Rauginto pieno tradicijos

Iki pat XIX a. lietuviška virtuvė buvo gana primityvi ir paremta būtiniausiais produktais ir patiekalais. Lietuvos krašto žmonių maitinimosi pagrindą sudarė sėslių žemdirbių ir gyvulių augintojų patiekalai – mėsa, duona ir pieno produktai, rašoma pranešime spaudai.

Įprastai rauginto pieno gaminiai sudarė didžiąją dalį gaminamų ir vartojamų pieno produktų. Svarbiausias valstiečių gėrimas būdavo pienas, rūgpienis ir pasukos, o tradiciniai bulvių patiekalai – cepelinai, vėdarai, žemaitiški ar bulviniai blynai buvo skaninami rūgusiu pienu, varške ar pasukomis.

Tokios rūgusio ir saldaus pieno gamybos receptūros, atkeliavusios iš XIX a., iki šiol pritaikomos ir šiuolaikinei pieno gamybai. Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad būtent senoviški, rūgusio pieno gaminiai grįžta ir atranda vietą šiuolaikinio vartotojo mityboje.

„Praėjus žiemai ir atėjus pavasariui pirkėjai vis dažniau renkasi pasukas, rūgpienį ir kefyrą. Šių produktų pardavimai vidutiniškai išauga beveik dvigubai. Šį sezoną pirkėjai labai pamėgo natūralaus skonio pasukas arba renkasi jas gardintas vaisiais. Pirkėjai šiuos pieno produktus dažniau įtraukia į savo mitybos racioną artėjant pavasariui, kai labiau pradeda rūpintis savo kūno linijomis ir nori valgyti sveikiau“, – sako B. Čaikauskaitė.

Mėgstamiausias – saldus jogurtas

Tuo metu labiausiai pirkėjų pamėgti pieno produktai yra saldūs jogurtai. Pasak B. Čaikauskaitės, nuolat kintančius pirkėjų įpročius lemia sezoniškumas ir skirtingų prekių pasiūla.

„Mėgstamiausių pieno produktų sąrašo viršuje yra saldinti jogurtai. Populiariausių – braškių, persikų, mėlynių skonio jogurtų su vaisiais ir kitais priedais paklausa yra didelė, jų įsigyja įvairaus amžiaus pirkėjai. Geriamojo ir natūralaus jogurto nuperkama kur kas mažiau, tačiau pastarųjų pasirinkimas yra ne toks platus, todėl jų perkama mažiau“, – teigia B. Čaikauskaitė

Rūgusio pieno produktus, nepaisant metų laiko, dažniau perka vyresnio amžiaus pirkėjai. Tuo metu jaunesni pieno produktų mylėtojai dažniau renkasi geriamus jogurtus. Natūralų jogurtą labiausiai perka vidutinio amžiaus ir sveikesne mityba besidomintys pirkėjai.

Liesumas – nesvarbus

Tuo metu Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) dėl mažesnio kalorijų ir riebalų kiekio rekomenduoja rinktis nuriebalintus pieno produktus. Vis dėlto, nepaisant plataus lieso pieno produktų pasirinkimo prekybos centruose, Lietuvos vartotojams liesumas pieno produktuose nėra aktualus kriterijus.

Įprastai Lietuvos gyventojai renkasi tradicinius, riebesnius pieno produktus, o lieso pieno gaminių nuperkama kelis ar net dešimtis kartų mažiau, priklausomai nuo pasirinkto pieno produkto. Antra vertus, pieno vartotojams kur kas svarbesnis kitas – pieno produktų sudėties, rodiklis. Jau kelerius metus iš eilės Lietuvoje auga graikiško tipo jogurtų populiarumas, taip pat pirkėjai ima domėtis produktais be laktozės ar su mažesniu cukraus kiekiu.

Remiantis PSO duomenis, pieno produktai sveikos mitybos piramidėje užima trečiąjį aukštą kartu su mėsos, žuvies, kiaušinių, pupelių ir riešutų grupėmis. Pieno produktų grupei priklauso pienas, jogurtas, grietinė, varškė, kefyras, rūgpienis, pasukos bei fermentiniai, varškės ir desertiniai sūriai.

Šie produktai organizmą aprūpina baltymais, kalciu, fosforu, vitaminais A, B, C, D ir kitomis maistinėmis medžiagomis. Per parą rekomenduojama suvalgyti 1–2 porcijas pieno grupės produktų, kurių porciją sudaro 1 stiklinė pieno arba kefyro, indelis jogurto, 100 g varškės, 80 g varškės ar 60 g fermentinio sūrio pasirinktinai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)