Kaip rašoma latviškame turizmo puslapyje pvd.gov.lv, latviai nuo seno valgo žirnius, kurie iki bulvių eros XIX a. buvo vienas pagrindinių patiekalų. O štai pilkieji žirniai su šonine yra ypatingas, tradicinis, reprezentacinis latviškas patiekalas.
Lietuvoje šie žirniai vadinami dirviniais, pilkaisiais, rainaisiais žirniais. Šie žirniai yra sena, nuo neolito laikų auginama veislė, o dabartiniai – žalsvi, gelsvi – yra pakankamai nauja veislė.
Be to, nuo 2015 metų „Pelēkie zirņi“ yra įtraukti į Europos Sąjungos nacionalinių produktų Saugomų geografinių nuorodų registrą. .
O štai Lietuvoje šie žirniai ne tokie populiarūs, todėl buvo smalsu išbandyti. Ir patikėkite – skonis labai maloniai nustebino – visai kitoks nei mums įprastų žalsvai gelsvų. Latviški žirniai yra ne tik tamsesne ir kietesne odele, tačiau švelnesnio skonio ir kvapo, verda trumpiau ir virdami nesutrupa, turi daugiau baltymų ir yra maistingesni.
Tad kaip juos pasigaminti, kad jie būtų minkšti, traškūs ir skanūs?
Štai keletas patarimų!
Anot „braliukų“, žirniai yra lengvai paruošiamas maistas. Gerai išmirkyti ir išvirti žirniai pakepinami ant skardos orkaitėje, kol odelė taps traški. Atvėsinus pagardinami druska ir pipirais. Toks gardumynas gali pakeisti traškučius ir yra gera alternatyva žirniams su lašiniais ir svogūnais, Mat toks patiekalas jau yra sunkiai virškinamas, ypač, jei valgomas vakare.
• Kad pilkųjų žirnių patiekalai būtų skanūs, svarbu prieš verdant juos išmirkyti.
• Prieš ruošdami maistą, būtinai nuplaukite žirnius. Dažnai tarp žirnių gali pasitaikyti nedidelių akmenukų.
• Žirnius mirkykite 12–14 valandų.
• Prieš gamindami, dar kartą nuplaukite ir virkite apie 60-90 minučių. Žirnių ruošimo laikas yra susijęs ir su jų šviežumu. Šio sezono žirniai verda apie valandą, tačiau tie, kurie ilgai buvo parduotuvių lentynose, gali virti ir dvigubai ilgiau.
• Žirnius pabarstykite druska tik jiems išvirus.
• Prie šių žirnių derinami prieskoniai – gvazdikėliai, kalendra, lauro lapas, čiobreliai ar rozmarinai.
• Didesni pilkieji žirniai išvirę būna minkštesni.
• Pilkuosiuose žirniuose yra vitaminų B, C ir E, vertingų mineralų, kurie aprūpina kūną skaidulomis, nepakeičiamomis riebalų rūgštimis ir angliavandeniais, taip pat gausu vertingų baltymų.
Taigi, jei vyksite į Latviją, būtinai parsivežkite pilkųjų žinių ir išmėginkite štai tokį receptą (tiesa, be šoninės, bet bus taip pat labai skanu).
Gaminimas – iki 1,5 valandos
2 porcijos
Sudėtingumas: lengva
Patiekite iškart po virimo
Ingredientai:
- 250 g pilkųjų žirnių
- šalto vandens
- 2-3 svogūnų
- šiek tiek sviesto
- virtos ar keptos vištienos krūtinėlės
- raugintų agurkų
- druskos
- pipirų
Apie 12 valandų (pavyzdžiui, per naktį) išmirkykite žirnius šaltame vandenyje. Kitą dieną nuo žirnių nupilkite vandenį ir jie nuplaukite tekančiu vandeniu.
Į puodą įpilkite šviežaus vandens, supilkite žirnius, kad vanduo būtų apsėmęs apie 1 cm virš žirnių ir virkite apie 1 valandą.
Nuolatos stebėkite ir ragaukite – žirniai gali virti ir šiek tiek ilgiau, ir trumpiau.
Retkarčiais nugriebkite putas, kurios susidaro puode verdant žirnius. Druska žirnius gardinkite tik kai jie išvirs.
Kol verda žirniai, smulkiai supjaustykite svogūnus. Juos pakepinkite ant sviesto, pabarstykite druska ir vėliau sumaišykite su žirniais.
Griežinėliais supjaustytą virtą ar keptą vištienos krūtinėlę pašildykite ant keptuvės.
Išvirtus žirnius sumaišykite su keptais svogūnais, papildomai pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
Patiekite žirnius su kepta mėsa ir raugintais pjaustytais agurkais.
Žirnius galima gardinti sūriu, kepinta šonine arba valgyti tik su kepintais svogūnais užsigeriant kefyru ar kitu fermentuotu gėrimu.
Skanaus!