„Michelin“ žvaigždutės

18 straipsnių

Nuo 1900 m. Prancūzijoje, o vėliau ir dar dviejose dešimtyse šalių, gurmanams leidžiamas kelionių gidas „Guide Michelin“ klasifikuoja viešbučius ir restoranus. Idėja kilo broliams Andre ir Eduardui Michelinams – padangų koncerno savininkams – jie norėjo paskatinti keliavimą automobiliais. Gurmanams pirmiausia rūpi nuo 1926 m. šio gido kasmet skiriami įvertinimai geriausiems restoranams, pažymimi 1-3 žvaigždutėmis. Pagal šį gidą daugiausia geriausių restoranų turintis miestas yra Tokijuje (8 restoranams suteiktos 3 žvaigždutės), o visoje Prancūzijoje 3 žvaigždučių restoranai yra 26, o Šveicarijoje tik 2. Antrasis gurmanams autoritetingiausias leidinys – Prancūzijoje leidžiamas restoranų įvertinimo katalogas „Gault Millau“.

Erika Umbrasaitė

Prancūzai galbūt ir išrado meilės meną, bet už kulinarijos meną jie turi būti dėkingi italams. Manoma, kad XVI amžiuje šalį užplūdę italų bankininkai, dailininkai (tarp jų ir garsusis Leonardo da Vinci), muzikantai, šilko verpėjai ir italų aristokratė Catherine de Medici, Prancūzijos karaliaus Henri...

Ramūnas Pletkus

Su naujuoju „BMW X2“ krosoveriu bavarų koncernas jau beveik užbaigė savo SUV modelių gamos lipdymą (liko sulaukti tik dar nematyto milžino X7). Naujų nišų ieškoję gamintojai iš Miuncheno puikiai išpildė marketingo žmonių sugalvotus iššūkius ir kiekvienam savo krosoveriui išleido, sakytum, po antrini...