„Į Lietuvą, šiuos ledus atvežėme tik praėjusių metų pabaigoje, prieš pat Kalėdas. Amerikoje jie gaminami jau nuo 1996 metų. Įdomu tai, kad gamintojo tėtis dirbo NASA, būtent jis ir išrado tą ledų gaminimo technologiją. Kiti mūsų partneriai vadina šį produktą kosminiais ledais ir tame yra dalis tiesos. Ledai yra gaminamas 190 laipsnių šaltyje, apie technologiją mes esame įsipareigoję nekalbėti, net neturėjome galimybės fotografuoti fabriko ir gamybos proceso. Pačiam buvo labai įdomu pamatyti, kaip vyksta gamybos procesas – viską parodė, paaiškino. Šiuose leduose yra tikras ledas, jis savo sudėtyje neturi oro ir vandens“, – pasakoja M. Žilys.

Anot pašnekovo, ledai suvienijo NASA ir beisbolą – didžiosios porcijos (80 gramų) dedamos į beisbolo kepurėlių formos indelius dėl to, kad Amerikoje beisbolas labai populiarus, o šiais leidai prekiaujama ir per beisbolo varžybas.

Neįprastais ledais vyras sako susidomėję prieš penkerius metus, juos išvydo vienoje tarptautinėje maisto parodoje. Keletą metų teko padirbėti, kad gamintojai leistų tapti oficialiu ir vieninteliu platintoju Lietuvoje.

„Man visuomet įdomu, kas yra naujo maisto srityje ir ką galiu naujo pasiūlyti nuotykių parko „Kar Kar“ lankytojams. Pagrindiniai lankytojai čia vaikai ir jaunimas. Pamatęs šiuos ledus supratau, kad tai kitoks požiūris į ledus, tad nusprendžiau, kad jie būtinai turi atsidurti pramogų parke.

„Jei įprasti ledai karštyje aptirpsta iki grietinėlės konsistencijos, šie ledai taip nesukrenta – jie sutirpsta kaip paprastas ledas. Jų laikymo sąlygos kitokios, šaldytuvuose, kur jie laikomi, būtinas 38–42 laipsnių šaltis“, – atvirauja vyras.

Mindaugas Žilys

Į Lietuvą atvežęs neįprastus ledus M. Žilys jais prekiauja ne tik „Kar Kar“ parke, nors čia buvo viena pirmųjų vietų, kur pristatyta neįprasta naujovė. Vos pirmus metus ledų plėtra užsiimantis verslininkas vardija, kad pasmaguriauti neįprastais ledais Klaipėdoje jau galima „Akropolyje“ ir prie senosios perkėlos. Tokių ledų jau yra ir Palangoje, J. Basanavičiaus gatvėje. Atvykusieji į Druskininkus jų ras prie „Snow arenos“. Sostinė taip pat nebuvo pamiršta – Vilniuje smaguriams kosminiai ledai siūlomi „Vichy“ pramogų parke. Kaune ledais prekiaujama „Megos“ prekybos centre, o artimiausiu metu planuojama ledus platinti ir kituose didžiuosiuose šalies prekybos centruose.

Parko vadovas šypsosi, kad stebint pirkėjus, galima iš jų veido išraiškos atspėti, ar į ledus žiūri pirmą kartą. Pamatę prekybos vietą kone visi klausiamais žvilgsniais ima žvilgčioti į šaldytuvą, o kai kurie spėja, kad tai yra pabarstukai, kuriais puošiami ir skaninami ledai.

„Išvydę veide nuostabą paaiškiname, kad tai, ką mato, ir yra ledai, o ne jų puošmena, taip pat trumpai papasakojame apie gaminimo būdą, kiek jį galime atskleisti, – sako pašnekovas. – Ledų skonis išties skiriasi nuo įprastų ledų. Yra siūlomi ir du šerbetai – mango ir citrinų-laimų miksas. Visi kiti yra gaminami su grietinėle ir pienu, jų gamyboje nenaudojami sintetiniai dažikliai, visos spalvos išgaunamos iš vaisių ir uogų. Gamintojas, kurdamas produktą, orientavosi į vaikus, tad naudojami tik natūralūs produktai. Jei žmogus gali valgyti visus ledus, tuomet pažintį su šiais ledais siūlome pradėti nuo grietinėlės pagrindu pagamintų ledų.“

Mažoji, 60 gramų porcija, kainuoja 2 eurus, už didesnę porciją teks mokėti 2,70 euro. Anot „Kar Kar“ parko vadovo, kituose Europos miestuose šie ledai kur kas brangesni, tačiau Lietuvoje buvo atsižvelgta į rinkos kainą – įprasti leidai kavinėse ar gatvėje parduodami už maždaug 1,60–1,80 euro, tad paskaičiavus tai, kad ledai išties išskirtiniai ir kuriami tik vieno patentuoto gamintojo, M. Žilys sako nustatęs pakankamai patrauklią kainą.

„Mes nesiekiame greito pelno, tad nustatant pardavimo kainą buvo svarbu, kad ji „nesikandžiotų“, Suprantame, kad tai naujiena, išskirtinis produktas, tai irgi lemia kainą, tačiau būtina atsižvelgti į rinką“, – sako vyras.

Šiuo metu paragauti galima kelių skonių ledų. Saldžiausi ledai yra cukraus vatos ir kramtomos gumos skonio. Jie, anot M. Žilio, labiausia domina mažuosius smaližius. Dar siūloma ir tiramisu, braškių, mangų skonio ledai, bananinis miksas – jis sukurtas iš penkių skonių bei citrinos ir laimo miksas.

„Kiekvienas naujas skonis testuojamas ir ruošiamas beveik metus. Kuriant skirtingus skonius gamintojas atsižvelgia į visų platintojų nuomones, mat Lietuvoje ir Ispanijoje pirkėjų skoniai skiriasi. Maloniai stebina tai, kad gamintojas įtraukia visus platintojus į kūrybos procesą ir domisi, kas kurioje šalyje yra populiaru ir mėgstama. Kiekviena nuomonė jiems yra svarbi.

Šiuo metu tik Lietuvai greit bus pagaminti išgryninto banano skonio ledai, mat jų pageidavo pirkėjai. Malonu, kad išskirtinių ledų gamintojams kiekvienas partneris yra svarbus žmogus“, – šypsosi M. Žilys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)