Baro požiūrį į gėrimų pasaulį atspindi platus degustacijų spektras – nevengiama viskį derinti su užkandžiais ar, iš pažiūros, nederančiais maisto patiekalais, rašoma pranešime spaudai. Čia pirmą kartą Lietuvoje buvo pasiūlyti viskio ir indiško ar meksikietiško maisto deriniai bei viskio ir šokolado degustacijos.

Lietuviškasis baras pakliuvo ir gėrimų apžvalgininko Neilo Ridley ir Joelio Harrisono iš Didžiosios Britanijos, kurie yra daugelio knygų apie viskį ir kitus gėrimus autoriai, akiratin. Naujausiame jų projekte – 500 įdomiausių pasaulio barų gidas, jame lietuviško baro vadovas interviu apžvelgė vietinių gėrimų ir barų sceną.

Vien Škotijoje viskis rašytiniuose šaltiniuose minimas jau nuo XV a., o aktyviai gaminamas daugiau nei 700 metų. Tokiomis giliomis tradicijomis paremta pramonė iki šiol iškelia škotus tarp rinkos lyderių, todėl naujojo „King & Mouse“ viskio leidybai kilmės šalies ilgai ieškoti neteko.

Naujas viskis – trijų skirtingų regionų viskių kupažas. Pirmiausia tai dūminių viskių sostinės, Islay saloje esančios daryklos „Laphroaig“ viskis. Gėrimas yra smarkiai dūminis, o gaminamas saloje, kur gyvena vos 3,5 tūkstančio gyventojų. Ši darykla turi Didžiosios Britanijos karalienės kokybės sertifikatą.

Į išleisto viskio sudėtį taip pat įtrauktas šiauriausioje Škotijos darykloje, esančios Orkney saloje, viskis. Kaip sala, taip ir „Highland Park“ viskis turi daug skandinaviško palikimo. Dar labiau viskio pasaulyje yra linksniuojamos šioje saloje kasamos durpės. Dėl pastarųjų išgaunamas dūmas perteikiamas ir gėrimui.

Trečiasis ir pagrindinis skonio žiupsnis atkeliavo iš šiaurės rytinio Škotijos regiono – Speyside. Čia gaminamo viskio skonis turi obuolių, kriaušių ir citrusų poskonius. Įdomus faktas, kad pastarajame regione yra susispietę daugiau nei pusė visų Škotijos viskio daryklų.

Šiuo metu Škotijoje veikia per 120 viskio daryklų. Jos skirstomos į regionus gan panašiu principu kaip Ispanijos ar Prancūzijos vynai.

„Dirbdami prie šio 21 metų viskio kupažo svarstėme apie senovinį viskio receptą. Galbūt toks galėjo būti sukurtas Lietuvoje ar Škotijoje XX amžiaus pradžioje, kai didžioji dalis statinių, naudojamų viskio pramonei, atkeliaudavo iš Ispanijos Chereso regiono. Tad mūsų butelyje ieškokite riešutų ir džiovintų kriaušių poskonių, kuriuos lydi lengvi dūmo skonio elementai“, – apie gėrimą mintimis dalijosi baro savininkas Šarūnas Karalius.

Baro atstovų nuomone, šį viskį galima derinti su keptais mėsos patiekalais, šokoladiniais desertais ar kava.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)