Gaminimo laikas 45 min. ir tešlos kildinimas

10 riestainių reikės:

  • 500 g miltų
  • 300 ml vandens
  • 2 šaukštų cukraus
  • 2 šaukštelių druskos
  • 7 g sausų mielių
  • 1 šaukšto aliejaus

Virti:

  • 1 šaukšto sodos

Kepti:

  • 1 kiaušinio
  • aguonų, saulėgrąžų, juodųjų ir baltųjų sezamų ar kitokių sėklų

Gaminimas:

  1. Šiltame vandenyje ištirpinkite druską, cukrų, supilkite aliejų. Miltus sumaišykite su sausomis mielėmis. Miltus ir vandenį sumaišykite, užminkykite prie rankų nelimpančią tešlą. Minkykite ją apie 10 minučių, kol taps elastinga ir blizgi. Paruoštą tešlą uždenkite ir palikite šiltai valandai, kad iškiltų. Tešlos minkymą galite patikėti ir elektrinės duonkepės tešlos minkymo programai.
  2. Iškilusią tešlą padalinkite į dešimt lygių dalių ir suformuokite apvalias bandeles. Norėdami iš bandelių pagaminti riestainius, medinio šaukšto galu perdurkite jas per vidurį ir kiek pasukite apie savo ašį, kad bandelių viduryje susiformuotų graži skylutė. Medinio šaukšto galą, kad neliptų prie tešlos, kiekvieną kartą įkiškite į miltus.
  3. Užvirinkite pilną puodą vandens, įberkite sodos ir po tris keturis įleiskite riestainius, kad apvirtų. Riestainius virkite maždaug minutę iš abiejų pusių. Kuo ilgiau juos virsite, tuo didesnė tikimybė, kad iškepę jie bus tarsi guminiai. Apvirtus riestainius kiaurasamčiu išgriebkite iš vandens, nukratykite ir suguldykite skardoje ant patiesto kepimo popieriaus. Riestainius aptepkite plaktu kiaušiniu ir apibarstykite skirtingomis sėklomis: baltosiomis ir juodosiomis sezamų sėklomis, aguonomis, saulėgrąžomis.
  4. Kepkite iki 220 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15–20 minučių, kol riestainiai parus ir iškeps. Aušinkite ant grotelių.

Receptas iš knygos „Nostalgiški skanumynai“.

R. Ničajienės knyga „Nostalgiški skanumynai“