aA
Net ir stengiantis maitintis sveikatai palankiais patiekalais, būna dienų, kai norisi nusižengti visoms mitybos taisyklėms. Renginių organizatorė, radijo ir TV laidų vedėja Agnė Grigaliūnienė savo laidoje „Vis tiek kažkas gausis“ šįkart pasidalijo būtent tokioms dienoms puikiai tinkančiu receptu – greitai paruošiamu šalto rūkymo skumbrės tartaru, kurio ingredientus nesunkiai rasite šaldytuve. Agnė įsitikinusi, kad gaminant iš šaldytuvo likučių galima ne tik sutaupyti, bet ir išvengti maisto švaistymo.
Agnė Grigaliūnienė
Agnė Grigaliūnienė
© Organizatorių nuotr.

Ryškus skonis atstos kelis patiekalus


A. Grigaliūnienė savo laidoje „Vis tiek kažkas gausis“ dėmesį skiria tokiems vėlyviesiems pusryčiams, kuomet norisi visko: „Žinote, kada maisto išvaistome labai daug? Kai norisi visko po truputį ir vieno patiekalo, atrodo, nepakanka. Šis patiekalas puikiai nuramins tą jausmą, nes yra ryškių skonių, sotus ir nekasdienis. Galbūt tai bus tas patiekalas, kuris padės išvengti maisto švaistymo ir nebeprivers ragauti visų šaldytuve gulinčių produktų iš eilės.“

Agnė Grigaliūnienė
Agnė Grigaliūnienė
© Organizatorių nuotr.

Pasak pagrindinio laidos partnerio „Rimi“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovo Liudviko Aleliūno, sutaupyti ir išmesti mažiau maisto galime taisyklingai jį šaldydami: „Pavyzdžiui, namuose turite per daug likusių porcijų kepsnių, kotletų ar makaronų. Viskas gerai – pasiimkite sandarią dėžutę ir juos užšaldykite. Galbūt po dviejų dienų suprasite, kad neturite laiko pasigaminti pietų ir pasišildę užšaldytą produktą sėkmingai jį suvalgysite.“

Svarbiausia – teisingas užšaldymas


Socialinės atsakomybės ekspertas atkreipia dėmesį į tai, kad ne visi žmonės žino, kaip teisingai užšaldyti produktus, tad dalijasi keletu patarimų. „Auksinė taisyklė – palikti kuo mažiau oro tarpų pakuotėje prieš dedant ją į šaldymo kamerą. Duonos produktus, mėsą pakankamai lengva įdėti į maišelį ar apvynioti su folija, tuo tarpu uogas ar daržoves supakuoti šiek tiek sudėtingiau. Prieš dedant jas į kamerą, būtinai nuplaukite, išvalykite, supjaustykite norimais gabaliukais. Uogas patartina iš pradžių sudėti į kepimo indą, tuomet įdėti į kamerą, palaukti vieną parą, kol jos pilnai sušals ir tik tada perkelti į maišelį. Taip išsaugosite produkto išvaizdą ir kokybę“, – pataria „Vis tiek kažkas gausis“ laidos svečias.

Sklandžiam daržovių užšaldymui svarbu šaldyti iškart, kai tik supjaustysite daržoves, sako specialistas: „Prieš šaldant jas taip pat galima nuplikyti ir nusausinti. Šaldykite kuo didesniame šaltyje, ypač tinkamas –20 °C. Jau sušaldytus produktus perdėkite į kitą kameros stalčių, kad naujai šaldomi produktai sušaltų greičiau. Šaldyti geriausia, kai produktai yra sudėti kuo plonesniu sluoksniu. Šaldytas daržoves patariama suvartoti per 8–12 savaičių.“

Užšaldyta mėsa tinkama vartoti išlieka iki metų


Kalbėdamas apie mėsos šaldymą, socialinės atsakomybės ekspertas pabrėžia ypatingai ilgą jos išbuvimo tinkama vartoti laikotarpį. Įdėta į kamerą ji gali ten stovėti iki dvylikos mėnesių: „Jokios įtakos kokybei šaldymas tikrai neturės iki 3–6 mėnesių buvimo kameroje – vėliau mėsa gali būti šiek tiek kietesnė. Tiesa, ilgiau stovėjusią mėsą atitirpinus galima sumarinuoti ir ji be problemų suminkštės.“

Agnė Grigaliūnienė
Agnė Grigaliūnienė
© Organizatorių nuotr.

A. Grigaliūnienė pasakoja, jog maisto šaldymą pati atrado visai neseniai. „Ilgai vargti virtuvėje kasdien nemėgstu, tad dideliu atradimu man tapo sultinių ir įvairių sriubų šaldymas. Vienu kartu išsivirusi didesnį kiekį sultinio šaldau jį mažomis talpomis. Atšildytas jis puikiai tinka gaminant padažus, troškinius. Taip galima sutaupyti ne tik maisto ar laiko, bet ir elektros energijos – nebereikia kiekvieną kartą ilgai virti atskirų patiekalų“, – patarimu dalijasi laidos vedėja.

Praėjusių metų pradžioje receptų knygą pristačiusi A. Grigaliūnienė norintiems išvaistyti mažiau maisto rekomenduoja ištirti savo šaldytuvus ir spintelių lentynas, kur slepiasi daug nepanaudotų bei savo eilės laukiančių produktų: „Nors jie ir pastovėję, bet puikiai tinkami paprastesniems patiekalams ruošti. Taigi, susidėkite produktus ant stalo ir pagalvokite, ką kūrybiško galėtumėte iš jų pagaminti.“

Agnės šalto rūkymo skumbrės tartaras su bulvėmis

Jums reikės:

Šalto rūkymo skumbrės, bulvių, majonezo, marinuotų agurkėlių, čili pipiro, krapų, kalendros papuošimui.

Agnės Grigaliūnienės skumbrės tartaras
Agnės Grigaliūnienės skumbrės tartaras
© Organizatorių nuotr.

Paruošimo būdas:

Susipjaustome bulves kubeliais ir paruošiame kepimui ant keptuvės su aliejumi. Tuomet susismulkiname skumbrę, ją sumaišome su šiek tiek majonezo, pjaustytais marinuotais agurkėliais, čili pipiru. Pasidarome vientisą masę. Per tą laiką iškepame bulves, nusausiname kubelius ant servetėlės, sumaišome su majonezu. Tuomet visus ingridientus sumaišome į vieną „salotų“ tipo masę. Gardiname prieskonių žolelėmis. Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(10 žmonių įvertino)
2.8000

Miestuose – nauji geriamojo vandens fontanėliai

Atšilus orams lietuviai plūstelėjo į gatves bei parkus. Vieni išeina pasivaikščioti, kiti –...

Pradedame braškių sezoną: 7 kvapnūs ir gardūs patiekalai, kurių niekas neatsisakys

Parduotuvėse ir turgeliuose netrūksta braškių pasiūlos – nuo lietuviškų iki atvežtinių....

Kembridžo kunigaikštienės dailios figūros paslaptis: ką valgo Kate Middleton?

Kembridžo kunigaikštienė turi didžiulį gerbėjų būrį iš viso pasaulio. Visiems jiems įdomu...

Desertų fiestai – 9 receptai: kuriuos pagaminsite greitai, o malunumas pranoks visus lūkesčius

Kaip gera paskelbti desertų dieną ir nors kartą kiek širdis geidžia ragauti įvairiausius...

10 receptų ieškantiems sveikesnio ir vitaminais gausesnio maisto

Pavasarį, kai organizmas jau būna išeikvojęs sukauptus rezervus, ne viskam jėgų užtenka. O...

Top naujienos

Dėl karieso kaltas ne vien maistas: gydytoja išvardijo kitas dantų gedimo priežastis

Viena dažniausių apsilankymo pas odontologus priežasčių yra dantų ėduonis , kitaip –...

Hegemonas nuverstas: „Lietkabelis“ pirmą kartą istorijoje paliko „Žalgirį“ be LKL finalo (10)

Panevėžio „Lietkabelis“ pakeitė „Betsafe-LKL“ istoriją – pusfinalyje triskart iš eilės...

„Bellingcat“ vadovas: jėgos struktūros jau išduoda Putiną (2)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas suprato grėsmes savo šalies viduje ir privalėjo rasti...

Karas Ukrainoje. Rusija skelbia sunaikinusi Ukrainoje didelį Vakarų perduotos ginkluotės krovinį Rusija uždraudė į šalį atvykti JAV prezidentui Bidenui (12)

Rusijos pajėgos toliau puola Lysyčansko ir Severodonecko miestus Ukrainos rytiniame Luhansko...

Statybų pažyma brango 17 kartų: dėl įvestų pokyčių sutrikę liko ir politikai (1)

Statant namą ar daugiabutį viena iš pažymų pabrango keliolika kartų. Aplinkos ministras sutinka,...

Egidijus Dragūnas turi nugriauti regioniniame parke pastatytą namą, mano statybų inspekcija (8)

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija mano, kad Vilniuje , Pavilnių...

Mama pasipiktinusi vaikų darželio tvarka rėžė tiesiai: mano vaikas patyrė psichologinį smurtą

Norėčiau trumpai papasakoti, kas vyksta darželių bendruomenėse. Saldumynų tema dar tebėra...

„Delfi agro“. Kritinės klaidos į šiltnamį persodinant pomidoro daigus ir ko negalima dėti į kompostą

Su Eligijumi Debesiūnu, „Dzūkų ūkio“, auginančio daigus, savininku, kalbamės apie tai, kaip...

Delfi PliusAgnė Keizikienė

Dėl šių procedūrų moterys pametė galvas: žada stebuklingą sulieknėjimą be chirurginio įsikišimo

Kūnas yra mūsų tvirtovė, todėl turime juo rūpintis, jį gerbti ir mylėti. Deja, pamilti jį...

Pergalingas Šaro finišas Eurolygos finalo ketverte: „Barcelonai“ – trečia vieta

Belgrade vykstančiame Eurolygos finalo ketverte pergalingai tarptautinį sezoną užbaigė Šarūno...