Michelin“ pristatė pirmąjį „Michelin Guide Latviarestoranų sąrašą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Iš viso gide rekomenduojami 26 restoranai: 19 Rygoje ir 7 restoranų už sostinės ribų. Tarp jų yra 1 vienos žvaigždutės restoranas, 3 „Bib Gourmand“ restoranai ir 22 kiti rekomenduojami restoranai, iš kurių vienas pažymėtas „Michelin“ žaliąja žvaigždute.

„Džiaugiamės galėdami pasveikinti Latviją prisijungus prie „Michelin“ gido šeimos,“ - sakė Gwendalas Poullennecas, „Michelin“ gido tarptautinis direktorius. „Tai jau antroji Baltijos šalis, įtraukta į mūsų sąrašus, ir prie „Michelin“ gido kolekcijos ji prisijungia su 1 vienos „Michelin“ žvaigždutės restoranu ir trimis „Michelin Bib Gourmand“ restoranais. Džiugu matyti, kad čia yra daugybė vietinių talentų - daugelis įstaigų asmeniškai priklauso vietiniams šefams ir joms išdidžiai vadovauja draugiškos, entuziastingos komandos. Čia vyrauja tradiciniai receptai ir skoniai, o gausūs patiekalai gaminami iš aukščiausios kokybės produktų. Mūsų inspektoriams patiko tyrinėti šalį ir jie tikisi, kad į šį sąrašą įtraukti restoranai taps vis sėkmingesniais.“

Vienam restoranui suteikta viena „Michelin“ žvaigždutė

„Michelin“ žvaigždutės skiriamos restoranams, kurie siūlo išskirtinę virtuvę, atsižvelgiant į penkis universalius kriterijus: ingredientų kokybę, skonių harmoniją, technikos meistriškumą, virtuvės šefo asmenybę, atsiskleidžiančią per virtuvės patiekalus, ir, svarbiausia, nuoseklumą tiek visame meniu, tiek laikui bėgant.

„Max Cekot Kitchen“ yra pirmasis restoranas Latvijoje, gavęs vieną „Michelin“ žvaigždę.

Šis rafinuotas restoranas yra įsikūręs raudonų plytų buvusiame sandėlyje, miesto pakraštyje esančiame pramoniniame rajone. Restorano savininkas Maxas Cekotas pats viską suprojektavo - nuo stilingos atviros virtuvės iki baldų ir indų. Kiekvieną originalų patiekalą, įtrauktą į jo kūrybinių staigmenų valgiaraštį, sudaro daugybė elementų: saldūs, pikantiški ir rūgštūs skoniai subalansuoja vienas kitą, o gardūs padažai puikiai sujungia kiekvieną patiekalą. Tačiau kai kuriais tradiciniais receptai ir skoniais jis visgi prisiliečia ir prie Latvijos kulinarinių šaknų, atsispindinčiais tokiuose patiekaluose kaip pilkieji žirneliai su austrėmis, didžiuoju greipfrutu ir kaliaropėmis.

Trys restoranai apdovanoti „Bib Gourmand“

Trys Rygos restoranai gavo „Bib Gourmand“ - „Michelin“ gido apdovanojimą už geros kokybės ir kainos santykio išlaikymą.

„Milda“ – neįmantrios išvaizdos restoranas su maloniu aptarnavimu ir meniu, kuriame išlaikomas puikus kokybės ir kainos santykis. Čia vyrauja tradiciniai Latvijos ir kaimyninės Lietuvos receptai, tačiau patiekalai yra lengvi, modernūs ir šiuolaikiškai pateikti. O latviški koldūnai ar lietuviški cepelinai – patys populiariausi.

„Shōyu“ – tai mažytė parduotuvėlė, kurioje siūlomi klasikiniai rameno patiekalai, kuriuos sudaro naminiai japoniški makaronai, sodraus skonio sultinys ir įvairūs ingredientai. Taip pat siūlomi ryžių dubenėliai ir užkandžiai, kuriais galima dalytis. Aptarnavimas malonus, o patalpoje tvyro patrauklus šurmulys.

„Snatch“ užbaigia Rygos „Bib Gourmand“ trio. Dirbtinio industrinio stiliaus, su langais nuo grindų iki lubų - tai viena stilingiausių sostinės vietų. Autentiškuose itališkuose patiekaluose puikuojasi nuostabūs rankų darbo makaronai; personalas žvalus ir puikiai nusiteikęs, o nuotaikingas garso takelis ir kokteiliai pagal individualų užsakymą padeda sukurti gyvybingą atmosferą.

22 restoranai įtraukti į pagrindinį sąrašą

Prie jau paminėtų restoranų prisijungia dar 22 restoranai, kurie užbaigia Latvijos 2024 geriausių restoranų sąrašą.

Nuo esančių istoriniame senamiestyje, iki įsikūrusių šalia upės, jie apima įvairiausius stilius. Keletas jų yra su vaizdu į sodus ir parkus („Whitehouse“ ir „Ferma“), taip pat vienas, į kurį galima užeiti tiesiai iš paplūdimio („36.Line“); vienas įsikūręs senoje gaisrinėje („Kest“), kitas - buvusiose kareivinėse („3 Chefs“) trečias – veikiančioje alaus darykloje („Zoltners“); dar yra prašmatnus sezoninis vasaros taškas „Aqua Luna“, kuriame skamba muzika, tvyro klubinė atmosfera ir atsiveria vaizdas į upę.

Visą sąrašą rasite žemiau.

Vienas restoranas apdovanotas „Michelin“ žaliąja žvaigžde

„Michelin“ žaliąja žvaigždute „Michelin“ gido atrinktų restoranų sąraše pažymimi restoranai, kurie pirmauja savoje srityje praktikomis, nukreiptomis tvarios gastronomijos link. Šiuose restoranuose siūlomi patiekalai, kuriuose kulinarinis meistriškumas derinamas su išskirtiniais ekologiniais sprendimais, ir kurie yra įkvėpimo šaltinis tiek aistringiems gurmanams, tiek visai svetingumo industrijai.

Pirmasis Latvijos restoranas, apdovanotas „Michelin“ žaliąja žvaigžde, yra „Pavāru māja“, įsikūręs buvusiuose gimdymo namuose Lygatnės kaimo pakraštyje. Čia svečiai kviečiami atsipalaiduoti nuostabiame gamtos stebėjimo sode – vietoje, kur galima atsikvėpti, įsiklausyti ir stebėti - prieš skiriant pakankamai laiko pasimėgavimui maistu. Restorano pakeltosios lysvės ir surinkti natūraliai gamtoje augantys ingredientai aprūpina virtuvę daržovėmis ir žolelėmis, o likusi jų produkcija - vietinės kilmės. 4 patiekalų pietūs ir 6 patiekalų vakarienė siūlomi atsižvelgiant į tai, kokie produktai yra turimi tą dieną.

Įteikti trys specialieji „Michelin“ apdovanojimai

Specialieji „Michelin“ apdovanojimai skiriami išskirtiniams asmenims, kurie savo begalinės aistros ir puikių įgūdžių dėka restorano patirtį paverčia nepamirštama.

Šių metų nugalėtojai:

Aptarnavimo Apdovanojimas – Māris Jansons ir jo komanda „Kest“, Cesis mieste, kurie sužavėjo „Michelin“ gido inspektorius savo natūralia šiluma ir entuziazmu. Čia stalai sustatyti aplink centrinę virtuvę, iš kurios viską stebi Māris. Jo jauna ir žavi komanda išlaiko subtilią pusiausvyrą - yra dėmesinga, bet ne įkyri. Jie su pasididžiavimu ir aistra kruopščiai paaiškina kiekvieną patiekalą ir užtikrina, kad laikas, skirtas degustaciniam meniu, yra praleistas su pasimėgavimu.

Someljė Apdovanojimas – Ivo Orlovs iš Rygos TAURO, už jo išmanantį, draugišką ir įtraukiantį požiūrį. Svečiams įžengus į salę, nuo lubų iki grindų įstiklintas rūsys žada, jog vynas vaidins pagrindinį vaidmenį jų gastranominėje patirtyje, o Ivo aistringas požiūris iš tiesų įkvėps jai gyvybės. Jis entuziastingai pristato keletą variantų, išaukštindamas kiekvieno jų privalumus ir, kas mamloniai stebina, nurodo kainas. Tarp daugiau nei 300 vynų galima rasti ir pačių žymiausių egzempliorių. Jo pasiūlymai gerai apgalvoti, jis nuoširdžiai trokšta praturtinti TAURO lankytojų patirtį.

Jaunojo Virtuvės Šefo Apdovanojimas – Nils Ģēvele Rygos „Ferma“, už puikius įgūdžius, užsidegimą ir brandą einant vyriausiojo virėjo pareigas. Jis atidžiai renkasi aukščiausios kokybės produktus, o jo gaminimas rodo didžiulę pagarbą šiems ingredientams, todėl jis sugeba sukurti patiekalus, kurie savo vizualinį paprastumą paneigia skonio ir tekstūros gyliu. Jis ne tik užtikrina sklandų virtuvės darbą, bet ir puikiai padrąsina bei įkvepia savo komandą.

Visą inauguracinio Latvijos įtrauktų restoranų sąrašą galima rasti „Michelin“ gido svetainėje ir nemokamose „iOS“ bei „Android“ programėlėse.

Restoranus papildo „Michelin“ gido atrinktų viešbučių sąrašas, kuriame pateikiamos unikaliausios ir įdomiausios nakvynės vietos Rygoje ir visame pasaulyje. Kiekvieną viešbutį, įtrauktą į šį sąrašą, „Michelin“ gido ekspertai atrinko dėl jo išskirtinio stiliaus, aptarnavimo ir individualumo - su pasirinkimu kiekvienam biudžetui - ir kiekvieną galima užsisakyti tiesiogiai „Michelin“ gido svetainėje ir programėlėje.

„Michelin“ gidas jau yra gastronomijos etalonas. Dabar jis nustato naują standartą viešbučiams.

„The Michelin Guide Latvia 2024“ trumpai:

26 įstaigos
1 Vienos „Michelin“ žvaigždutės restoranas
3 „Michelin Bib Gourmand“ restoranai
22 kiti „Michelin“ rekomenduojami restoranai
1 „Michelin“ žaliosios žvaigždutės restoranas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją