Prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič pasidalijo dviem biskvito receptais ir išdavė keletą gudrybių, kaip nepatirti nesėkmės namiškių ir draugų akivaizdoje dėl subliuškusio ar apdegusio biskvito, rašoma pranešime spaudai.

Genialumas – paprastume

Viena iš dažniausių klaidų, kurios daromos gaminant biskvitą yra per daug ir per įmantrūs ingredientai. Pasak N. Juchnevič, purų ir skanų biskvitą galima pagaminti iš mums įprastų ir kiekvienoje parduotuvėje randamų produktų. Žinoma, jau išmokus gaminti patį paprasčiausią receptą, jį visada galima paįvairinti įvairiais pagardais, tačiau tai reiktų daryti jau mokant kepti įprastą biskvitą.

Tradiciniam biskvitui reikės:

4 kiaušinių
225 g cukraus
225 g sviesto
225 g miltų
1 a. š. kepimo
vanilės ekstrakto pagal skonį

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir įkiškite į ją kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi bei išteptą sviestu.
Pradėkite daryti tešlą. Dideliame puode gerai išsukite cukrų su sviestu tol, kol neliks cukraus kristalų, o kiaušinius išplakite atskirame inde. Tuomet į puodą su sviestu ir cukrumi supilkite jų masę, taip pat sudėkite miltus bei vieną šaukštelį kepimo miltelių ir viską lengvai permaišykite, kol masė pasidarys lygi. Galiausiai pagal skonį įmaišykite vanilės ekstrakto.
Paruoštą masę kepkite apie 20–30 minučių, kol biskvitas įgaus aukso rudumo spalvą. Ištraukus iš orkaitės leiskite biskvitui bent 15 minučių pastovėti ir sustingti ir tik tada perdėkite į kitą indą ar ant lentelės.

Svarbi kiekviena sekundė – laiko plepėjimui nėra

Nors moterys virtuvėje, kaip ir kasdieniniame gyvenime, geba daryti net keletą dalykų vienu metu, N. Juchnevič įspėja, kad gaminant biskvitą laikas yra vienas iš svarbiausių ingredientų, todėl visas dėmesys turi būti sutelktas į šį procesą.

Purų ir skanų biskvitą galima pagaminti iš mums įprastų ir kiekvienoje parduotuvėje randamų produktų. Žinoma, jau išmokus gaminti patį paprasčiausią receptą, jį visada galima paįvairinti įvairiais pagardais, tačiau tai reiktų daryti jau mokant kepti įprastą biskvitą.

„Iš pažiūros, biskvito kepimas yra niekuo neišsiskiriantis, tačiau paslaptis ta, kad visos detalės yra svarbios. Pavyzdžiui, orkaitės, kiaušinių ir net sviesto temperatūra turi būti ideali, kitaip viena smulkmena gali sugadinti visą kepinį. Orkaitę visada įjunkite dar nepradėję maišyti biskvito masės, kad tešla per ilgai nestovėtų. Prieš mušdami kiaušinius ištraukite juos iš šaldytuvo, kad būtų kambario temperatūros, sviestui taip pat leiskite truputį atitirpti“, – įspėja kepyklų vadovė.

Be to, nepamirškite, kad visi ingredientai turi būti tiksliai išmatuoti, o miltai persijoti net keletą kartų, kad juose neliktų jokių gumulėlių. Viena svarbiausių biskvito kepimo taisyklių – ingredientus reikia lengvai permaišyti, o ne gerai išmaišyti. Biskvitui kepant orkaitę prižiūrėkite atsakingai, tačiau stenkitės neatidarinėti durelių: dėl oro gūsio biskvitas gali subliūkšti dar nespėjęs iškepti. Stebėkite jo spalvą ir tik jam švelniai parudavus atidarykite dureles ir patikrinkite.

Biskvito profesionalams – galimybė paeksperimentuoti

Jei tradicinį biskvitą jau išmokote pagaminti, galite pereiti prie sudėtingesnio recepto.

Šokoladinis biskvitas su karštu pienu


Reikės:

4 kiaušinių
240 g miltų
puodelio pieno
125 g sviesto
230 g cukraus pudros
4 a. š. kakavos
1 a. š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
vanilės ekstrakto pagal skonį
kokosų drožlių, šokolado ar uogų papuošti

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir įdėkite skardą. Šiam biskvitui galite rinktis ne tik įprastą apvalią, bet ir žiedo formą.
Išplakite kiaušinius ir cukraus pudrą. Tuomet sumaišykite miltus, kakavą, šaukštelį kepimo miltelių ir supilkite į kiaušinių masę. Nepamirškite į viską įmaišyti žiupsnelį druskos, kuri saldumui suteiks kitokio atspalvio.
Tuomet ant nedidelės ugnies pakaitinti puodelį pieno, sviestą, įlašinkite vanilės ekstrakto. Sviestui ištirpus, viską reikia įmaišyti į tešlą ir kepti orkaitėje 20–30 minučių.
Biskvitui iškilus ir apkepus viršų galima pagardinti kokosų drožlėmis, užpilti karštu šokoladu ar papuošti uogomis.

Slaptas biskvito ingredientas – oras

„Didžiausias iššūkis gaminant biskvitą yra sugebėjimas išlaikyti tinkamą konsistenciją, kad jis iškiltų“, – sako N. Juchnevič.

Viena svarbiausių biskvito kepimo taisyklių – ingredientus reikia lengvai permaišyti, o ne gerai išmaišyti. Biskvitui kepant orkaitę prižiūrėkite atsakingai, tačiau stenkitės neatidarinėti durelių: dėl oro gūsio biskvitas gali subliūkšti dar nespėjęs iškepti. Stebėkite jo spalvą ir tik jam švelniai parudavus atidarykite dureles ir patikrinkite.

Pasak kepyklų vadovės, yra keli triukai, kurie padeda tai padaryti. Kadangi pagrindinis biskvito ingredientas yra oras, N. Juchnevič pataria maišymui naudoti ne medinį, o metalinį šaukštą. Taip pat patartina naudoti kuo šviežesnius kiaušinius, nes jie turi daugiau oro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)