Pirkėjai vertina mėsos kokybę

Kai kurie žmonės įsitikinę, kad kiaulienos mėsa yra itin riebi, o laikantis griežto mitybos plano jos vertėtų atsisakyti. Tačiau ši nuostata klaidinga. Lyginant su kitų gyvulių mėsa, kiaulienoje išties yra daugiau riebalų, tačiau jų kiekis gali labai skirtis, priklausomai nuo kategorijos ir pasirinktos mėsos dalies.

Bene, vertingiausia kiaulienos dalimi laikoma nugarinė. Kaip ir kumpis, ji turi didžiausią procentą raumeninio audinio ir tik sąlyginai nedidelį kiekį riebalų. Todėl ši dalis gali būti drąsiai vartojama net ir skaičiuojant kalorijas. Šiuo atveju, svarbiau neviršyti rekomenduojamo optimalaus raudonos mėsos kiekio per savaitę – 500 gramų. Jei mėsos poreikis yra didesnis, maisto racioną vertėtų papildyti paukštiena arba žuvimi.

Kiaulienos nugarinė

„Norfos“ parduotuvėse pirkėjai turi galimybę įsigyti tik pačios šviežiausios mėsos, nes kelias nuo skerdyklos iki kliento – pats trumpiausias. „Rivonos“ mėsinė yra Šilalės rajone, tad produkcija iš čia į „Norfos“ parduotuves visoje Lietuvoje užtrunka tik kelias valandas.

Klientų patogumui daugelyje „Norfos“ parduotuvių yra mėsos cechai, kur mėsa išpjaustoma, malama. Taip pirkėjai gali rinktis iš įvairesnio šviežios mėsos asortimento.

Kiaulienos marinavimo ypatumai

Kiaulienos nugarinė puikiai tiks įvairių kepsnių ir įdarytų suktinukų gaminimui. Kadangi ši dalis yra liesesnė ir sausesnė, prieš kepant, ją galima skirtingais būdais marinuoti. Marinatas ne tik suteiks papildomo skonio patiekalui, bet ir suminkštins mėsą.

Kiaulienos nugarinės nevertėtų marinuoti pernelyg ilgai, nes prieskoniai gali užgožti pačios mėsos skonį. Optimali marinavimo trukmė – nuo 30 minučių iki kelių valandų. Stambesnius, kepsniams skirtus mėsos gabaliukus galime marinuoti ilgiau, o smulkiai ar plonai pjaustytus – trumpiau. Tiek laiko tikrai pakaks tam, kad mėsa suminkštėtų ir įgautų norimą skonį.

Kiaulienos nugarinę galima marinuoti dviem būdais: naudojant skystą masę arba tik sausus prieskonius ir žoleles. Tradicinis skystas marinatas greičiau įsigers į mėsą ir suteiks jai sodresnį skonį, o sausą marinatą paprasčiau paruošite.

Kiaulienos suktinukai

Kiaulienos nugarinės marinavimui tinkami patys įvairiausi prieskoniai, tačiau kelis iš jų būtų galima išskirti, kaip labiausiai derančius, tai – druska, įvairių rūšių paprikos milteliai, lauro lapai, česnakas, rozmarinas ir bazilikas. Kadangi pati kiaulienos mėsa yra šiek tiek saldesnė, su ja puikiai derės ir obuolių bei cinamono skoniai.

Tinka įvairiausi paruošimo būdai

Kiaulienos nugarinę galima ruošti įvairiais būdais: kepant keptuvėje, orkaitėje, grilyje ar troškinant. Svarbu tik jos neperkepti, parenkant tinkamą trukmę ir temperatūrą. Mažesnius gabaliukus geriau kepti aukštoje temperatūroje, bet trumpesnį laiką, o didesnius – žemesnėje temperatūroje, bet ilgiau.

Gardžiam nugarinės paruošimui taip pat vertėtų išbandyti ir troškinimą. Šiuo būdu paruošta liesa ir sausa mėsos dalis suminkštės, taps sultinga bei įgaus subtilaus skonio. Kepant didesnį nugarinės gabaliuką orkaitėje, puikiai tiks kepimo rankovė.

Kiaulienos suktinukai

Nesudėtingas ir labai gardus kiaulienos suktinukų su šoninės apsiaustu receptas

Reikės:

• 4 „Norfos“ kiaulienos nugarinės kepsnių;
• 4 rūkytos kiaulienos šoninės riekelių;
• grustų juodųjų pipirų;
• druskos;
• žiupsnelio česnako granulių;
• 40 g sviesto.

Gaminimas:

Kiaulienos nugarinę supjaustykite vidutinio storumo riekelėmis ir kiekvieną jų plonai išmuškite. Riekeles iš abiejų pusių apibarstykite prieskoniais ir lengvai įtrinkite.

Paruoštus mėsos kepsniukus įdėkite į uždarą puodą ir 1 valandą palaikykite šaldytuve, kol mėsa suminkštės ir įsigers prieskoniai.

Ant lentelės padėkite plonai pjaustytą šoninę, o ant jos uždėkite marinuotą mėsą ir standžiai susukite. Tam, kad kepimo metu suktinukas neiširtų, įsmeikite medinį pagaliuką.

Suktinukus iš abiejų pusių apkepkite svieste, kol šoninė gražiai apskrus. Tuomet suktinukus sudėkite į skardą ir pakepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje dar 25 minutes.

P. S. Į suktinukus, jei norite, galite dėti marinuotų agurkų, saulėje džiovintų pomidorų, džiovintų slyvų.

Šaltinis
Temos
Projektas „NORFA Mėsos klubas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją