„Austrių festivalis – tai šventė visiems, ir jūros gėrybių mėgėjams, ir gastrosmalsuoliams, kurie nėra ragavę šių moliuskų, nes galbūt neturėjo progos arba tiesiog nedrįso, – sako renginio sumanytoja ir organizatorė Indrė Leikauskė. – Austrės yra nepaprastai įvairus delikatesas, jų esama daugybės rūšių, o paruošimo būdų įvairovė – neišsemiama.“

Organizatorė džiaugiasi, kad festivalis nepaprastai išaugo – prieš ketverius metus pirmą kartą vykusioje austrių šventėje dalyvavo penki Vilniaus restoranai, o šiemet austrių patiekalų paragauti kviečia šefai net iš devynių Lietuvos miestų: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Palangos, Panevėžio, Utenos, Šiaulių, Anykščių ir Druskininkų.

Austrių festivalis

„Prie festivalio prisijungė net 60 barų ir restoranų, o pavėlavusieji jungiasi iki paskutinės minutės, – sako I. Leikauskė. – Kiekvienas iš jų pasiūlys kažką unikalaus, pagal savo konceptą, patieks austres ir klasikiniais, ir netikėtais deriniais.“

Lietuvos šefai siūlys ragauti austres su stipriaisiais gėrimais, su grybais, įvairiais sūriais, alyvuogių aliejumi, maišys austres į jautienos tartarą, keps picas, mėsainius ir įvairius kitus patiekalus. Pernykščiame festivalyje buvo gaminami netgi ledai su austrėmis.

Organizatoriai planuoja, kad per keturias festivalio dienas lietuviai ir šalies svečiai suvalgys 35 tūkst. austrių.

Austrių festivalis

„Pastebime, kad keičiasi žmonių požiūris į austrę. Jie daug drąsiau ragauja ir bando įvairius derinius. Pamenu tokį vaizdą iš praėjusių metų: dvi garbaus amžiaus ponios užeina į turgų, užsisako arbatos ir po austrę, o suvalgiusios ima emocingai dalintis įspūdžiais. „Žinai, visai nebjauru“, – sako viena. Miriau iš juoko tai išgirdusi“, – prisimena I. Leikauskė.

Ji pabrėžia, kad austrės toli gražu nėra vien elito maistas – senais laikais jas valgydavo ir turtingieji, ir vargšai, vieni užgerdami šampanu, o kiti – stauto alumi.

„Kodėl visi taip mėgo ir mėgsta austres? Galbūt todėl, kad jų šimtai rūšių ir pačių įvairiausių skonių. Priklausomai nuo to, kur jos auginamos, austrės gali būti saldžios arba karčios, jų sūrumas taip pat labai varijuoja. Žodžiu, tai visa skonio paletė“, – teigia I. Leikauskė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)