Režisierius Andrius Žiurauskas pasakoja, jog patyriminės vakarienės nėra naujiena, tačiau kad tokia pramoga persipintų su teatru – retas atvejis. Maisto spektaklyje žiūrovas tampa neatsiejama siužeto dalimi, tiek stebėdamas aktorių sekamą kalėdinę pasaką, tiek joje pats dalyvaudamas per muziką, pojūčius, žaidimą, per interaktyvias dekoracijas, linguojančias sienas, besisukančias grindis ir per maistą.

„Esu ne kartą dalyvavęs vakarienėse, kuriose patiekalai patiekiami su papildoma pramoga, tačiau man pasirodė, jog tokia patirtis gali tapti kur kas didesniu nuotykiu. Taip gimė mintis sukurti spektaklį, kuriame žiūrovai pakviečiami į teatro ir maisto kelionę, į magiškų interakcijų atrakcionų parką, kiekviename žingsnyje atrandant tai, kad pradžiugina“, - pasakoja režisierius.
Pasak spektaklio sumanytojų, ši teatro ir vakarienės dueto pramoga bus ribota: spektaklis nuo gruodžio 1 d. iki sausio 14 d. kasdien parodomas 24 žiūrovams ir kartoti repertuaro jo kūrėjai nesiruošia.

„Spektaklio dramaturgija pasakoja istoriją apie skaičių 12 – tiek patiekalų būna ant Kūčių stalo, tiek vieneri metai turi mėnesių, tiek yra zodiako ženklų. Todėl ir žiūrovų spektaklyje telpa tiek, jog vienoje iš erdvių jie galėtų prie bendro stalo susėsti 12 prieš 12“, – intriguoja A. Žiurauskas.
Per pasaką, mitus, įvairių kultūrų papročius ir skirtingų skonių virtuves aiškinama magiško skaičiaus 12 reikšmė, spektaklyje išskirstyta per šešias erdves, kurių bendras plotas sudaro 500 kv. m. Atėję žiūrovai pirmiausia patenka į „Recepciją“, vėliau keliauja per keturis metų laikus ir vakarienę užbaigia paslaptimis apipintame kambaryje.

Spektaklyje žiūrovas iš pradžių yra supažindinamas su Saule ir jos kelione danguje išsidėsčiusiais zodiako ženklų žvaigždynais. Čia gėrimą ir ikrus patiekia iš sienos kyšančios rankos, o aktoriai kiekvienam dalyviui įteikia po asmenines ausines bei prietaisą, kuriame bus galima ne tik pasirinkti sau patikusį garso takelį, bet ir matyti meniu, patiekalų sudėtį, istoriją, iš kurios šalies virtuvės jis atkeliavęs.
Viso vakaro metu žiūrovai po erdves yra vedžiojami aktorių, kurie atlikdami laiko sergėtojų vaidmenį parodo, ką reikia daryti, kur nueiti, ką paragauti ar kokią muziką įsijungti.

„Nors sakome, kad šio spektaklio nekartosime, maisto ir teatro sinergijos kelionės neketiname lengvai paleisti. Turime norą ateityje statyti kitokias istorijas pasakojančius spektaklius su tokia pačia mintimi, per skonius, instaliacijas, kinetines kompozicijas, dramaturgiją ir žaidimą žiūrovams sukurdami patirtį, kurios jie dar nėra patyrę“, – teigia A. Žiurauskas.
Išankstinėje spektaklio premjeroje sudalyvavo ir žinomi Lietuvos žmonės: žurnalistas Andrius Tapinas kartu su žmona Gabija, aktorė Sandra Daukšaitė-Petrulėnė su vyru Aurimu, keliautojas Vytaras Radzevičius su žmona Laisve, TV laidų vedėjos Kristina Rimienė, Gerda Žemaitė, Dijora Petrikonytė ir Gintarė Eimantaitė-Armalė, kulinarė Ilona Juciūtė bei kiti.

Keliautojas, žurnalistas bei kulinarinių knygų autorius Vytaras Radzevičius pasakoja, kad ši teatrinė patirtis jam paliko didelio netikėtumo efektą, o tokio tipo vakarienė dar kartą parodė, kad maistas gali būti patiekiamas kitaip, nebūtinai tik įprastu ar tradiciniu būdu.

Žurnalistas, laidų vedėjas ir rašytojas Andrius Tapinas antrina, jog didžiausią įspūdį vakarienės metu jam paliko į saulėtą vasarą nukelianti erdvė, o nedidelis žiūrovų ratas ne tik sugriauna įprastinio teatro standartus, bet ir suteikia progą vieniems su kitais pabendrauti, tampant neatskiriama spektaklio dalimi.

Nuotraukų autoriai: Evaldas Rudys ir Teodoras Biliūnas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją