Įmonės vadovė Vitalija šeimininkėms atskleidžia, kad svarbu ne tik pats maistas, bet ir jo patiekimas.

„Maisto pateikime yra savitos mados, kurias diktuoja rinka. Indų mados nuolat keičiasi: jei prieš kelerius metus buvo madingi juodo akmens padėkliukai, šiandien juos keičia kitoks indų stilius. Pobūviuose vyrauja indai, kuriuose telpa vos keli kąsneliai. Toks maisto išdėstymas kuria gražias spalvas šventėje. Šiuolaikiniam žmogui svarbu ne maisto kiekiai – didžiausi įspūdžiai lieka dėl skonio, derančio su grožiu“, – atskleidžia ne vieną pobūvį maistu puošusi verslininkė Vilija.

„Biskvito“ vadovė atskleidžia, kad žmonės neretai užsimiršta, kiek vargo kainuoja kelioms valandoms papuošti stalą. Nors svečiai tikrai pagirs išradingą šeimininkę, vargu ar pasiruošimas neatims šventės džiaugsmo.

„Grožį pobūviuose padeda sukurti gėlės, indai, staltiesės, aptarnavimas. Kartais žmogui sunku net įsivaizduoti, kiek į pobūvį reikia susivežti indų ir indelių“, – sako Vitalija.

Moteriai antrina ir įmonės direktorė Saida: „Pavyzdžiui, vienas stiklinis indas kainuoja apie 3 eurus, jei norėsite patiekti 10 užkandžių indelių, jau teks vien jiems išleisti 30 eurų. Už tokią sumą jau galima užsakyti dalį užkandžių.“

Pasiruošimo šventei užkulisiai, anot savo srities žinovių, tik iš pirmo žvilgsnio paprastas dalykas.

„Pavyzdžiui, per karščius sunku nesugadinti maisto. Jei karšti orai, maistą patiekiame paskutinę minutę, iki to jie laikomi šaldytuose. Namų sąlygomis tai padaryti gali būti sunku. Yra nemažai dalykų, kuriuos būtina įvertinti. Aišku, yra žmonių, kurie namuose iškepa skanesnius tortus nei profesionalai, tačiau jei norisi patiekti kelis įvairesnius užkandžius, o ne vieną patiekalą, tenka pasitelkti išmonę, kaip išsaugoti maistą kuo ilgiau šviežią iki paskutinės minutės“, – sako Saida.

Maisto tiekėjai sako, kad vis dažniau žmonės maistą taiko prie vakarėlio stiliaus, tad tos pačios salotos lėkštėse ar mažose taurelėse suteikia visai kitą vaizdą.

„Kai žmonės kreipiasi į mus, meniu ir kainas deriname individualiai. Jei labai karšta, siūlome atsargesnį ir saugesnį variantą, ne tuną ar kitą žuvį, o įvairesnes salotas. Aišku, per vieną valandą maistas nesuges, be to, juk nebūtina viso paruošto maisto patiekti vienu metu. Tačiau tam reikia turėti maistui tinkamas laikymo sąlygas“, – dėsto Saida.

Maisto mados, anot Saidos, taip pat gerokai pakitusios. Jei anksčiau vakarėlyje buvo kone privaloma gausiai nukrauti stalus, dabar žmonės šventei mieliau renkasi mažas porcijas, tačiau daugiau įvairesnių patiekalų. Namų sąlygomis, anot Saidos, tai būtų tikras vargas, mat pagaminti gausybę užkandžių ne taip paprasta. O jei dar norisi, kad jie gerai atrodytų, pateikimui teks aukoti dar kone tiek pat laiko, kiek maisto gamybai.

„Vieno populiariausio patiekalo jau negalėčiau išskirti. Kartais pagal užsakovus sukuriami ir nauji patiekalai. Vis dažniau į mus kreipiasi žmonės prašydami ne tik mėsos, žuvies, bet ir vegetariškų ar veganiškų patiekalų. Neseniai teko dirbti vestuvėse, kuriose buvo griežtai veganiškas meniu“, – pasakoja Saida.

Anot Saidos, viskas priklauso nuo žmonių biudžeto, kokį maistą jie gali pasiūlyti vakarėliui. Moteris neslepia, kad ir už dešimt eurų žmogui galima paruošti puikiai atrodančių ir skanių užkandžių. Namų sąlygomis tai kur kas sunkiau, tačiau viską palengvina atsakingas planavimas – ką patiekti, kokių produktų reikia, kiek laiko truks maisto gaminimas, kiek laiko truks maisto sudėliojimas į indelius. Saida neslepia, kad būtent nuo kruopštaus planavimo jie ir pradeda, kai gauna prašymą aptarnauti vakarėlį ir kartais tiesiog verta gerai paskaičiuoti ir pasverti, ar savarankiškai paruoštas stalas netaps didesne prabanga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)