aA
Tarp daugybės Graikijos gėrybių neabejotinai rikiuojasi ir šalies kulinarinis paveldas, o kalbai pasisukus apie maistą, bet kuris graikas visuomet paminės fetą. Žinoma, šis sūris jau seniai pelnė simpatijas ir už Viduržemio jūros regiono ribų – mat gurmanai iš viso pasaulio negali atsispirti fetos skoniui. Jei lig šiol galvojote, jog šis pikantiškas sūris tinka tik salotoms gardinti, smarkiai klystate – naudokite jį gamindami užtepėlę, sriubą ar net pyragą.
Feta
Feta
© Shutterstock

Tradicinė graikiška feta – tai kelis mėnesius sūryme brandintas minkštas akytas ožkų ir avių pieno sūris. Jis pasižymi šiek tiek sūriu, rūgštoku, pikantišku skoniu, kuris maisto mylėtojams leidžia eksperimentuoti virtuvėje ir dovanoja daugybę unikalių patiekalų.

Iš galybės kitų sūrių rūšių fetą išskiria ne tik skoninės, bet ir sveikatai palankios savybės. Didelis kiekis maistinių medžiagų, tokių kaip kalcis, fosforas, baltymai, B grupės vitaminai, selenas, riebiosios rūgštys, fetai pelnė bene sveikiausio sūrio titulą. Šis sūris nekaloringas ir saugus laktozės netoleruojantiems žmonėms.

Beje, feta yra vienas iš produktų, kurių kilmės vietos bei geografinė nuoroda yra saugomos. Tai reiškia, kad tik Graikijoje ir kai kuriose jos salose pagamintas feta sūris turi teisę naudoti šį produkto pavadinimą. Pavyzdžiui, taisykles mėginę apeiti Danijos pienininkai, nusprendę savo gaminamą sūrį pavadinti feta, užsitraukė Europos Komisijos bei Graikijos rūstybę ir pernai pralaimėjo bylą Europos Sąjungos Teisingumo Teisme.

Fetos populiarumas Lietuvos neaplenkė: daugiausiai nuperka vasarą, bet atranda ir šaltuoju metu

Fetos sūris jau seniai nėra naujiena Lietuvos parduotuvių lentynose, rašoma atsiųstame pranešime saudai. Pasak prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento vadovo Mariaus Tilmanto, pirkėjai suklustų, jeigu bet kuriuo metų laiku parduotuvių lentynose nerastų fetos sūrio. Tiesa, susidomėjimas šiuo gaminiu kasmet kiek ūgteli prasidėjus šiltajam sezonui.

Graikijos virtuvės pažiba – feta: jei lig šiol galvojote, jog šis sūris tinka tik salotoms gardinti, smarkiai klystate
© Shutterstock

„Panašu, kad žmonės mėgsta derinti fetą su sezoniniais šviežio derliaus žalumynais, daržovėmis, vaisiais ir uogomis. Beje, fetos pardavimai tarp minkštųjų brinzos sūrių – jie gaminami pagal panašią technologiją – sudaro beveik 15 proc. Pirkėjams visada stengiamės pasiūlyti bent keletą skirtingų fetos sūrių rūšių iš įvairių gamintojų“, – pasakoja M. Tilmantas.

To paties prekybos tinklo gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, jog fetos skonių ir tekstūros skirtumus lemia gamyboje naudojamas pienas: aštrumo suteikia avių, o švelnumo – ožkų pienas. Ekspertės teigimu, feta yra universalus sūris, kurį galima naudoti tiek su saldžiais, tiek su nesaldžiais produktais ir eksperimentuoti gaminant įvairius patiekalus.

„Kadangi šis sūris gana minkštas, galima improvizuoti gaminant įvairias užtepėles. Be to, fetos gabalėliai puikiai tinka skrudinimui – jie gražiai apkepa, bet per daug neišsilydo, tad puikiai tinka gardinti sumuštinius ar salotas. Graikai savo virtuvės neįsivaizduoja ir be įvairių kepinių su feta, na, o gurmanai dažnai derina šį sūrį su saldžiais vaisiais“, – kalba B. Baratinskaitė ir dalijasi keliais išskirtiniais receptais, įrodančiais fetos kulinarinį lankstumą.

Fetos užtepėlė su keptomis paprikomis

Reikės: 150 g fetos sūrio, 200 g konservuotų keptų paprikų, 100 ml alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto citrinos sulčių, 1–2 skiltelių česnako, 1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių, 1 šaukštelio rūkytos paprikos prieskonių, 0,5 šaukštelio citrinpipirių.

Gaminame: visus ingredientus sutrinkite maisto smulkintuvu iki vientisos masės. Jei konsistencija per tiršta, galima dar įspausti citrinos sulčių. Taip paruoštą užtepėlę tepkite ant skrudintos duonos arba patiekite su daržovėmis: agurkais, salierais, morkomis. Keli šaukštai užtepėlės puikiai tiks pagardinti ir makaronų patiekalus.

Graikiška sriuba su feta

Reikės: 1 skardinės konservuotų pupelių (gali būti pomidorų padaže), 1 skardinės juodųjų alyvuogių, 1 morkos, 2–3 salierų stiebų, 1–2 česnako skiltelių, 1 svogūno, 150 g fetos, 1–2 pomidorų, druskos, pipirų, saujos kapotų krapų, alyvuogių aliejaus.

Gaminame: pasiruoškite daržoves: nulupkite česnaką, svogūną, morką ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Salierą nuplaukite ir supjaustykite nedideliais griežinėliais. Susmulkinkite nuplautą pomidorą. Puode storu dugnu įkaitinkite šlakelį aliejaus ir dėkite svogūnus, morkas, salierus, česnakus, kepkite lengvai pamaišydami apie 3–5 min. Dėkite smulkintą pomidorą, pupeles, pilkite 400 ml vandens ir troškinkite apie 10 min ant mažos kaitros. Pagardinkite druska, pipirais, išmaišykite ir po kelių minučių nukelkite nuo ugnies. Alyvuoges supjaustykite, fetos sūrį sutrupinkite mažais gabaliukais. Į gilią lėkštę dėkite sutrupintą fetą, alyvuoges, pilkite sriubą, lengvai pamaišykite ir apibarstykite krapais. Patiekite su traškia skrudinta duonele. Skanaus!

Trapios tešlos pyragas su feta

Pyragas su feta
Pyragas su feta
© Organizacijos nuotr.


Reikės:

Tešlai: 150 g kvietinių miltų, pusės šaukštelio kepimo miltelių, 100 g šalto sviesto, žiupsnelio druskos, pusantro šaukšto šalto vandens. Žinoma, galite naudoti šaldytą bemielę sluoksniuotą tešlą.

Įdarui: 200 g poro, 2 šaukštų aliejaus, 1–2 skiltelės česnako, 1 raudonosios paprikos, žiupsnio juodųjų pipirų, druskos, džiovinto raudonėlio, 2–3 pomidorų, 200 g fetos sūrio, ryšulėlio petražolių, 3 kiaušinių, 200 ml grietinėlės, saujos juodųjų alyvuogių.

Gaminame: Pirmiausiai pasigaminkite tešlą: sumaišykite druską, miltus ir kepimo miltelius. Į šį mišinį dėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą ir trinkite rankomis iki trupinių. Tada pilkite šalto vandens ir minkykite tešlą. Gerai išminkius, susukite tešlą į maistinę plėvelę ar švarų rankšluostį ir dėkite pusvalandžiui „pailsėti“ į šaldytuvą. Dabar susmulkinkite porą, česnaką, papriką ir pakepinkite alyvuogių aliejuje. Pagardinkite daržoves druska, pipirais, raudonėliais ir palikite mišinį vėsti, o vėliau jį sumaišykite su trupinta feta.

Tešlą gerai iškočiokite ir dėkite į kepimo indą. Ant dugno tolygiai paskirstykite keptų daržovių ir fetos mišinį, smulkintus pomidorus, kapotas petražoles. Kiaušinius gerai išplakite su grietinėle, žiupsneliu druskos, pipirų ir supilkite ant viršaus. Prieš pašaunant į orkaitę, apibarstykite pyragą per pusę perpjautomis alyvuogėmis. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 min. Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(11 žmonių įvertino)
3.4545

Graikijos virtuvės pažiba – feta: jei lig šiol galvojote, jog šis sūris tinka tik salotoms gardinti, smarkiai klystate

Tarp daugybės Graikijos gėrybių neabejotinai rikiuojasi ir šalies kulinarinis paveldas, o kalbai...

Sakartvele šimtmečius paslaptyje laikomas receptas – kaip iškepti tikrą viščiuką tabaka? (2)

Iš Sakartvelo kilęs traškios ir minkštos vištienos patiekalas, vadinamas tabaka , šiandien...

Prancūziškoms Kalėdoms – šokoladinė pliauska: be šio gardėsio šventė neįsivaizduojama

Kiekviena tauta turi savų kalėdinio stalo tradicijų. Štai prancūzams Kalėdos be tradicinės...

Kaip šventėms išsikepti gardų ir sultingą „netikrą zuikį“ – pravers keli ekspertų patarimai

Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo paprastas ir nebrangus patiekalas , „netikras zuikis“ (vok....

2 Idėjos švenčių stalui: kalėdinis kumpis ir lašišos tortas sužavės visus valgytojus

Kalėdos Švedijoje ir kituose skandinavų kraštuose neatsiejamos nuo tradicinių vaišių stalo,...

Top naujienos

DELFI

Rusijos politologas: Putinas ką tik patyrė du rimtus smūgius iš „saviškių“

„Po dviejų smūgių Vladimiras Putinas tapo kitoks, jo aparatas jau nebelaiko jo fiureriu....

Nutolusios saulės elektrinės pirkėjo sunkumai: už „dingusį“ kilovatą norėtų atgauti pinigus

Saulės elektrinę nutolusiame parke įsigijęs gyventojas sumokėjo tūkstančius eurų, tačiau...

Seksualinę prievartą patyrusiai mergaitei – smūgis: sulaukusi pasmerkimo motina stojo ginti pedofilą (10)

Tai, kas įvyko viename nedideliame Lietuvos miestelyje, netelpa į jokius sveiko proto rėmus –...

Kas didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką: kardiologė prakalbo apie slaptąjį žudiką

Ar gali būti, kad mirtis yra pirmas ir paskutinis širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) simptomas?...

Lietuvos ambasadoms užsienyje – grasinimai susprogdinti (7)

Šią savaitę penkios Lietuvos ambasados užsienyje sulaukė elektroninių laiškų su grasinimais...

„Delfi TV“ laida „Iš esmės“

Putino režimas siunčia žinutę Rusijos gyventojams: „dovanėlė“ gali atskristi į patį Kremlių (6)

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychaila Podoliakas šią savaitę įspėjo,...

Taavi Minnikas, delfi.ee

Ukrainos žvalgybos pulkininkas: deja, bet Putiną gydo geriausi Vakarų gydytojai (16)

„Pavasaris ir vasara karui bus lemiami. Jeigu Rusijos tam metui planuojamas didelis puolimas žlugs,...

Vytautė Merkytė

Asmenybės sutrikimas, kurio gydymas situaciją tik pablogins: tokiais žmonėmis mes smarkiai susižavime, o vėliau kenčiame

„Tas tai visiškas psichopatas “, – veikiausiai bent kartą esate girdėję tokį pasakymą. O...

Ekonomistai mato vien teigiamą rekordinės imigracijos pusę: užkamšė darbo rinkos skyles, kelia vartojimą ir pensijas (16)

Lietuvoje gyvena beveik 190 tūkst. užsieniečių – šis skaičius per metus beveik padvigubėjo ir...

Parengė Jurga Grigienė

Visuomeninis maitinimas sovietmečiu: iškreiptas požiūris į skanų maistą ir kuo baigėsi bandymai gaminti mėsainius (3)

Sovietmečiu maisto prekių parduotuvėse stingant elementariausių produktų, pavalgyti valgykloje...