Tradicinė graikiška feta – tai kelis mėnesius sūryme brandintas minkštas akytas ožkų ir avių pieno sūris. Jis pasižymi šiek tiek sūriu, rūgštoku, pikantišku skoniu, kuris maisto mylėtojams leidžia eksperimentuoti virtuvėje ir dovanoja daugybę unikalių patiekalų.
Iš galybės kitų sūrių rūšių fetą išskiria ne tik skoninės, bet ir sveikatai palankios savybės. Didelis kiekis maistinių medžiagų, tokių kaip kalcis, fosforas, baltymai, B grupės vitaminai, selenas, riebiosios rūgštys, fetai pelnė bene sveikiausio sūrio titulą. Šis sūris nekaloringas ir saugus laktozės netoleruojantiems žmonėms.
Beje, feta yra vienas iš produktų, kurių kilmės vietos bei geografinė nuoroda yra saugomos. Tai reiškia, kad tik Graikijoje ir kai kuriose jos salose pagamintas feta sūris turi teisę naudoti šį produkto pavadinimą. Pavyzdžiui, taisykles mėginę apeiti Danijos pienininkai, nusprendę savo gaminamą sūrį pavadinti feta, užsitraukė Europos Komisijos bei Graikijos rūstybę ir pernai pralaimėjo bylą Europos Sąjungos Teisingumo Teisme.
Fetos populiarumas Lietuvos neaplenkė: daugiausiai nuperka vasarą, bet atranda ir šaltuoju metu
Fetos sūris jau seniai nėra naujiena Lietuvos parduotuvių lentynose, rašoma atsiųstame pranešime saudai. Pasak prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento vadovo Mariaus Tilmanto, pirkėjai suklustų, jeigu bet kuriuo metų laiku parduotuvių lentynose nerastų fetos sūrio. Tiesa, susidomėjimas šiuo gaminiu kasmet kiek ūgteli prasidėjus šiltajam sezonui.
„Panašu, kad žmonės mėgsta derinti fetą su sezoniniais šviežio derliaus žalumynais, daržovėmis, vaisiais ir uogomis. Beje, fetos pardavimai tarp minkštųjų brinzos sūrių – jie gaminami pagal panašią technologiją – sudaro beveik 15 proc. Pirkėjams visada stengiamės pasiūlyti bent keletą skirtingų fetos sūrių rūšių iš įvairių gamintojų“, – pasakoja M. Tilmantas.
To paties prekybos tinklo gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, jog fetos skonių ir tekstūros skirtumus lemia gamyboje naudojamas pienas: aštrumo suteikia avių, o švelnumo – ožkų pienas. Ekspertės teigimu, feta yra universalus sūris, kurį galima naudoti tiek su saldžiais, tiek su nesaldžiais produktais ir eksperimentuoti gaminant įvairius patiekalus.
„Kadangi šis sūris gana minkštas, galima improvizuoti gaminant įvairias užtepėles. Be to, fetos gabalėliai puikiai tinka skrudinimui – jie gražiai apkepa, bet per daug neišsilydo, tad puikiai tinka gardinti sumuštinius ar salotas. Graikai savo virtuvės neįsivaizduoja ir be įvairių kepinių su feta, na, o gurmanai dažnai derina šį sūrį su saldžiais vaisiais“, – kalba B. Baratinskaitė ir dalijasi keliais išskirtiniais receptais, įrodančiais fetos kulinarinį lankstumą.
Fetos užtepėlė su keptomis paprikomis
Reikės: 150 g fetos sūrio, 200 g konservuotų keptų paprikų, 100 ml alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto citrinos sulčių, 1–2 skiltelių česnako, 1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių, 1 šaukštelio rūkytos paprikos prieskonių, 0,5 šaukštelio citrinpipirių.
Gaminame: visus ingredientus sutrinkite maisto smulkintuvu iki vientisos masės. Jei konsistencija per tiršta, galima dar įspausti citrinos sulčių. Taip paruoštą užtepėlę tepkite ant skrudintos duonos arba patiekite su daržovėmis: agurkais, salierais, morkomis. Keli šaukštai užtepėlės puikiai tiks pagardinti ir makaronų patiekalus.
Graikiška sriuba su feta
Reikės: 1 skardinės konservuotų pupelių (gali būti pomidorų padaže), 1 skardinės juodųjų alyvuogių, 1 morkos, 2–3 salierų stiebų, 1–2 česnako skiltelių, 1 svogūno, 150 g fetos, 1–2 pomidorų, druskos, pipirų, saujos kapotų krapų, alyvuogių aliejaus.
Gaminame: pasiruoškite daržoves: nulupkite česnaką, svogūną, morką ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Salierą nuplaukite ir supjaustykite nedideliais griežinėliais. Susmulkinkite nuplautą pomidorą. Puode storu dugnu įkaitinkite šlakelį aliejaus ir dėkite svogūnus, morkas, salierus, česnakus, kepkite lengvai pamaišydami apie 3–5 min. Dėkite smulkintą pomidorą, pupeles, pilkite 400 ml vandens ir troškinkite apie 10 min ant mažos kaitros. Pagardinkite druska, pipirais, išmaišykite ir po kelių minučių nukelkite nuo ugnies. Alyvuoges supjaustykite, fetos sūrį sutrupinkite mažais gabaliukais. Į gilią lėkštę dėkite sutrupintą fetą, alyvuoges, pilkite sriubą, lengvai pamaišykite ir apibarstykite krapais. Patiekite su traškia skrudinta duonele. Skanaus!
Trapios tešlos pyragas su feta
Reikės:
Tešlai: 150 g kvietinių miltų, pusės šaukštelio kepimo miltelių, 100 g šalto sviesto, žiupsnelio druskos, pusantro šaukšto šalto vandens. Žinoma, galite naudoti šaldytą bemielę sluoksniuotą tešlą.
Įdarui: 200 g poro, 2 šaukštų aliejaus, 1–2 skiltelės česnako, 1 raudonosios paprikos, žiupsnio juodųjų pipirų, druskos, džiovinto raudonėlio, 2–3 pomidorų, 200 g fetos sūrio, ryšulėlio petražolių, 3 kiaušinių, 200 ml grietinėlės, saujos juodųjų alyvuogių.
Gaminame: Pirmiausiai pasigaminkite tešlą: sumaišykite druską, miltus ir kepimo miltelius. Į šį mišinį dėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą ir trinkite rankomis iki trupinių. Tada pilkite šalto vandens ir minkykite tešlą. Gerai išminkius, susukite tešlą į maistinę plėvelę ar švarų rankšluostį ir dėkite pusvalandžiui „pailsėti“ į šaldytuvą. Dabar susmulkinkite porą, česnaką, papriką ir pakepinkite alyvuogių aliejuje. Pagardinkite daržoves druska, pipirais, raudonėliais ir palikite mišinį vėsti, o vėliau jį sumaišykite su trupinta feta.
Tešlą gerai iškočiokite ir dėkite į kepimo indą. Ant dugno tolygiai paskirstykite keptų daržovių ir fetos mišinį, smulkintus pomidorus, kapotas petražoles. Kiaušinius gerai išplakite su grietinėle, žiupsneliu druskos, pipirų ir supilkite ant viršaus. Prieš pašaunant į orkaitę, apibarstykite pyragą per pusę perpjautomis alyvuogėmis. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 min. Skanaus!
Klementina ir nesitikėjo, kad jos pasidalytas receptas internete sukels šitokias aistras: vieni gyrė, kiti neslėpė pasibjaurėjimo (20)
Pirmą kartą socialinių tinklų maisto gamintojų grupėje patiekalu pasidalinusi vilnietė net...
Graikijos virtuvės pažiba – feta: jei lig šiol galvojote, jog šis sūris tinka tik salotoms gardinti, smarkiai klystate
Tarp daugybės Graikijos gėrybių neabejotinai rikiuojasi ir šalies kulinarinis paveldas, o kalbai...
Sakartvele šimtmečius paslaptyje laikomas receptas – kaip iškepti tikrą viščiuką tabaka? (2)
Iš Sakartvelo kilęs traškios ir minkštos vištienos patiekalas, vadinamas tabaka , šiandien...
Prancūziškoms Kalėdoms – šokoladinė pliauska: be šio gardėsio šventė neįsivaizduojama
Kiekviena tauta turi savų kalėdinio stalo tradicijų. Štai prancūzams Kalėdos be tradicinės...
Kaip šventėms išsikepti gardų ir sultingą „netikrą zuikį“ – pravers keli ekspertų patarimai
Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo paprastas ir nebrangus patiekalas , „netikras zuikis“ (vok....
Top naujienos
Paviešintas vaizdo įrašas sukėlė klausimų: ar gali būti, kad Rusijos propagandistas vasarą ilsėjosi Lietuvoje (8)
„Tik Tok“ platformoje įdėtas vaizdo įrašas užminė mįslę: ar gali būti, kad praėjusią...
Vieša paslaptimi tapusias namų statybų „schemutes“ gali tekti pamiršti: apribojamos galimybės statyti žemės ūkio paskirties sklypuose (1)
Jau kurį laiką visuomenėje vieša paslaptimi buvo naujakuriams sutaupyti padedanti „schema“:...
Karas Ukrainoje. Prognozuoja, kad Rusija pakeis atakų taktiką: tai lemia viena aplinkybė Ukraina: kontrpuolimas prasidės netrukus
Rusijos kariai gali pakeisti raketų smūgių į Ukrainą taktiką, sutelkiant dėmesį į...
Saulės elektrinių populiarumas neslūgsta – gaminančių vartotojų skaičiai kyla žaibiškai (2)
2022-ieji Lietuvoje – rekordiniai metai saulės elektrinėms. Gyventojai pirko jas sparčiau, negu...
Augustė aukso gyslą atrado dėvėtų drabužių parduotuvėse ir įkūrė savo verslą – sako, kad lobius ji tiesiog užuodžia savo parduotą švarkelį išvydo garsiajame „Netflix“ seriale
Kai kaunietė Augustė ėmė lankytis dėvėtų drabužių parduotuvėse (arba kuistukuose ), ji nė...
Ligos nėra, bet simptomai vargina: paaiškino, kodėl blogu oru jaučiamės prastai
Šaltis ir orų permainos priverčia žmogaus organizmą dirbti kiek kitaip, nei įprastai, o tai gali...
Vairavimo instruktorė Edita – apie liguistas mokinių baimes, nevaldomą pyktį ir stereotipus: pasakė, ko labiausiai stinga vairuotojoms moterims
56-erių Editą Vasaitienę būtų galima pristatyti ne tik kaip savo darbą ypač mylinčią...
Bankų krizę išgyvenusieji pamena, kaip greitai gali subyrėti domino kaladėlės
Steve‘as Chiavarone‘as nenori nieko gąsdinti, tačiau iš paskutinės bankų krizės jam...
Skardžius nusprendė trauktis iš LSDP (27)
Parlamentaras Artūras Skardžius ketvirtadienio vakarą išplatino pranešimą, kuriame paskelbė,...
Po krepšiais karaliavęs Valančiūnas pergalę papuošė sezono rekordu
Savo pozicijas NBA Vakarų konferencijos turnyro lentelėje toliau gerina Naujojo Orleano...