Ką valgyti, kad nešlubuotų atmintis, kad prisimintume draugų gimtadienius, svarbias datas ir daug ką, ką vis linkstame pamiršti?

Saulėgrąžos ir riešutai

Krimsti saulėgrąžas, jei kartais nežinojote, netgi labai naudinga. Jose yra daug vitamino E, saugančio galvos smegenų ląsteles nuo laisvųjų radikalų keliamų pažeidimų, taigi, lėtinančių jų nykimo ir senėjimo procesus. Saulėgrąžose taip pat yra fosfolipidų ir sterolių – medžiagų, darančių tiesioginę teigiamą įtaką gyvenimo trukmei, jaunatviškumui ir sveikatai.

Panašios savybės būdingos ir riešutams, o atskiro paminėjimo nusipelno linų sėmenys: juose gausu alfa linoleno rūgšties (priskiriama omega-3 riebalų rūgštims), o ji panaudojama gaminant DHR (dokozaheksaeno rūgštį) – vieną svarbiausių smegenų statybinių medžiagų, atsakingą už sensorinės informacijos apdorojimą vykdančios galvos smegenų žievės dalies darbą.

Kakava

Kakavos pupelėse yra flavonoidų – ypatingų antioksidantų, teikiančių naudą toms smegenų dalims, kurios atsako už atmintį ir mokymosi procesus. Šios medžiagos vertinamos ir dėl gebėjimo sulėtinti su amžiumi susijusius smegenų pokyčius, todėl nedidelį gabalėlį šokolado prie arbatos galite laikyti gydytojo skirtu papildu. Žinoma, šokolado sudėtyje turi būti daug kakavos (ne mažiau kaip 75 proc.). Gerti geriau tokią kakavą, kuri būtų pagaminta iš natūralių miltelių, o ne saldinto pusgaminio.
Žalioji arbata

Žalioji arbata – unikalus gėrimas, gerinantis ir smegenų, ir viso organizmo funkcijas. Žaliojoje arbatoje yra katechinų – natūralių antioksidantų, pasižyminčių antibakterinėmis savybėmis. Jie atremia laisvųjų radikalų atakas, o šitai reiškia, kad lėtina organizmo senėjimą ir prisideda prie onkologinių bei „proto“ ligų prevencijos. Nevalia pamiršti ir apie žaliojoje arbatoje esantį kofeiną. Ši medžiaga aktyvina smegenų veiklą ir gerina atmintį.
Špinatai

Jeigu pamiršote apie špinatus, vadinasi, esate pernelyg išsiblaškęs. Špinatai, kaip ir visos lapinės daržovės, labai naudingi organizmui, bet smegenims jie teikia ypatingų galų. Špinatuose yra liuteino, beta karotino, folio rūgšties ir vitaminų (įskaitant ir vitaminą K), žodžiu, viso to, kas padeda stimuliuoti ir tausoti pažinimo funkcijas, o atmintis ir dėmesys kaip tik joms ir priklauso. Jeigu vienų špinatų valgyti negalite, tarkim, labai nemėgstate, papildykite jais kitus patiekalus, pvz., omletą, makaronus arba padažą.
Kiaušiniai

Kiaušiniai – puikus cholino – vieno pagrindinių ląstelių membranų komponento, nuo kurio labai priklauso jų funkcija, – šaltinis. Būtent cholinas yra pagrindinė acetilcholino gamybos medžiaga, o acetilcholinas užtikrina stabilų nervinių ląstelių funkcionavimą siunčiant ir priimant nervinius impulsus. Pakankamas kasdienis cholino kiekis – viena pagrindinių geros atminties sąlygų. Kiaušiniuose taip pat yra B grupės vitaminų, o jie gali sulėtinti su amžiumi siejamus smegenų ląstelių pakitimus.
Kokosai

Kokosai – ne tik gardus, bet ir ypač sveikas skanėstas. Kokosų minkštime ir kokosų piene gausu riebalų rūgščių, konkrečiai – kaprilo ir lauro, padedančių palaikyti smegenų funkcijos aktyvumą ir saugančių smegenų ląsteles nuo nykimo. Beje, mitybos planas, kurio pagrindas – daržovės ir kokosų aliejus, gali padėti greitai atsikratyti viršsvorio.

Ši daržovė – tikra energijos ir naudingų medžiagų bomba, todėl ji tiesiog privalo puikuotis ant kiekvieno sveikuolio stalo. Avokaduose yra vitamino E, prisidedančio prie atminties gerinimo ir Alzheimerio ligos prevencijos. Kiti svarbūs komponentai – tai vitaminas K ir ftalatai, apsaugantys smegenų kraujagysles nuo krešulių susidarymo (insulto profilaktika) ir gerinantys pažinimo funkcijas.

Pirmiausia, mėlynėse yra regėjimą gerinančio mangano. Antra, yra ir smegenų veiklą skatinančių bei atmintį gerinančių medžiagų: polifenolių, vitaminų C ir K bei galo rūgšties, apsaugančios smegenų ląsteles nuo streso ir degeneracijos. Beje, mąstymo gebėjimus veiksmingai saugo ne tik mėlynės, bet ir kitos tamsių spalvų uogos – gervuogės, vyšnios, trešnės.
Obuoliai
Obuolys

Obuoliuose – galybė naudingų vitaminų ir elementų, o kalbant konkrečiau būtina pasakyti, kad obuoliuose yra antioksidacinį poveikį turinčio flavonoido kvercetino, saugančio nuo atminties ir smegenų funkcijos prastėjimo.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)