aA
Italų šventinis stalas niekada neapsieina be desertų, o itališkos Kalėdos be Panettone – ne Kalėdos. Saldus, burnoje tirpstantis ir it debesėlis minkštas pyragas taip išpopuliarėjo visame pasaulyje, jog jis prieš šventes šluote iššluojamas iš prekybos centrų. Net ir iš lietuviškų!
Luciano Casali
Luciano Casali
© DELFI montažas

Patiems šį pyragą išsikepti yra gana sudėtinga, nes mielinė šio pyrago tešla kildinama dar iš vakaro. Ji pagardinama vanile, mirkytomis razinomis, apelsinų žievelėmis. Taip pat neapsieinama ir be kitų pagardų – džiovintų vaisių ar uogų, cukatų, šokolado gabalėlių, smulkintų riešutų. Jie suteikia pyragui sodrų, išskirtinį skonį.

Panettone – milanietiškasis brandintas pyragas, kuris kepamas iš saldžios mielinės tešlos, pagerinamos kiaušinio tryniu (jis suteikia pyragaičiui spalvą), cukatomis ir razinomis.

Panettone
Panettone
© Shutterstock

Tokius pyragus pirmiausia imta kepti Milane, Šiaurės Italijoje. Dabar prieš šventes jų stengiamasi iškepti labai daug, kad nukeliautų į įvairius pasaulio kraštus. Tai yra tradicinis italų Kalėdų pyragas. Labai skanu juo mėgautis pusryčiams su kava.

Pasidomėjome, kokia šio gardaus itališko pyrago atsiradimo istorija. Vilniuje įsikūrusios itališkos kepyklėlės „Penkios raidės“ savininkas Fabio Casali Panettone atsiradimo istoriją sužinojo dar iš savo tėčio, kuris Romoje taip pat turi savo kepyklėlę „Pasticceria Casali“.

Fabio Casali
Fabio Casali
© Asmeninio albumo nuotr.

79-erių Luciano Casali savo sūnui papasakojo, kaip atsirado šis itališkas gardėsis: „Labai labai seniai, antikinėje Romoje ar dar seniau buvo kepama duona, kuri vadinosi pagnotta. Šita duona savo forma buvo panaši į čiabatą (buvo žema). Į ją buvo dedama daug džiovintų vaisių ir ji buvo kepama iš specialių miltų farina di farro. Bėgant laikui, šios duonos receptas buvo tobulinamas. Buvo pradėta naudoti cukatai ir razinos.

Panettone
Panettone
© Shutterstock

Pirma tikra Panettone buvo iškepta kepėjo vardu Toni (Antonio). Ar tai jo tikras vardas, ar koks slapyvardis – nežinia. Kadangi jis vienintelis kepė tokią duona, buvo pradėta vadinti pane di Toni (Tonio duona). Su laiku pavadinimas tapo Panettone.

Milano kepėjas Angelo Motta sugalvojo suteikti dabar jau įprastą – cilindro formą. Paskui šis Motta tapo industriniu Pannettones kepėju, žinomu ne tik Italijoje. Tradicinė itališka Panettone, bent jau Romoje, kepama su cukatų gabaliukais cedro (vaisius panašus į citriną) ir razinomis“.

Luciano Casali
Luciano Casali
© Asmeninio albumo nuotr.

Italas Fabio savo autentiško Panettone pyrago recepto nepanoro išduoti, tačiau pridūrė: „Panettonei naudojamas sviestas ir ypatingai aukštos kokybės miltai „00“ su daug glitimo ir baltymų (minimum 15 procentų baltymų). Gamybos procesas trunka dvi dienas, iš viso – 5 kildinimai. Pradedama su mažai miltų, iškilus tešlai – pridedama dar, paskui iškilus dar. Su kiekvienu kildinimu, pridedami miltai ir kiti ingredientai. Paskutiniuoju penktuoju kildinimu pridedami cukatai, razinos ir kildinama jau Panettones formoje.

Panettone gamybai nenaudojamas nei pienas, nei vanduo, nei kiti skysčiai. Tik pačiam pirminiam etape maždaug 10 gramų vandens vienai Panettonei ir viskas. Todėl kildinimo procesas ypatingai svarbus. Taip pat itališko pyrago iškepimui reikšminga – atitinkamos temperatūros ir laikas bei aplinkos drėgmė“.

Panettone
Panettone
© DELFI / Šarūnas Mažeika
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(74 žmonės įvertino)
4.0676

Dirbtinė mėsa – jau ne fantastika: kada ji pasieks Lietuvą? (14)

Dirbtinė mėsa , nors ir ne taip sparčiai planuota, vis dažniau atsiduria ant žmonių stalo....

Vasariškas varškės apkepas su cukinijomis: paragavus norėsis dar ir dar (9)

Šilti orai vasarą – tikras džiaugsmas, tačiau dažniausiai per karštį valgyti nesinori....

Prasidėjo šviežių burokėlių sezonas: „Karantino kuchnios“ marinuotų burokėlių receptas (15)

Daržovių karaliai burokėliai neatsiejami nuo tikro lietuvių virtuvės pasididžiavimo –...

Maisto ekspertė išdavė paslaptį, kaip ant laužo paruošti tobulą uzbekišką plovą: svarbu žinoti du dalykus (41)

Ryžių populiarumas neturėtų stebinti, kadangi tai yra produktas, ypač naudingas organizmui,...

Naminis citrininis limonadas, kuris patiks visiems: prireiks vos trijų ingredientų (13)

Norint palepinti savo organizmą ir ieškant gaivaus vasariško skonio nevertėtų ignoruoti citrinos...

Top naujienos

Migrantai lydimi iki pat Lietuvos sienos: FRONTEX užfiksavo Baltarusijos pasieniečių veiksmus (399)

Valstybės sienos apsaugos tarnybos ( VSAT ) pareigūnams talkinantys kolegos iš Europos sienų ir...

Galimybių pasas sugrįš su trenksmu – reikės daugybei veiklų, svarstoma ir dėl didesnių parduotuvių

Vyriausybės kantrybė nevakcinuotiems gyventojams baigiasi. Galimybių pasas gali tapti privalomu...

Nuo šios nakties migrantai apgręžiami prie sienos: ar gali būti panaudota jėga, priklauso nuo aplinkybių svarstomi du nepaprastosios padėties scenarijai, papildyta (768)

Antradienio naktį pasieniečiai ėmė vykdyti vidaus reikalų ministrės įsakymą valstybės sieną...

Pakarto Šišovo kūną radęs jo bičiulis: buvom perspėti baltarusių NVO: jis kėlė tikrą pavojų režimui (1)

Baltarusių nevyriausybinė organizacija antradienį apkaltino Baltarusijos autoritarinio lyderio...

Lietuvoje beliko 3 žaliosios COVID-19 savivaldybės, prasčiausia situacija – Palangoje (65)

Antradienio rytą pateiktais Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje beliko tik trys...

Po pralaimėjimo JAV abu broliai Gasoliai baigia karjerą Ispanijos rinktinėje (10)

Tokijo olimpinių žaidynių ketvirtfinalis, kuriame JAV rinktinė 95:81 įveikė Ispaniją , tapo...

Kijeve dingęs baltarusių aktyvistas rastas pakartas papildyta (311)

Ukrainos sostinėje dingęs baltarusių aktyvistas Vitalis Šyšovas , vadovavęs nevyriausybinei...

Apie migrantus rėžė be skrupulų: pažiūrėkit, kaip elgiasi mūsų pačių vietiniai išlaikytiniai

Socializmo blogybės: pirmyn, daugiau pabėgėlių, daugiau šelpiamų bedarbių, o visą svorį ant...

Eilinis antradienio rytas, kai nemiegojo visa šalis: neatleistume sau, jei sustotume dabar

„Eilinis antradienio rytas. Patekome į olimpiados pusfinalį“, – šypsodamasis referavo...

Seimo narys Petras Gražulis ir verslininkė Birutė Navickaitė pakrikštijo dukrelę (47)

Seimo narys Petras Gražulis ir palangiškė verslininkė Birutė Navickaitė pakrikštijo bendrą...