aA
Klaipėdoje vaikų pramogoms įkurtame „Kar Kar“ parke smaližių žvilgsnius tiesios prikausto neįprasti ledai. Parko vadovas Mindaugas Žilys atskleidė, kad jis pats panašiai reagavo, kai pirmą kartą išvydo šį produktą, o vėliau dar labiau suintrigavo gautos žinios – neįprastai atrodančių ledų gaminimo technologiją sukūrė NASA darbuotojas.
Klaipėdietis į Lietuvą atvežė NASA darbuotojo sukurtus ledus
© DELFI / Rita Gečiūnaitė

„Į Lietuvą, šiuos ledus atvežėme tik praėjusių metų pabaigoje, prieš pat Kalėdas. Amerikoje jie gaminami jau nuo 1996 metų. Įdomu tai, kad gamintojo tėtis dirbo NASA, būtent jis ir išrado tą ledų gaminimo technologiją. Kiti mūsų partneriai vadina šį produktą kosminiais ledais ir tame yra dalis tiesos. Ledai yra gaminamas 190 laipsnių šaltyje, apie technologiją mes esame įsipareigoję nekalbėti, net neturėjome galimybės fotografuoti fabriko ir gamybos proceso. Pačiam buvo labai įdomu pamatyti, kaip vyksta gamybos procesas – viską parodė, paaiškino. Šiuose leduose yra tikras ledas, jis savo sudėtyje neturi oro ir vandens“, – pasakoja M. Žilys.

Anot pašnekovo, ledai suvienijo NASA ir beisbolą – didžiosios porcijos (80 gramų) dedamos į beisbolo kepurėlių formos indelius dėl to, kad Amerikoje beisbolas labai populiarus, o šiais leidai prekiaujama ir per beisbolo varžybas.

Neįprastais ledais vyras sako susidomėję prieš penkerius metus, juos išvydo vienoje tarptautinėje maisto parodoje. Keletą metų teko padirbėti, kad gamintojai leistų tapti oficialiu ir vieninteliu platintoju Lietuvoje.

„Man visuomet įdomu, kas yra naujo maisto srityje ir ką galiu naujo pasiūlyti nuotykių parko „Kar Kar“ lankytojams. Pagrindiniai lankytojai čia vaikai ir jaunimas. Pamatęs šiuos ledus supratau, kad tai kitoks požiūris į ledus, tad nusprendžiau, kad jie būtinai turi atsidurti pramogų parke.

„Jei įprasti ledai karštyje aptirpsta iki grietinėlės konsistencijos, šie ledai taip nesukrenta – jie sutirpsta kaip paprastas ledas. Jų laikymo sąlygos kitokios, šaldytuvuose, kur jie laikomi, būtinas 38–42 laipsnių šaltis“, – atvirauja vyras.

Mindaugas Žilys
Mindaugas Žilys
© DELFI / Rita Gečiūnaitė

Į Lietuvą atvežęs neįprastus ledus M. Žilys jais prekiauja ne tik „Kar Kar“ parke, nors čia buvo viena pirmųjų vietų, kur pristatyta neįprasta naujovė. Vos pirmus metus ledų plėtra užsiimantis verslininkas vardija, kad pasmaguriauti neįprastais ledais Klaipėdoje jau galima „Akropolyje“ ir prie senosios perkėlos. Tokių ledų jau yra ir Palangoje, J. Basanavičiaus gatvėje. Atvykusieji į Druskininkus jų ras prie „Snow arenos“. Sostinė taip pat nebuvo pamiršta – Vilniuje smaguriams kosminiai ledai siūlomi „Vichy“ pramogų parke. Kaune ledais prekiaujama „Megos“ prekybos centre, o artimiausiu metu planuojama ledus platinti ir kituose didžiuosiuose šalies prekybos centruose.

Parko vadovas šypsosi, kad stebint pirkėjus, galima iš jų veido išraiškos atspėti, ar į ledus žiūri pirmą kartą. Pamatę prekybos vietą kone visi klausiamais žvilgsniais ima žvilgčioti į šaldytuvą, o kai kurie spėja, kad tai yra pabarstukai, kuriais puošiami ir skaninami ledai.

„Išvydę veide nuostabą paaiškiname, kad tai, ką mato, ir yra ledai, o ne jų puošmena, taip pat trumpai papasakojame apie gaminimo būdą, kiek jį galime atskleisti, – sako pašnekovas. – Ledų skonis išties skiriasi nuo įprastų ledų. Yra siūlomi ir du šerbetai – mango ir citrinų-laimų miksas. Visi kiti yra gaminami su grietinėle ir pienu, jų gamyboje nenaudojami sintetiniai dažikliai, visos spalvos išgaunamos iš vaisių ir uogų. Gamintojas, kurdamas produktą, orientavosi į vaikus, tad naudojami tik natūralūs produktai. Jei žmogus gali valgyti visus ledus, tuomet pažintį su šiais ledais siūlome pradėti nuo grietinėlės pagrindu pagamintų ledų.“

Klaipėdietis į Lietuvą atvežė NASA darbuotojo sukurtus ledus
© DELFI / Rita Gečiūnaitė

Mažoji, 60 gramų porcija, kainuoja 2 eurus, už didesnę porciją teks mokėti 2,70 euro. Anot „Kar Kar“ parko vadovo, kituose Europos miestuose šie ledai kur kas brangesni, tačiau Lietuvoje buvo atsižvelgta į rinkos kainą – įprasti leidai kavinėse ar gatvėje parduodami už maždaug 1,60–1,80 euro, tad paskaičiavus tai, kad ledai išties išskirtiniai ir kuriami tik vieno patentuoto gamintojo, M. Žilys sako nustatęs pakankamai patrauklią kainą.

„Mes nesiekiame greito pelno, tad nustatant pardavimo kainą buvo svarbu, kad ji „nesikandžiotų“, Suprantame, kad tai naujiena, išskirtinis produktas, tai irgi lemia kainą, tačiau būtina atsižvelgti į rinką“, – sako vyras.

Šiuo metu paragauti galima kelių skonių ledų. Saldžiausi ledai yra cukraus vatos ir kramtomos gumos skonio. Jie, anot M. Žilio, labiausia domina mažuosius smaližius. Dar siūloma ir tiramisu, braškių, mangų skonio ledai, bananinis miksas – jis sukurtas iš penkių skonių bei citrinos ir laimo miksas.

Klaipėdietis į Lietuvą atvežė NASA darbuotojo sukurtus ledus
© DELFI / Rita Gečiūnaitė

„Kiekvienas naujas skonis testuojamas ir ruošiamas beveik metus. Kuriant skirtingus skonius gamintojas atsižvelgia į visų platintojų nuomones, mat Lietuvoje ir Ispanijoje pirkėjų skoniai skiriasi. Maloniai stebina tai, kad gamintojas įtraukia visus platintojus į kūrybos procesą ir domisi, kas kurioje šalyje yra populiaru ir mėgstama. Kiekviena nuomonė jiems yra svarbi.

Šiuo metu tik Lietuvai greit bus pagaminti išgryninto banano skonio ledai, mat jų pageidavo pirkėjai. Malonu, kad išskirtinių ledų gamintojams kiekvienas partneris yra svarbus žmogus“, – šypsosi M. Žilys.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Prancūzijos restoranai prieš naują karantiną ruošė paskutinę vakarienę

Spalio 29 dieną prieš įsigalint naujam mažiausiai mėnesį truksiančiam karantinui Prancūzijos...

Gydytoja dietologė patarė, kokius sausus pusryčius rinktis ir kokių verčiau atsisakyti (3)

Turbūt vienas mėgiamiausių vaikų rytinių patiekalų yra sausi pusryčiai. Tačiau kiek mes apie...

Nusikelkite į Meksiką: burnoje tirpstantys kukuliai (5)

Pasiilgote kelionių ir naujų skonių? Alfas Ivanauskas kviečia jus nusikelti į Meksiką ....

Maisto technologė įspėja: skaitykite gaminio sudėtį, nes etikečių užrašai klaidina (8)

Dažnai apsipirkinėjant net nepagalvojame, kokius produktus dedame į savo pirkinių krepšelį....

Žąsų kepenėlių pašteto gamintojai tikisi pagerinti pardavimus Kalėdų laikotarpiu (2)

Prancūzai žąsų kepenėlių pašteto gamintojai ragina žmones pirkti šio delikateso Kalėdoms,...

Top naujienos

Kodėl kūne atsiranda vėžys? Gydytojas Morozovas viską paaiškino labai paprastai (30)

Vienas mano mylimas kolega onkogenetikas, perfrazavo Orvelo knygą (kurios neskaitė vienas Seimo...

Paskelbus rekordinį užsikrėtimų skaičių prabilo Skvernelis: ant stalo gula pasiūlymai griežtinti karantiną (166)

Premjeras Saulius Skvernelis šeštadienį savo Feisbuko paskyroje įvertino koronaviruso plitimą...

Klaipėdoje gaminamų elektrinių autobusų nebepardavinės: sugalvojo naują verslo planą (48)

Lengviausio pasaulyje elektrinio autobuso „ Dancer “ kūrėjai keičia savo verslo planą –...

Santaros klinikose užpildyti visi COVID-19 pacientams gydyti skirti skyriai (2)

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose užpildyti visi COVID-19 pacientams gydyti...

Koronavirusui pasiekus naują rekordą žmonės nenusiteikę sėdėti namuose: Delfi fotografas užfiksavo, kas vyksta prie prekybos centrų (270)

Lietuvoje per praėjusią parą nustatytas 1001 koronaviruso atvejis. Tačiau ši aplinkybė, regis,...

Mirė filmo „Džeimsas Bondas“ žvaigždė, aktorius Seanas Connery (94)

Mirė garsus aktorius ir filme „ Džeimsas Bondas “ išgarsėjęs Sean Connery (liet. Šonas...

Kremliaus ruporai – apie Seimo rinkimus: rauda dėl rezultatų, o vienas pabėgo į Rusiją (480)

Rinkimai be pasirinkimo. Politinis alkoholizmas. Laimėjo Vakarų kapitalo palaikomas landzbergizmas....

Panevėžio mobiliajame punkte dirbanti slaugytoja: iš pradžių artimiesiems nesakėme, kur dirbame (59)

„Dirbame pamainomis, viena pamaina – nuo 8-os iki 12-os, kita – nuo 12-os iki 16-os valandos....

Profesorius Kasiulevičius išvardijo 9 punktus, kaip Airija kovoja su koronavirusu: rezultatai kalba patys už save (424)

Gydytojas, profesorius Vytautas Kasiulevičius savo Feisbuko paskyroje šeštadienį pasidalino...

Naujas rekordas: Lietuvoje – 1001 koronaviruso atvejis, 8 žmonės mirė papildyta (1058)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje...

|Maža didelių žinių kaina