– Kodėl yra svarbu kalbėti apie žarnyno sveikatą? Kas nuo jos priklauso?

– Nes žarnynas ir visa virškinimo sistema yra organizmo centras, kuris aprūpina mūsų kūną visomis reikiamomis medžiagomis, kad galėtume palaikyti reikiamas funkcijas ir sveikatą plačiąja prasme. Mes labai dažnai girdime: jei kyla kokios sveikatos problemos, reikia pastiprinti imunitetą ar pavartoti vitaminų. Tačiau jeigu žarnynas streikuoja, mūsų kūnas net neįsisavins tų medžiagų. Todėl visada patariu: jei problemos dar nėra ūmios, jas reikia pradėti spręsti nuo žarnyno – sutvarkyti, pagerinti jo būklę, kad kūnas galėtų maksimaliai efektyviai įsisavinti būtiniausias medžiagas sveikatos palaikymui.

Pastaraisiais metais turime vis daugiau patikimos mokslinės informacijos, kad savo kūne gyvename ne vieni. Čia kalbama apie žarnyne ir visame mūsų kūne esančias bakterijas ir kitus mikroorganizmus, kurių ląstelių kiekis prilygsta ir yra net gi didesnis už mūsų pačių organizmo ląstelių kiekį. Taigi praktiškai esame per pusę žmonės, per pusę bakterijos – skaičiuojama, kad vien žarnyne yra virš šimto trilijonų bakterijų ląstelių, kurios gali sverti apie 2 kilogramus. Tad jei neprižiūrėsime savo žarnyno ir mitybos, jame gali užbujoti ir mums nepalankios bakterijų rūšys.

O nuo to, kokia yra mūsų žarnyno būklė, kokias sąlygas sukuriame žarnyne bakterijoms, priklausys, ar jų daugumą sudarys sveikatai palankios, ar žalingos.
– O kaip suprasti, kad žarnynas prastai veikia? Į kokius simptomus reikia atkreipti dėmesį, kad įtartume, jog sveikatai nepalankios bakterijos ima viršų?

– Simptomatika gali būti tiesiogiai susijusi su virškinimo sistema, kai patiriame išsiderinusį tuštinimosi režimą. Galime jausti ir tokius nemalonius jausmus kaip pilvo raižymas ar pūtimas, skrandžio skausmai, nevirškinimo jausmas. Visa tai gali rodyti disbalansą visoje virškinimo sistemoje.

Kitas dalykas: kadangi virškinimo sistema yra pagrindinis organizmo aprūpinimo centras – su žarnynu susijusios bėdos gali išlįsti bet kur mūsų kūne. Bėrimai, dermatitai, žvynelinės. Visa tai yra lygiai taip pat susiję su uždegiminiais procesais žarnyne, kurie galiausiai pasireiškia odoje.

Pastaraisiais metais pastebima ir iš savo patirties matau, kad daugėja žmonių autoimuninių susirgimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)