Baklava kepama iš filo tešlos, riešutų ir apliejama sirupu. Baklavos apačia drėgna, o viršus traškus, riešutai suteikia nepaprasto skonio, o viską vainikuoja saldusis sirupas.

Gaminant baklavą svarbiausia pamažu aplieti karštą kepinį šaltu sirupu, o ne atvirkščiai. Kadangi ši baklava turkiška, tad medus į sirupą neįeina. Su medumi dažniausiai gaminama graikiška baklava. Jei norite, galite dėti daugiau riešutų, bet mano surašyta pistacijų ir graikinių riešutų proporcija ideali.

Baklava dažniausiai kepama iš pistacijų ir graikinių riešutų, arba tik iš pistacijų ar tik iš graikinių riešutų, bet, žinoma, galite rinkis visus kitus mėgstamus riešutus. Nepamirškite panaudoti cinamono, jis baklavai suteikia subtilų poskonį, kuris puikiai tinka šiam kepiniui. Riešutus galite dėti ir keliais sluoksniais, bet vėlgi, laikantis originalaus baklavos varianto – dedamas 1 sluoksnis.

Beje, baklavai galite naudoti ir paprastą sviestą, tik jį išlydykite mikrobangų krosnelėje, nors jei atvirai, man asmeniškai skanesnė baklava su ghee sviestu. Kai pirksite tešlą, būtinai atkreipkite dėmesį, kiek pakuotėje yra jos lapų (kartais ant pakuotės būna nurodyta, kad lapai stori ir, tarkim, tik 5 vienetai, su tokia kepti nebandžiau, tad negarantuoju, kad gausite tą patį rezultatą). Aš naudojau 24 labai plonyčius lapus ir rezultatas, kaip jau minėjau, buvo nuostabus.

Skanaus visiems, kas keps šį nuodėmingą skanumyną!

Baklava

12 porcijų reikės:

  • 454 g filo tešlos (~24 tešlos lapai)
  • 250 g ghee sviesto

Įdarui:

  • 210 g graikinių riešutų
  • 160 g pistacijų (nesūdytų, be lukšto)
  • 1 1/3 arb. š. cinamono

Sirupui:

  • 400 g cukraus
  • 420 ml vandens
  • 2 valg. š. citrinos sulčių

Gaminimas:

  1. Jeigu pirkote šaldytą filo tešlą, tuomet reikėtų ją palikti atitirpti šaldytuve pernakt (neišimant iš pakuotės). Po to išimti iš šaldytuvo bent 1 ar 2 val. prieš gaminant baklavą (neišimant iš pakuotės), kad tešla būtų kambario temperatūros.
  2. Sirupas. Į puodą storesniu dugnu supilame vandenį, cukrų, išmaišome ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kol užverda, vis pamaišome. Kai sirupas užverda, sumažiname ugnį iki silpnos, supilame citrinos sultis ir vis pamaišydami kaitiname 15 min., kol sirupas šiek tiek sutirštėja. Tada nukeliame nuo ugnies, paliekame visiškai atvėsti.
  3. Įdaras. Graikinius riešutus sudedame į plastikinį maišelį ir sudaužome virtuviniu plaktuku, kol lieka tik smulkūs riešutų gabalėliai. Su pistacijomis padarome tą patį. Po to riešutus sudedame į vieną indą ir sumaišome su cinamonu.
  4. Kepimo formą, kurioje kepsite, patepkite ghee sviestu. Aš naudojau 2 kepimo formas, bet kepimo forma priklauso nuo to, kokio dydžio yra jūsų filo tešlos lapai. Maniškiai buvo dideli, tad lapus perpjoviau perpus. Galite naudoti ir 1 didelę kepimo formą.
  5. Orkaitę įkaitiname iki 175 C.
  6. Baklavos formavimas. Imame 2 filo tešlos lapus, dedame ant kepimo formos vieną ant kito (jei lapai per dideli, galite apipjaukite kraštus), tada naudodami konditerinį teptuką aptepame tik antrąjį lapą, po to dedame vėl 2 tešlos lapus, vėl aptepame sviestu, vėl 2 lapai, vėl sviestas, taip sudedame 12 filo tešlos lapų. Nepamirškite kiekvieną kartą imdami naujus tešlos lapus uždengti likusius truputį drėgnu virtuviniu rankšluostėliu, kitaip jie labai greitai sudžius ir pradės trupėti. Sudėję 12 lapų ir aptepę sviestu 12-ąjį ant jo tolygiai paskirstome riešutus. Po to vėl dedame 2 tešlos lapus, aptepame sviestu ir sudedame likusius filo tešlos lapus, kas antrą lapą patepdami sviestu. Antrajai baklavos daliai turėtumėte sudėti vėl 12 lapų. Iš viso turėtų būti 24 lapai. Paskutinįjį lapą taip pat patepame sviestu. Baklavą supjaustome į kvadratėlius arba deimanto formos gabalėlius ir kepame įkaitintoje orkaitėje ~40–45 min., kol baklava šiek tiek apskrunda. Jei norite, galite kepimo pabaigoje padidinti temperatūrą, kad baklavos viršus labiau apskrustų.
  7. Iškepusią baklavą išimame iš orkaitės ir iškart apšlakstome šaltu sirupu. Geriausia apšlakstyti pamažu, naudojant šaukštą. Tada baklavą dedame atgal į orkaitę 3 minutėms, kad įsigertų sirupas. Po to išimame iš orkaitės ir paliekame baklavą visiškai atvėsti. Ragaujame jau atšalusią.
Baklava

Pastabos. Jei jūsų filo tešla turi mažiau nei 24 lapus, tuomet nieko tokio, tiesiog dėkite pusę pagrindui ir pusę ant viršaus, kad tarp riešutų sluoksnio būtų vienodas skaičius filo tešlos lapų.

Baklavą laikykite kambario temperatūroje, jos nereikia papildomai uždengti. Jei laikysite šaldytuve, baklava prisigers drėgmės ir taps minkšta, įmirks ir praras traškumą.