Remiantis dabartiniais skaičiavimais, dėl klimato kaitos kavos visiems nebepakaks jau 2080-aisiais. Šis faktas paskatino kavos gamintojus pagalvoti apie kavos ateitį, o suomių kompanija Paulig“ net sukūrė kavą be kavos – „Blend 2080“.
© Organizatorių nuotr.

Atsiųstame pranešime rašoma, kad šio produkto pristatymu įvairiose rinkose kompanija siekia atkreipti visuomenės dėmesį ir skatinti imtis priemonių, kurios leistų išvengti niūros ateities be kavos.

„Kavos augintojai šiuo metu susiduria su ne viena grėsme, tarp kurių didžiausios – klimato kaita ir nepakankamos ūkininkų pajamos. Dėl šių priežasčių ateityje kavos gali būti užauginama tiek mažai, kad ji taps prabangos preke, prieinama labai nedaugeliui“, – sako „Paulig Coffee Lietuva“ rinkodaros vadovė Rita Sudnienė.

Rita Sudnienė
Rita Sudnienė
© Organizatorių nuotr.

Pasak jos, kavamedžiai, ypač arabika rūšies, kuriai pirmenybę teikia dauguma kavos mylėtojų, labai jautriai reaguoja į klimato kaitą. Jai grėsmę kelia sausros, perteklinės liūtys, šalnos ir audros, taip pat kenkėjai ir augalų ligos, sukeltos tos pačios klimato kaitos. Jei globali vidutinė oro temperatūra kasmet kils 2–2,5 laipsnių, teritorija, kurioje auginama arabika kava, iki 2050-ųjų sumažės 50 proc., o iki 2080-ųjų 25 mln. kavą auginančių ūkių kils grėsmė netekti vienintelio pajamų šaltinio ir galiausiai visiškai išnykti.

Atsižvelgdama į blogiausią galimą scenarijų, kavos kompanija pakvietė pasaulio baristų čempionatų laimėtoją ir tarptautiniu mastu žinomą kavos ekspertą Mattą Pergerį bendradarbiauti kuriant ateities kavą. Kartu su juo dirbo kompanijos ekspertai, tarp kurių – Lietuvoje viešintis kavos treneris Jori Korhonenas. Po ilgo bendro darbo, ši komanda nusprendė, kad panašiausias į kavą yra gėrimas iš tamsaus ir vidutinio skrudinimo miežių salyklo, džiovintų figų, fermentuotos puero žaliosios arbatos ir saldžiųjų ceratonijų miltelių (sveikuoliško kakavos pakaitalo). Vis dėlto, nors tai geriausias iš visų komandos kurtų ir testuotų variantų, visi jos nariai pripažįsta, kad geros kavos neįmanoma sukurti be tikros kavos pupelių – niekas neatstos jų skonio ir kvapo, sudaryto net iš 800 įvairių aromatų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Ką valgysime šią vasarą: šviežiausias naujienas pristatė Gian Luca Demarco itališkų salotų receptas (1)

Šią vasarą maisto naujovių ieškotojai, kulinarai ir šefai pabrėžia, kad itališka virtuvė...

Patiekti šviežių lietuviškų produktų – restoranams tikras iššūkis (5)

Didėjantis žmonių dėmesys sveikai mitybai verčia restoranus pasitempti ir ieškoti būdų maistą...

Apgaulės prekybos centruose: 10 triukų, kuriuos būtina žinoti norintiems sutaupyti (40)

Turbūt daugeliui yra nutikę taip, kad atėjus į parduotuvę vos vienos prekės , galiausiai...

Pasitikrinkite, ar žinote: kai kurie iš šių gaminių nėra veganiški, nors apie tai nežino net patys veganai (22)

Žmonių kultūra yra keista tuo, kad mes nusprendžiame, ką valgyti, o ko – ne. Maisto...

Elegantiškiausias pasaulio piknikas „Vakarienė baltai“ švęs jubiliejų: paaiškėjo, kada įvyks ir Lietuvoje (5)

Artėjant penktajai, jubiliejinei, „Vakarienei baltai” (pranc. „ Le Dîner en Blanc “), jos...

Top naujienos

Naujausi reitingai: vieno iš kandidatų sprendimas gali situaciją pakeisti iš esmės (309)

Naujausių prezidentinių reitingų favoritų trejetuke ekonomistas Gitanas Nausėda vis dar tvirtai...

Visiems teks apsispręsti: didesnė alga dabar ar didesnė pensija ateityje skaičiuoklė (181)

Jeigu Seimas priimtų Vyriausybės teikiamas mokesčių ir pensijų permainas, visų dirbančiųjų...

Po „Žalgirio“ smūgio – negailestinga kritika CSKA: pasakyti du žodžius? Itoudis vėl pratrūko (112)

„Pralaimėjimas yra pralaimėjimas. Tai – apmaudu ir nemalonu. Bet atsilikti 20 taškų buvo...

Ją pastebėjo Holivudas ir pati Lady Gaga: Paryžiaus man nereikia (17)

Esant mados kūrėju būti laimingam galima ir čia, tarp savų sienų. Milano ar Paryžiaus...

Po dramatiško finišo atsikvėpęs Šaras: dabar visa Europa žino, kad „Žalgiris“ – aukščiausias lygis specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (289)

Šarūnas Jasikevičius didžiuojasi tuo, ką Kauno „Žalgiriui“ pavyko nuveikti tiek šį...

Orai: po lietaus plūstels vasariškas karštis (3)

Šią savaitę šalyje ir toliau išsilaikys maloniai šilti orai. Savaitei įpusėjus pradžiugs tie,...

Linksmybės „Žalgirio“ rūbinėje: daina kapitonui, vakarėlio planai ir lažybos dėl futbolo specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (12)

„Jau mačiau, kaip lietuviai moka linksmintis, todėl esu tikras, kad bus geras vakarėlis“, –...

Ką pradėti daryti jau dabar, kad po 5 metų būtumėte laimingas ir sėkmingas (6)

Į šį klausimą yra daugiau nei šimtas atsakymų, mes atrinkome pačius populiariausius.

Lieknėkite valgydami grikius: sveika ir efektyvi dieta be jokio badavimo (15)

Ar žinote, kad grikiai yra labai sveikas ir naudingas produktas, kurį tiesiog privalote įtraukti į...

Miestiečiai brandžiame amžiuje nėrė į kaimo verslą ir nepasigailėjo (36)

Kada nors nusibelsti iš savosios Dzūkijos į kitame Lietuvos pakraštyje, Molėtų rajono Medeikių...