Šie ingredientų deriniai naudojami šimtus metų ir sudaro kiekvienos šalies kulinarinių tradicijų pagrindą. Maisto produktai gali būti derinami pagal skonį (saldus, rūgštus, aštrus ir kt.) arba pagal aromatą. Derinant du skirtingus skonius, norima išryškinti jų kontrastą, rašo finedininglovers.fr.

Skonio pojūtis yra labai subtilus dalykas. Tad smalsiausi ir labiausi norintys eksperimentuoti su skoniais bei kvapais ir sukuria naujus, puikiai tarpusavyje derančius skonius. Niekada nebijokite bandyti ir eksperimentuoti su ingredientais!

Maisto derinimo taisyklės

Maisto derinių yra begalės, tačiau labiausiai žavintys dažnai būna neįprasti. Būtent taip elgiasi virtuvės šefai, atlikdami kulinarinius eksperimentus: jie pradeda nuo vieno ingrediento ir ieško skonių derinių, galinčių sukelti tikrą skonių sprogimą. Net iš, regis, tarpusavyje nesusijusių produktų galima sukurti tobulus derinius.

Pateikiame 13 originalių skonio derinių, kuriuos portalo finedininglovers.fr ekspertai rekomenduoja išbandyti.

Kepenėlės ir obuoliai

Unikalus kepenėlių skonis puikiai dera su saldžiarūgščiais obuoliais.
Aviena ir abrikosai

Tai labai senas ir gerai žinomas derinys. Dažniausia naudojamas tradiciniuose Artimųjų Rytų patiekaluose, kai avienos troškiniai gardinami abrikosais ir prieskoniais.
Bananai ir sūris

Kokybiškuose brandintuose sūriuose dažnai jaučiamas lazdyno riešutų, džiovintų abrikosų, kaštonų ar medienos kvapas. O bananai tik paryškina platų šių produktų skonių spektrą. Ant duonos riekės dėkite banano ir sūrio gabaliukus, o viską pagardinkite maltais juodaisiais pipirais.
Kiaušinis ir vanilė

Šis skonių junginys gali pasirodyti keistas, bet reiktų atsižvelgti į tai, kad daugelyje desertų kiaušiniai ir vanilė naudojami kartu. Vanilė naudojama tam, kad desertuose ir kremuose nesijaustų stipraus kiaušinių skonio.
Austrės ir vištiena

Ar galima tokį brangų ingredientą kaip austrės derinti su „įprasta” balta mėsa, pavyzdžiui, vištiena? Prancūzų atsakymas: tikrai taip. Vištieną įdarykite austrėmis ir iškepkite orkaitėje: rezultatas nustebins!
Rokforas ir avokadas

Visi žino avokado ir šoninės derinį, bet ar esate bandę rokforo sūrio ir avokado duetą? Yra keli būdai, kaip galima paruošti: į avokado vidų įspauskite rokforo kremo arba pasigaminkite avokado ir sūrio skrebutį. Ant skrudintos duonos užtepkite avokado minkštimo, užlašinkite citrinos sulčių ir uždėkite rokforo sūrio gabaliuką.
Cinamonas ir kiauliena

Neįprastas skonių derinys, paplitęs ir labai vertinamas Azijos virtuvėje. Tinkamas pavyzdys – Chả lụa vietnamietiška dešra, kurioje malta kiauliena gausiai pagardinta maltu cinamonu.
Arbūzas ir agurkai

Arbūzas ir agurkas turi daug bendrų skonio savybių. Prie šių dviejų ingredientų pridėkite fetos sūrio, mėtų ir pagaminsite gaivias salotas, pasižyminčias saldžiu ir pikantišku skoniu.
Vynuogės su kiauliena

Pellegrino Artusi kalbėjo apie vynuoges kiaulienos dešrelėse, o jis žinomas kaip gero maisto ir virtuvės mokslo tėvas. Saldžios ar kiek rūgštesnės vynuogės sustiprina natūraliai sodrų kiaulienos dešrelių skonį ir kuria malonų, subalansuotą derinį.
Bananai ir šoninė

Sūrią šoninės natą sušvelnina saldus bananų skonis. Tai nesudėtingas, bet labai skanus derinys. Nulupkite bananus, apvyniokite juos plonais šoninės griežinėliais ir kepkite ant grotelių 8–10 minučių.
Kokosai ir balta žuvis

Šis derinys yra puiki garsiojo tailandietiško kario klasika: kokosas ir balta žuvis, du ingredientai, kurie puikiai dera. Šis skonių tandemas taip pat naudojamas Kambodžos patiekale. Jis ruošiamas iš kokosų piene virtos žuvies, kuri patiekiama ant bananų lapų.
Mangas ir kuminas

Indijoje ir Meksikoje šis derinys labai paplitęs. Pavyzdys – meksikietiškas juodųjų pupelių, svogūnų ir mangų padažas, praturtintas žiupsneliu kumino, dėl kurio padažas tampa gardus ir nepamirštamo skonio.
Mėlynės ir grybai

Šis skonių derinys būdingas Šiaurės Italijos virtuvei. Saldus ir aitrus mėlynių skonis dera su žemiškuoju grybų. Pasigaminkite grybų rizotą ir pagardinkite jį šviežiomis mėlynėmis.

Maisto ir gėrimų derinimas

Dar viena įdomi ir daug tyrinėjama tema yra susijusi su maisto ir gėrimų kombinacijomis. Siekiama sukurti maisto ir gėrimų skonių pusiausvyrą, užtikrinant, kad derinys pagerintų abiejų elementų skonį.

Nors vyno ir maisto derinimo menas senas ir gerai žinomas, pastaraisiais metais kulinarijos pasaulyje atsirado maisto ir alaus bei maisto ir kokteilių derinimas. Siekiama, kad jie nustebintų ir gomurį, ir nosį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją