aA
Pilkieji žirniai su kepinta šonine ir keptais svogūnais yra latvių nacionalinės virtuvės klasika, kuri puikiai tinka norint pristatyti Latvijos virtuvę. Tai sužinojau tik tada, kai už 93 centus Latvijoje nusipirkau tamsių žirnių pakelį „Pelēkie zirņi“ ir vietinių paklausiau, kas čia per produktas, primenantis mūsų lietuviškus žirnius, tik jie kiek kitokios išvaizdos, nei mums įprasti – gelsvai žali.
Pelēkie zirņi
Pelēkie zirņi
© DELFI / Modesta Meškė

Kaip rašoma latviškame turizmo puslapyje pvd.gov.lv, latviai nuo seno valgo žirnius, kurie iki bulvių eros XIX a. buvo vienas pagrindinių patiekalų. O štai pilkieji žirniai su šonine yra ypatingas, tradicinis, reprezentacinis latviškas patiekalas.

Pelēkie zirņi
Pelēkie zirņi
© DELFI / Modesta Meškė

Lietuvoje šie žirniai vadinami dirviniais, pilkaisiais, rainaisiais žirniais. Šie žirniai yra sena, nuo neolito laikų auginama veislė, o dabartiniai – žalsvi, gelsvi – yra pakankamai nauja veislė.
Be to, nuo 2015 metų „Pelēkie zirņi“ yra įtraukti į Europos Sąjungos nacionalinių produktų Saugomų geografinių nuorodų registrą. .

O štai Lietuvoje šie žirniai ne tokie populiarūs, todėl buvo smalsu išbandyti. Ir patikėkite – skonis labai maloniai nustebino – visai kitoks nei mums įprastų žalsvai gelsvų. Latviški žirniai yra ne tik tamsesne ir kietesne odele, tačiau švelnesnio skonio ir kvapo, verda trumpiau ir virdami nesutrupa, turi daugiau baltymų ir yra maistingesni.

Tad kaip juos pasigaminti, kad jie būtų minkšti, traškūs ir skanūs?
Štai keletas patarimų!

Anot „braliukų“, žirniai yra lengvai paruošiamas maistas. Gerai išmirkyti ir išvirti žirniai pakepinami ant skardos orkaitėje, kol odelė taps traški. Atvėsinus pagardinami druska ir pipirais. Toks gardumynas gali pakeisti traškučius ir yra gera alternatyva žirniams su lašiniais ir svogūnais, Mat toks patiekalas jau yra sunkiai virškinamas, ypač, jei valgomas vakare.

Kaip išvirti žirnius


Pelēkie zirņi
Pelēkie zirņi
© DELFI / Modesta Meškė

• Kad pilkųjų žirnių patiekalai būtų skanūs, svarbu prieš verdant juos išmirkyti.

• Prieš ruošdami maistą, būtinai nuplaukite žirnius. Dažnai tarp žirnių gali pasitaikyti nedidelių akmenukų.

• Žirnius mirkykite 12–14 valandų.

• Prieš gamindami, dar kartą nuplaukite ir virkite apie 60-90 minučių. Žirnių ruošimo laikas yra susijęs ir su jų šviežumu. Šio sezono žirniai verda apie valandą, tačiau tie, kurie ilgai buvo parduotuvių lentynose, gali virti ir dvigubai ilgiau.

• Žirnius pabarstykite druska tik jiems išvirus.

• Prie šių žirnių derinami prieskoniai – gvazdikėliai, kalendra, lauro lapas, čiobreliai ar rozmarinai.

• Didesni pilkieji žirniai išvirę būna minkštesni.

• Pilkuosiuose žirniuose yra vitaminų B, C ir E, vertingų mineralų, kurie aprūpina kūną skaidulomis, nepakeičiamomis riebalų rūgštimis ir angliavandeniais, taip pat gausu vertingų baltymų.

Taigi, jei vyksite į Latviją, būtinai parsivežkite pilkųjų žinių ir išmėginkite štai tokį receptą (tiesa, be šoninės, bet bus taip pat labai skanu).

Gaminimas – iki 1,5 valandos

2 porcijos

Sudėtingumas: lengva

Patiekite iškart po virimo

Ingredientai:

  • 250 g pilkųjų žirnių
  • šalto vandens
  • 2-3 svogūnų
  • šiek tiek sviesto
  • virtos ar keptos vištienos krūtinėlės
  • raugintų agurkų
  • druskos
  • pipirų


Apie 12 valandų (pavyzdžiui, per naktį) išmirkykite žirnius šaltame vandenyje. Kitą dieną nuo žirnių nupilkite vandenį ir jie nuplaukite tekančiu vandeniu.

Į puodą įpilkite šviežaus vandens, supilkite žirnius, kad vanduo būtų apsėmęs apie 1 cm virš žirnių ir virkite apie 1 valandą.

Nuolatos stebėkite ir ragaukite – žirniai gali virti ir šiek tiek ilgiau, ir trumpiau.
Retkarčiais nugriebkite putas, kurios susidaro puode verdant žirnius. Druska žirnius gardinkite tik kai jie išvirs.

Kol verda žirniai, smulkiai supjaustykite svogūnus. Juos pakepinkite ant sviesto, pabarstykite druska ir vėliau sumaišykite su žirniais.

Pelēkie zirņi
Pelēkie zirņi
© DELFI / Modesta Meškė

Griežinėliais supjaustytą virtą ar keptą vištienos krūtinėlę pašildykite ant keptuvės.

Išvirtus žirnius sumaišykite su keptais svogūnais, papildomai pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.

Pelēkie zirņi
Pelēkie zirņi
© DELFI / Modesta Meškė

Patiekite žirnius su kepta mėsa ir raugintais pjaustytais agurkais.

Žirnius galima gardinti sūriu, kepinta šonine arba valgyti tik su kepintais svogūnais užsigeriant kefyru ar kitu fermentuotu gėrimu.

Skanaus!

Pelēkie zirņi
Pelēkie zirņi
© DELFI / Modesta Meškė

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(55 žmonės įvertino)
4.6545

Austrijos kulinarijos pasididžiavimas – Zacherio šokoladinis tortas (12)

Austrijos kulinarijos pasididžiavimas – originalus „Sacher-Torte“ receptas – jauno...

Didžiosios Britanijos klasika – karalienės Viktorijos biskvitinis pyragas (28)

Viktorijos biskvitinis pyragas – tai tikrų tikriausia angliškos popietės arbatos klasika, kuri...

3 gardūs sumuštinių receptai iš skirtingų pasaulio šalių (1)

Kad ir kur bebūtumėte – nuo Karibų jūros skalaujamos Meksikos iki kalnuotos ir atšiaurios...

Traškus izraelietiškas kalafiorų užkandis: išdavė receptą, kaip pasigaminti jį per 5 minutes (29)

Izraelio virtuvė pradėjo formuotis XX a. viduryje, atkūrus Izraelio valstybę. Jos formavimuisi...

Indiškas bulvių ir kalafiorų troškinys (2)

Šiam patiekalui tereikia tiek mažai ingredientų, šiek tiek prieskonių ir aromatingas troškinys...

Top naujienos

Ant Nausėdos stalo tikrai sudėtinga ministrų dėlionė: kai kurios kandidatūros – tikras galvos skausmas

Prezidentas Gitanas Nausėda ir jo komanda pradėjo išsamiai nagrinėti kandidatus į ministrus....

Butų nuomos kainų pokyčiai – galvosūkis ir patiems ekspertams: nesutaria, kas lėmė tokias sumas

Pavasarį kritusios būsto nuomos kainos , per vasarą ne tik stabilizavosi, bet dar ir, lyginant su...

Kalėdų Senelis internetu: Europos mažmenininkai bando išgelbėti šventes

Pastarojo dešimtmečio Europos tradicinių mažmeninės prekybos parduotuvių prakeiksmas –...

Vaidas Mikaitis | D+ nariams

Pėsčiomis į Rusiją keliavusių lietuvių laukė nemalonumai: po patirto pragaro, grįžę bučiavome tėvynės žemę

Paskutiniame savo straipsnyje pasakojau, kaip nelabai sklandžiai kirtę Šiaurės Makedonijos ir...

Arūnas Marcinkevičius | D+ nariams

Renkamės: rūbai nauji ar dėvėti? Tik neskubėkite atsakyti!

Situacija Lietuvos rūbų bei avalynės sferoje taip ir prašosi nužvelgiama atidesniu žvilgsniu,...

Treneris įvardijo grubią sportuojančiųjų klaidą: ilgainiui tai virsta traumomis (1)

„Kam tie raumenys , jei negaliu net 10 minučių panešti maišų iš parduotuvės?“, – sako...

Liūdna tiesa: 11 dalykų, kurie pasikeis amžiams, kai neteksite savo tėvų (3)

Gyvenimas yra nenuspėjamas ir bet kuriuo momentu gali radikaliai pasikeisti. Vos per kelias sekundes...

„Pražioti burną ir kalbėtis“ raginęs Schilleris: patyrę senbuviai neleis šiai komandai sulūžti (99)

Nauja Nigelio Hayeso šukuosena ketvirtadienį buvo įdomesnė nei jo komandos žaidimas tris...

Lietuvio atradimai Norvegijoje nustebino net vietinius: užfiksuoti vaizdai masina atvykti ir nemėgstančius šaltų kraštų (101)

Turbūt sutiksite, kad per karantiną lietuviai juda kur kas mažiau – riboja ne tik namų sienos,...

„Žalgirio“ nesėkmių serija Eurolygoje tęsiasi – pralaimėjo penktą kartą iš eilės (512)

Nesėkmių seriją Eurolygoje išgyvenančiam Kauno „Žalgiriui“ (5/6) ketvirtadienį nepavyko jos...

|Maža didelių žinių kaina