1. Apelsinų žievelės

Apelsinų žievelės

Citrusiniai vaisiai – tai vitamino C šaltinis. Šis vitaminas svarbus sveikatai ir normaliai organizmo veiklai. Reikėtų ypatingai išskirti apelsinus – tai labai skanūs ir nebrangūs vaisiai, pasižymintys itin naudingomis savybėmis. Maistui mes dažniausiai vartojame apelsino minkštimą, nors žievelės ne mažiau naudingos ir maistingos.

Kaip ir kur galima panaudoti apelsinų žieveles?

Jos naudojamos kulinariniais tikslais: sutarkuokite tarka ir berkite į kepinių tešlą bei salotas.
Iš apelsinų žievelių taip pat galima pagaminti puikų švelnų šveitiklį veidui ir kūnui. Maltų žievelių galima įdėti į dantų pastą – jos švelniai balina dantis.

Taip pat žievelės gali būti naudojamos kaip natūralus oro gaiviklis, kuris padės pašalinti nemalonius kvapus bute. Įberkite džiovintų žievelių į specialius padėkliukus su žvake apačioje.

2. Svogūnų lukštai

Svogūnų lukštai

Išmesti svogūnų lukštus yra kvaila ir netikslinga. Juk svogūnų lukštuose yra vertingų skaidulų, kurios mažina širdies ir kraujagyslių sistemos ligų riziką ir teigiamai veikia virškinimo sistemą bei žarnyną. Svogūnų lukštais dažomi velykiniai kiaušiniai, tačiau ši šventė jau praėjo, tad pateiksime kitus lukštų panaudojimo būdus. Lukštai padeda gydyti bronchitą, odos ligas, taip pat skatina plaukų augimą. Svogūnų lukštai padeda nuo kojų tinimo ir venų varikozės.

3. Kiaušinių lukštai

Kiaušinių lukštai


Kiaušiniai – itin populiarus produktas, iš kurio galima pagaminti daug skanių patiekalų. Ypač dažnai kiaušinius valgome pusryčiams. Neatsiejama kiaušinio dalis – jo lukštas, jis dažniausiai keliauja į atliekų kibirą.

Vis dėlto neskubėkite lukštų išmesti. Mūsų protėviai lukštus rinkdavo ir džiovindavo. Juos naudodavo ne tik gamindami paukščių pašarą ir trąšas, bet ir medicininiais tikslais. Kiaušinių lukštai gydo įvairiausias ligas, be to, juose daug kalcio.

Kiaušinių lukštus galima naudoti ir buityje – jais balinti skalbinius, šveisti virtuvės indus ir tręšti kambarinius augalus.

4. Kavos tirščiai ir panaudotos arbatžolės

Kavos tirščiai ir panaudotos arbatžolės

Kavos tirščiai ir panaudotos arbatžolės yra dažnas reiškinys žmogaus gyvenime, tačiau ir jų nevertėtų išmesti – jais galima puikiai patręšti kambarinius augalus. Dirva nuo tokių trąšų taps puresnė, minkštesnė, augalai bus vešlesni, geriau augs.

5. Pernokę bananai

Pernokę bananai 

Net jei bananų nespėjote suvalgyti ir jie pernoko, neverta nusiminti. Pernokusius bananus galima panaudoti kulinariniais tikslais – iš jų galima iškepti bananų duoną, jais pagardinti tirštuosius kokteilius, pagaminti ledų.

Pernokę bananai yra vertinga trąša kambariniams augalams. Sumaišykite vieno banano minkštimą su puse puodelio vandens. Prieš šiomis trąšomis tręšiant vazoną, žemę reikėtų kruopščiai išpurenti.

6. Bananų žievės

Bananų žievė

Ir tai dar ne viskas. Bananai – unikalus ir universalus vaisius, kuris nepraranda savo naudingųjų savybių net kai baigiasi galiojimo laikas. Nevertėtų išmesti nei bananų žievių.

Visų pirma jas galima panaudoti grožiui ir sveikatai. Bananų žievės balina dantis ir gerina odos būklę.

Be to, bananų žievės yra puiki trąša. O dar jomis galima valyti kambarinių augalų, tokių kaip fikusai, lapus.

7. Riešutų kevalai

Riešutų kevalai

Riešutai – svarbus antioksidantų ir vertingų vitaminų šaltinis. Tačiau maistingi ir vertingi ne tik riešutų branduoliai. Riešutų kevalai taip pat verti dėmesio, ypač vertingi graikinių ir kedro riešutų kevalai.

Kevaluose daug maistinių medžiagų, kurios gerina kraujotaką ir palaiko organizmo tonusą, todėl riešutų kevalai yra puiki liaudiška priemonė nuo įvairių negalavimų.

Riešutų kevalų nuovirai ir tinktūros padeda nuo peršalimo ligų ir skrandžio bei žarnyno negalavimų. Kevalai padeda ir nuo nemigos.

8. Agurkų žievė

Agurkų žievė

Agurkų žievėje yra didžiulis kiekis svarbių vitaminų ir mikroelementų, todėl ji labai naudinga žmogaus sveikatai. Agurkų žievė gerina žarnyno veiklą, normalizuoja žarnyno mikroflorą, iš organizmo šalina šlakus ir toksinus. Agurkai naudingi ir odai. Kosmetiniais tikslais naudojamas ne tik agurko minkštimas, bet ir jo sultys bei žievė. Iš agurkų žievių gaminamos įvairios veido kaukės. Agurkai puikiai drėkina odą, suteikia jai sveiko spindėjimo.

9. Bulvių lupenos

Bulvių lupenos

Bulvių lupenas išmetame nė nesusimąstę, tačiau tai vertingas unikalių vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų šaltinis. Ypač sveikos lupenos mūsų odai – jos gydo aknę ir padeda atsikratyti maišų po akimis, tad valykite jomis veidą ir naudokite kaip akių kompresą.

10. Braškių koteliai

Maisto atliekos

Neišmeskite braškių kotelių. Jie labai naudingi – vertingų medžiagų juose kone tiek pat, kiek pačiose uogose. Braškių koteliai turi priešuždegiminių savybių, juos galima užplikyti kartu su arbatžolėmis – arbata bus dar sveikesnė. Vasarą galite prisidžiovinti braškių kotelių, kad žiemą turėtumėte vitaminų gausa pasižyminčios arbatos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)