Ingredientai:

2 šviežių rozmarinų šakelės
100 g geresnės kokybės rūkytos kiaulienos šoninės su raumenų sluoksneliais
alyvuogių aliejus
1 kg kokybiškos maltos jautienos
1 kg geros kokybės maltos kiaulienos
4 morkos
2 svogūnai
4 salierų stiebai
2 sklidini šaukštai pomidorų tyrės
4 skardinės slyvinių pomidorų po 400 g
350 g sausų lazanijos lakštų

Baltajam padažui paruošti jums prireiks:

150 g brandinto Čederio sūrio
2 vidutinio dydžio porų
2 šviežių lauro lapų
4 šaukštų kvietinių miltų
1 l pieno
1 muskato riešuto

Paruošimo būdas

Nuimti nuo kotelių ir smulkiai supjaustyti rozmarinų lapelius, susmulkinti šoninę. Dideliame troškinti skirtame inde ant didelės kaitros įkaitinti šaukštą aliejaus. Į įkaitusią keptuvę su aliejumi suberti rozmariną ir šoninę, reguliariai maišant pakepinti 2 min. arba iki tol, kol šoninė apskrus.

Sudėti smulkintą mėsą, medine mentele mėsą troškinimo inde padalinti į smulkesnes dalis. Kaitrą sumažinti iki vidutinės ir kepti retkarčiais pamaišant mažiausiai 10 min., kol išgaruos skystis.

Uždėti ant maisto smulkintuvo kapojimo antgalį ir susmulkinti čederį. Susmulkintą sūrį suberti į dubenį.

Ant smulkintuvo uždėti įprastą antgalį. Nuskusti morkas, supjaustyti jas pusiau, sudėti į smulkintuvą. Tada smulkinti, kol morkų gabalėliai taps maltos mėsos dydžio.

Svogūnus nulupti ir supjaustyti perpus, suberti į morkas ir dar kartą viską susmulkinti. Smulkintas daržoves suversti į troškinimo indą su mėsa. Masę reguliariai pamaišant pakepinti 15–20 min. arba kol daržovės ims minkštėti.

Į masę troškinimo inde supilti pomidorų tyrę, suversti šaukštu šiek tiek pasmulkintus pomidorus. Į kiekvieną skardinę įpilti vandens ir supilti jį į troškinimo indą. Gerai visą masę patroškinti, tada sumažinti ugnį. Palikti masę apie porą valandų arba kol ji sutirštės ir jos kiekis sumažės. Retkarčiais pamaišyti.

Kol masė tirštės, ruoškite baltąjį padažą. Apipjaustykite, nuplaukite ir smulkiais griežinėliais supjaustykite porus, suberkite į keptuvę, įpilkite du šaukštus aliejaus, sudėkite lauro lapus. Gerai išmaišykite, įberkite žiupsnelį jūros druskos ir juodųjų pipirų.

Kaitrą sumažinkite iki minimalios, kepinkite 30 min. arba kol porai taps salsvi ir suminkštės, o prireikus įpilkite šiek tiek vandens.

Suberkite miltus, gerai išmaišykite, tada porcijomis į masę nuolat maišydami supilkite pieną. Kaitrą padidinkite iki vidutinės, masę užvirinkite, tada kaitrą sumažinkite iki žemos ir reguliariai maišydami pakaitinkite dar 5–10 min., kol masė sutirštės. Atsargiai padažą suverskite į smulkintuvą ir smulkinkite, kol ji taps vientisa, o jos konsistencija – šilkinė. Suberkite pusę smulkinto sūrio, smulkiai sutrinkite pusę muskato riešuto ir viską gerai išmaišykite. Pagal skonį įberkite druskos.

Kai mėsos masė bus paruošta, įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros. Pagal skonį mėsos masę pasūdykite, tada pusę jos sudėkite į šaldymui skirtus maišelius, suskirstydami porcijomis, priklausomai nuo jūsų šeimos dydžio. Masę palikite atvėsti kambario temperatūroje, tada maišelius su mase perkelkite į šaldiklį. Puiki mintis šaldyti plokščiai paskleistą masę, kad prireikus galėtumėte ją pašildyti greitai ir be didesnių sunkumų. Dar viena gera mintis – ant maišelių sudėti užrašus su datomis, kad išvengtumėte šaldiklio ruletės, kai po kelių savaičių teks apsispręsti, kurį maišelį traukti pirmą.

Lazanijai paruošti ketvirtadalį mėsos masės šaukštu sudėkite į gilų ir didelį karščiui atsparų indą. Masę paskleiskite tolygiai. Tada šaukštu tolygiai paskirstykite ketvirtadalį baltojo padažo kiekio.

Ant šio sluoksnio dėkite kelis lazanijos lakštus, įsitikindami, kad šie visiškai padengia vieną padažo sluoksnį. Kartokite šią procedūrą tris kartus, galiausiai užbaigdami ruošimo procesą baltojo padažo sluoksniu. Apibarstykite lazaniją likusiu sūriu, tada dėkite indą su lazanija į orkaitę ir kepkite 45 min. arba kol lakštai apskrus ir atsiras burbuliukų.

Ištraukite lazaniją iš orkaitės ir prieš tiekdami ant stalo palikite 5–10 min. pastovėti. Tobulas lazanijos papildymas – šviežios žaliosios salotos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)