aA
Laidos „Alfas live“ vedėjas, skonių ieškotojas Alfas Ivanauskas buvo pakviestas į stulbinamą pasisekimą turėjusios laidos herojės žolininkės, chemijos mokslų daktarės Ksaveros Vaištarienės namus viename Vilniaus daugiabučių. 87 metų mokslininkė svečiui parodė virtuvę, kurioje gimsta išskirtinai sveikuoliški patiekalai, kvapais svaiginantį kambarį, kuriame nuolat džiūsta įvairiausios žolės ir augaliukai, ir valgomąjį, kuriame Alfo laukė ypatingos vaišės.

Pietums – pentograma


Į svečius kartu su filmavimo komanda Alfas atėjo prieš pietų metą. Tad virtuvėje jau laukė paruošti Ksaveros pietūs: cukinija, kietoji aisbergo salotų dalis, petražolės, salieras, svogūnas, pomidoras ir juodosios alyvuogės. „Mėgstate alyvuoges?“, – paklausė Alfas ir kaip atsakymo sulaukė ne paprasto „taip“, o labai įdomios teorijos apie tai, kaip svarbu kasdien suvalgyti vaivorykštę. „Alyvuogės – labai naudingos organizmui, o kadangi šitos – juodos spalvos, tai žiūrėdama į jas pamaitinu ir savo inkstus: juoda spalva aktyvina inkstų veiklą, – paaiškino mokslininkė. – Kasdien ant pietų stalo turi būti penkios spalvos – raudona, geltona, žalia, balta ir juoda. Šiandien valgysiu svogūną - tai balta spalva, petražoles ir salierą – žalia, pomidoras – raudona. Raudona aktyvina skrandžio veiklą, uždega skrandžio ugnį, žalia reikalinga plaučiams. Jau vien žiūrėjimas į spalvotus produktus veikia mūsų vidaus organus. Jeigu neturime visų penkių spalvų ant stalo, labai save skriaudžiame“.

Nemaltos sėmenys – bevertės


Ksavera Vaištarienė yra augalinės mitybos šalininkė, tad vesdama Alfą į valgomąjį, pajuokavo, kad dešra nevaišins, nes seniai jos nė kvapo namuose nėra. Pirmasis “patiekalas” – tai ryškiai raudonos putino uogų sultys. Moteris pabrėžė, kad labai svarbu, jog jose dera skirtingi skoniai – ir kartumas, ir aštrumas, ir aitrumas, ir saldumas, nes sultys sumaišytos su medumi. Skirtingų skonių kaip ir skirtingų spalvų produktų reikia organizmo pusiausvyrai palaikyti. “Kita vaišių stalo naujovė – geltonos spalvos barstalas. Tai malti linų sėmenys ir įvairiausios organizmui reikalingos žolės”, – pristatė žolininkė ir paaiškino, kad nors linų sėmenys yra labai naudingas produktas, tačiau nesumaltų jų organizmas tiesiog neįsisavina. “Pirmiausia sėmenis reikia kiek pakaitinti sausoje keptuvėje, kol pradeda šokinėti, antraip jų milteliai bus labai riebūs. Tada sėmenis sumalame kavamale. Kad paruoštume barstalą, kuris yra tikra sveikatos bomba, į sumaltus linų sėmenis visų naudingųjų žolelių dedame po vieną arbatinį šaukštelį“, – pamokė žolininkė.

Kava yra vaistas


Visgi neįprastos sveikuolės Ksaveros vaišės baigėsi gana įprastai – kavutės gėrimu. Moteris buvo paruošusi dviejų rūšių kavos – kiaulpienių ir gilių. „Kiaulpienių kava valo ir skystina kraują, labai tinka turintiesiems aukštą kraujospūdį ir cholesterolį, tačiau visiškai netinka, jeigu žemas hemoglobino rodiklis. Žmonėms, kurių kraujyje per mažai hemoglobino, reikia gerti dilgėlių arbatą.“ Ir kiaulpienių šaknis, ir giles kavai Ksavera renka, džiovina ir mala pati. „Visgi aš kiek pakeičiau gilių kavos ruošimo būdą, – prasitarė moteris. – Visur rašoma, kad nuluptos gilės turi būti mirkomos ir verdamos piene, bet aš jas išmirkau ir vandenyje, nes pienas gali sugadinti: gilės gali pradėti rūgti ir pelyti. Į gilių kavą dedu ir cikorijos – dėl spalvos. Man patinka ruda spalva.“ Pasak mokslininkės, gilių kava taip pat valo kraują: suriša visus jame esančius teršalus ir pašalina. „Jei tokių nevartosi, kas gi suriš teršalus? – klausia moteris. – Jie ir liks organizme“.

Mokslininkė griauna sveikuolių mitus: kava yra vaistas
Mokslininkė griauna sveikuolių mitus: kava yra vaistas
© VMG

Prie kavutės Ksavera patiekė viso grūdo „duoniukų“ – kvietinių, avižinių. „Ir padauginti nereikėtų – pamokė saiko šalininkė. – Štai aš ryte suvalgau tokį vieną, prie kavos. Beje, mėgstu ir paprastą kavą, nes ji irgi turi savybę surišti teršalus, kurie organizme išsiskyrė naktį. Visi tik ir kalba: oi, kofeinas negerai! Tačiau koks kofeinas? Jeigu kava seniai malta, tai kofeinas seniai išgaravęs. Bet niekas nekalba apie taninus, kurie yra labai svarbūs. Kaip tik taninai suteikia kavai rudą spalvą ir puikiai suriša teršalus. Net ir parduotuvinė kava yra vaistas. Žinoma, jei vartojamas su saiku. Pusantro šaukštelio kavos kartą per dieną yra net labai gerai!”.

Kaip pasigaminti kiaulpienių ir gilių kavos, kodėl svarbu šarminti organizmą ir kas tai daro bei daug kitų žolininkės patarimų išgirsite laidoje „Alfas Out“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(379 žmonės įvertino)
4.4776

Virtuvės „popiežiumi“ praminto kulinaro restoranas neteko trečios „Michelin“ žvaigždutės (22)

Garsiojo prancūzų virtuvės šefo Paulio Bocuse'o (Polio Bokuso), kuris mirė prieš dvejus metus,...

Garsiausi šefai šį patiekalą apibūdina kaip blogiausią ir šlykščiausią dalyką, kokį yra valgę: vietiniai valgo pasigardžiuodami (35)

Hákarl – daug amoniako turintis patiekalas, pagamintas iš nuodingos mėsos . Šefas Gordonas...

Jautienos kepsneliai su gorgonzolos sūriu: nedaug ingredientų, o rezultatas – stebinančiai gardus (7)

Italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco pasiūlė itin greitai pagaminamą patiekalą –...

Kunigas prakalbo apie maisto ir prieskonių galią, kurie stiprina santuoką (40)

Pasistengus įmanoma šeimos pasisėdėjimus paversti švente, įsitikinęs profesionalus kulinaras ,...

Italijos sostinėje Romoje išdalyti Alyvuogių aliejaus „Oskarai“ (1)

Kasmetinis renginys sutraukia geriausius pasaulyje alyvuogių aliejaus gamintojus, importuotojus,...

Top naujienos

„Sodros“ direktorė papasakojo apie pensijų pokyčius: buvo ir tokių, kurie nespėjo pasitraukti iš papildomo kaupimo (35)

Išmokos, pensijų fondai, anuitetų tvarka – žodžiai, daugeliui vis dar keliantys šiokį tokį...

Neuropsichologė įvardijo, kas labiausiai žudo smegenis: taip po truputį nyksta svarbiausios ląstelės (61)

Žiemą ilgu miegu miega ne tik meškos – nesunku pastebėti, kad šaltuoju metų laiku esame daug...

Rimvydas Valatka. Riteriai ir kaimiečiai (vieno kotleto istorija) (60)

Jie manė, kad tai buvo istorija apie kotletus. Ir kad pasius žvengti, o žvengdami girti pirmojo...

Gyvai / Principinė LKL akistata: „Žalgiris“ – „Rytas“ tiesioginė vaizdo transliacija (51)

„Betsafe- LKL “ čempionate sekmadienio popietę susitinka lygos favoritai – Kauno...

Kilimai ant sienų nėra vienintelis sovietmečio interjero palikimas: kaip atrodė butai prieš 60 metų? (614)

Šiandien, vartydami naujausius interjero tendencijų katalogus, pamirštame, kaip dar visai neseniai,...

Juozo Liesio gyvenime – permainos: nauja mylimoji, futbolo trenerio karjera ir 10 000 eurų už koncertą (24)

Futbolo treneriu tapęs dainininkas Juozas Liesis pirmą kartą prisipažįsta jau metus...

Ką reikia žinoti, jei norite mokyti šeimos narį vairuoti (16)

Kelias iki vairuotojo pažymėjimo gavimo – ilgas ir vingiuotas, todėl neretai norėdami tvirčiau...

Šios nelaimės mastas ir reikšmė neturi precedento: „dėmė“ vandenyne pražudė milijoną paukščių (10)

Prieš penketą metų Ramiojo vandenyno pakrantę nuklojo tūkstančiai išsekusių jūrų...

Fotografai parodė, kaip iš tiesų atrodo gimdymas: tokių kadrų paprastai nepamatysite (36)

Nors gimdymas yra natūraliausias dalykas ir be šio proceso nebūtume čia, kalbėti apie tai vis dar...

Dovilė Šakalienė. Kiek reikia drąsos gelbėti savo teisėjo gyvybę? (9)

Mano mylimas dėdė, kardiochirurgas, išoperavęs tūkstančius pacientų, į kiekvieną operaciją...