Kaip nebūtų keista, šypteli pašnekovė, ji pati miltinių gaminių valgyti nemėgsta. Užtat vyras su dukra – labai. Ir jiems labai pasisekė, mat Violetai labiausiai patinka gaminti konditerinius gaminius.

„Esu ideali kepėja – kepu, bet pati nevalgau. Užtat žinau, kad jei jau man skanu, tai visiems kitiems tikrai patiks. Tartaletės, kruasanai, eklerai – mano arkliukas. Užtenka ir šeimai, ir draugams, ir kaimynams“, – pasakoja receptais savo puslapyje vis pasidalijanti V. Sartauskienė.

Tačiau gaminti ji moka viską – nuo salotų iki sriubų, nuo užkandžių iki mėsos patiekalų. Potraukį maisto gaminimui jautė visada – turėdama galimybę būdama vos 20-ies įsidarbino restorane JAV. Nors galiausiai profesinę kryptį pakeitė – Violeta turi verslo vadybos bakalaurą ir rinkodaros magistro diplomą – tačiau meilė maisto gaminimui niekur nedingo.

Šiandien moteris dalijasi dviem savo išbandytų riestainių receptais. Vieni – trapūs migdoliniai, kiti – minkšti mieliniai su abrikosais. Tad belieka patiems išsirinkti, kokių norisi.

Migdoliniai riestainiai

Tešlai:
- 280 g miltų,
- 50 g migdolų miltų,
- 100 g cukraus,
- 150 g kambario temperatūros sviesto,
- 2 kambario temperatūros tryniai,
- 30 g aliejaus,
- 5 g kepimo miltelių,
- 1 citrinos žievelė,
1 a.š. vanilės ekstrakto.

Pabarstymui:
- 40 g kapotų migdolų (be luobelių),
- apie 30 g cukraus pudros.

Kiaušinio plakiniui:
- 1 kiaušinis,
- 1 v.š. pieno.

Gaminame:

* Sviestą, trynius ir cukrų išplakti iki puraus kremo (apie 5 min.), suberti visus likusius produktus, suminkyti tešlą, suvynioti į plėvelę ir palikti šaldytuve bent 2 valandoms (laikiau per naktį).

* Išėmus iš šaldytuvo, palaikyti 15 min. kambario temperatūroje, atžnybus gabaliuką, ant šiek tiek miltuoto paviršiaus padaryti „gyvatėlę“ plonesniais galais.

* Perkelti ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir suformuoti riestainį. Stengtis, kad visi būtų maždaug vienodo storio.

* Aptepti kiaušinio plakiniu, apibarstyti kapotais migdolais ir cukraus pudra. Kepti 170°C apie 20 min., kol gražiai parus – laikas priklauso nuo riestainių storio.

Mieliniai riestainiai su abrikosais

Tešlai:
- 200 g persikų jogurto,
- 300 g miltų,
- 120 g džiovintų abrikosų,
- 1 trynys ir 1 kiaušinis,
- 40 g cukraus (galit ir be jokių priedų jogurtą dėt, tik cukraus reiks daugiau),
- 50 g ištirpinto sviesto,
- 8 g sausų mielių,
- 1 kiaušinis ir 1 v. š. pieno aptepimui.
Aplaistymui:
60 g cukraus pudros ir vienos citrinos sulčių.

Gaminame

* Jogurtą, cukrų, trynį ir kiaušinį suplakt iki vientisos masės, miltus (persijotus) su mielėmis suberti į tešlą, supilti ištirpintą sviestą, suminkyti tešlą, įdėti į maistinį maišelį ir šiltai palikti bent valandai.

* Džiovintus abrikosus užpilti verdančiu vandeniu, tada nusausinti ir smulkiai sukapoti. Tešlai pakilus, įminkyti smulkintus abrikosus (užduotis nelengva, bet įveikiama). Uždengus plėvele, palikti dar 30 min. pakilti.

* Tuomet ant pamiltuoto paviršiaus iškočioti stačiakampį maždaug 4 mm storumu, supjaustyti juostelėmis, susukti į "kaseles", ir perdėjus į kepimo skardą, formuoti riestainius. Aptepti kiaušinio plakiniu (1 kiaušinis ir 1 v. š. pieno), palikti kambario temperatūroje dar 20 min.

* Kepti 170°C apie 20 min.

* Išėmus aplaistyti cukraus pudros ir citrinos sulčių mišiniu (tokiam kiekiui – 60 g cukraus pudros ir 1 citrinos sultys).

Skanaus.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją