje – ten, kur tik širdis įsigeidžia. Iš viso per sezoną jis kasmet pridžiovina 4-5 litrus grybų.

„Reikia turėti omenyje, kad norėdami kilogramo džiovintų grybų, turėsite džiovinimui pasiruošti bent dešimt kilogramų šviežių. Mėgstu prisidžiovinti baravykų, raudonikių, makavykų, kitų paprastų grybų. Pats niekada nedžiovinu voveraičių, tačiau šiais laikais žmonės eksperimentuoja. Svarbu, kad būtumėte šimtu procentų tikri, kad jūsų surinkti grybai – tikrai valgomi ir nenuodingi“, – perspėja Vytenis.

Anot jo, tinkamai sudžiovinti ir laikomi grybai gali sėkmingai išsilaikyti metus ir ilgiau. „Tačiau paprastai iki kito grybų sezono visas atsargas jau būname pabaigę“, – atskleidžia vyras. Turėdamas dvi džiovykles namuose, jis grybų džiovina ne tik savo reikmėms, bet ir paruošia atsargų artimiesiems bei giminaičiams.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

7 itin gardūs receptai su slyvomis – nuo uogienės iki padažo ir pyrago: pasiseks net virtuvės naujokams

Slyvos – saldus, sultingas ir skanus kaulavaisis. Iš slyvų verdami ne tik įvairiausi džemai,...

Savaitgalio meniu iš vasaros gėrybių – 7 receptai: niekas nepatikės, kad pagaminote greičiau nei per pusvalandį

Rugpjūtis – itin dosnus. Ne tik karšta saule, bet ir jos sunokintais, užaugintais vaisiais bei...

„Le Dîner en Blanc“ tapo vienu romantiškiausių įvykių gyvenime – sutiko būsimą vyrą

Niekada nežinai, kuo baigsis paslaptinga „ Baltoji vakarienė “. Galbūt apsirengę baltai...

Kristinos šokoladinis pyragas su vyšniomis sulaukė didžiulio pasisekimo – tinka ir netoleruojantiems glitimo

Tinklaraščio „Maisto mėgėja“ kūrėja Kristina Naturjevienė pyragus dažniausiai kepa...

Top naujienos

Žmonės apstulbę nuo to, kas darosi elektros rinkoje: tai – apgaudinėjimas

Rekordinės elektros kainos žmones varo į neviltį. Kai kurie gatvėje sutikti praeiviai LNK...

Ekspertas: Putinas savo generolus įvarė į spąstus

Rusijos prezidento Vladimiro Putino generolai pateko į spąstus Ukrainoje , nes, paklausę jo...

Delfi Pliusparengė Nerijus Povilaitis

Vokietijos politiko darbas Putinui: jis pasirinktas transliuoti Vakarams pritaikytas Kremliaus žinutes (7)

Glaudžiais ryšiais su Rusijos energetikos bendrovėmis ir šios šalies prezidentu Vladimiru...

Tragiška avarija per Žolinę: Utenos rajone žuvo su automobiliu susidūrusio motociklo vairuotojas eismas apribotas; papildyta

Bendrasis pagalbos centas informavo, kad Utenos rajone įvyko didelė avarija .

Artėjantis šildymo sezonas gresia būti gerokai brangesniu: kišenes patuštintų ne tik vilniečiai (1)

Nors lepina kaitra, sakoma roges žiemai reikia ruošti dar vasarą, tačiau dalis vilniečių apie...

Karas Ukrainoje. Zelenskis kreipėsi į rusus visame pasaulyje žuvo vienas geriausių Ukrainos karo lakūnų

Kasdienio video pranešimo metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipėsi į rusus...

Profesorius Laurinaitis – apie darbą: kurių profesijų darbuotojai labiau linkę turėti psichinių susirgimų

Sunku patikėti, bet kai kurie skaičiavimai rodo, jog darbe praleidžiame net 50 metų. Sėkmė darbe...

Iš kapinių parvažiavo su dvoku (1)

Sovietinis paveldas Panevėžio kapinėse – iš tolo dvokiantys tualetai su skylėmis grindyse...

Vilniuje duris atvėrė korėjietiško stiliaus maisto restoranas – lankytojai važiuoja net iš kitų mikrorajonų

Prieš kelias savaites Vilniuje, Pilaitės rajone startavo naujas korėjietiško stiliaus maisto...

Debiutu Europos čempionate patenkinta Lietuvos maratonininkė po finišo gniaužė galimą kritiką: atvažiuokite ir prabėkite specialiai Delfi iš Miuncheno

Miunchene pirmadienį prasidėjo Europos lengvosios atletikos čempionatas, o pirmoji iš lietuvių...