Švedijos oficialioje „Twitter“ paskyroje pasirodžiusiame pareiškime, šokiravusiame šalies kulinarijos entuziastus, teigiama, kad šis patiekalas galėjo atkeliauti iš Turkijos.

„Švedijos mėsos kukuliai iš tikrųjų pagaminti pagal receptą, kurį karalius Karolis XII parsivežė namo iš Turkijos XVIII amžiaus pradžioje, – rašoma „Twitter. – Paisykime faktų!“

Šis įrašas sulaukė šimtų „Twitter“ vartotojų – regis, vieni jų šokiruoti, kiti nuliūdinti, o treti patenkinti komentaru. Oficialaus šaltinio apie Švediją Sweden.se darbuotojai į daugelį komentarų kruopščiai atsakinėjo.

„Mano visas gyvenimas buvo melas…“, – rašė Williamas J. Jam Sweden.se padrąsinančiai atsakė: „Nebūkite toks griežtas sau! Laikas prasideda dabar!“

Kiti siūlė įvairius būdus, kaip Švedija galėtų išpirkti kaltę.

„Mes esame pasirengę pamiršti tai, jeigu mums duosite @Ibra_official“, – rašė Ismailas Unalas, turėdamas omenyje visame pasaulyje garsų Švdedijos futbolo žaidėją Zlataną Ibrahimovičių.

Kiti gi pasiūlė savo istorijos pamokas: socialinio tinklo vartotojai paaiškino, kad Turkija kaip valstybė Karolio XII valdymo metais dar neegzistavo, ir atkreipė dėmesį į kitus švedų pasiskolinimus, tokius kaip žodis „kalabalik“" (turkiškai reiškia „minia“, o švediškai – „chaosas“).

Ikea kukuliai

Vienas vartotojas tiesiog jautėsi dėkingas už tokią įžvalgą. „Ačiū, kad iškėlėte šį faktą! Su didele meile iš Turkijos“, – rašė Fatih The Observer.

Tradiciškai švediški mėsos kukuliai valgomi su riebiu rudu padažu, virtomis bulvėmis arba bulvių koše ir bruknių uogiene, saldžiu pagardu, populiariu Šiaurės Europoje ir gaminamu iš uogų, besigiminiuojančių su spanguolėmis ir mėlynėmis.

Karalius Karolis XII sėdo į sostą 1697 metais, būdamas penkiolikos, o vėliau kelerius metus praleido Benderyje (dabar tai Moldovos miestas Tigina), kurį valdė turkai. 1715 metais jis grįžo į Švediją, tariamai su mėsos kukulių receptu.

Dabartinę šio patiekalo pasaulinę šlovę iš dalies lėmė tai, kad jį galima rasti „Ikea“ prekybos centrų restoranų valgiaraščiuose visame pasaulyje.

Ši švedų kompanija daugumoje savo restoranų dabar siūlo jau ir vegetarišką populiariojo patiekalo versiją, atsiradusią 2015 metais, siekiant sumažinti anglies dvideginio pėdsaką (angl. carbon footprint) ir pasiūlyti sveikesnio maisto pasirinkimą.

Pasak Turkijos valstybinės naujienų agentūros „Anadiku“, Karolis XII į Švediją taip pat parsivežė kavos pupeles ir balandėlius.

Ikea kukuliai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)