Nenuginčijama prieskonių svarba

„Kolumbo“ prieskonių mišinių liniją „Norfos“ pirkėjams sukūręs virtuvės šefas D. Praspaliauskas pasakoja, kad idėjų šiam prekės ženklui sėmėsi iš kelionėse ragautų patiekalų.

„Norėjusi sukurti kažką kitokia ir neįprasto, ir, manau, kad mums pavyko. Šių prieskonių išskirtinumas, jog jie skirti ne konkrečiam patiekalui, o virtuvei – Japonijos, Italijos, Indijos ir pan. Prieskoniai yra tas ingredientas, kuris leidžia „parsivežti“ skonį iš svetur ir jį pritaikyti savo virtuvėje“, – sako virtuvės šefas.

Pasak jo, visuomenėje vis dar vyrauja požiūris, kad konkretus prieskonių mišinys yra skirtas konkrečiam patiekalui, tačiau taip manyti nėra visiškai teisinga.

„Niekada netikėjau, kad yra „prieskoniai vištienai“, „prieskoniai kiaulienai“ ir pan. Kiekvienas prieskonis yra unikalus, tačiau jį tinkamai, pavadinkite, sumaišius su kitu, galima gauti dar neragautą ir išskirtinį skonį. Pats mėgstu imti prieskonių mišinį ir jį išbandyti su skirtingai patiekalais – salotomis, troškiniais, kepsniais ir t. t.“, – sako D. Praspaliauskas.

Tačiau nors eksperimentai virtuvėje, kaip sako pašnekovas, yra sveikintinas dalykas, kartais jie gali privesti prie tokių situacijų, jog jūsų pagamintas maistas bus tiesiog nevalgomas.

„Kartais „mažiau yra daugiau“. Tikrai neverta dėti galimybės prieskonių ir tikėtis, kad tai padės iškepti skanią mėsą. Daugybė prieskonių ne tik kad gali užgožti mėsos skonį, bet ir visiškai sugadinti patiekalą – juk niekas nenori valgyti persūdyto kepsnio ar troškinio“, – sako pašnekovas.

Naudojamų prieskonių kiekis labai priklauso ir nuo mėsos amžiaus, todėl pasakyti, kiek optimaliai reikia prieskonių vienai ar kitai mėsos rūšiai yra labai sudėtinga. Visgi, virtuvės šefas siūlo vieną gudrybę.

„Pavyzdžiui, jei jautiena yra vyresnio galvijo, mėsa prieskonius pasisavins lėčiau, jei jaunesnio – greičiau. Tad jei nesate tikras, kiek reikėtų dėti prieskonių, verčiau nepadauginkite prieš ruošiant, o tada, kai mėsa jau bus iškepusi, tačiau paragavus atrodys, kad trūksta skonio, pabarstykite dar ir akimirką papildomai pakepkite, kad skonis suintensyvėtų“, – pataria D. Praspaliauskas.

Marinavimo taisyklės

Kepant mėsą, ne ką mažiau svarbiu akcentu tampa ir marinatas. Kaip pasakoja „Norfos“ vyr. mėsininkas D. Bartošius, tradicinį mėsos marinatą sudaro aliejus, prieskoniai ir šiek tiek druskos.

„Šie ingredientai yra „šventoji marinavo trejybė“, tačiau taip pat galima naudoti ir produktus, turinčius daug rūgšties, kuri minkština mėsą, t. y. citrinų sultys, obuolių actas, vynas, taip pat svogūnai, kurie puikiai tinka mėsos minkštinimui. Aš pats marinuoju mėsą naudodamas tik kokybišką aliejų, mėgstamus prieskonius: pipirus, raudonėlį, druską ir kitas prieskonines žoleles“, – atskleidžia pašnekovas.

Mėsos marinatas, kaip aiškina D. Bartošius, turi būti ruošiamas atskirai, sumaišomi visi jo ingredientai ir tik tuomet įtrinama mėsa.

Marinuojant kiaulieną, mėsininkas rekomenduoja naudoti tokias prieskonines žoleles kaip raudonėlis, mairūnas, rozmarinas. O vištienai gardinti, pasak jo, labai tinka čiobreliai, malta paprika, kajeno pipirai.

„Kiaulieną kepimui rekomenduočiau pasiruošti iš vakaro, kad mėsa suminkštėtų ir sugertų prieskonių aromatą. Vištieną marinuoti reikėtų iki 6 valandų, naudokite pipirus, raudonąją papriką, čiobrelį, česnaką“, – vardija mėsininkas.

O štai brandintos jautienos kepsnių, jo teigimu, marinuoti išvis nebūtina arba tai daryti reikia labai trumpai.

„Šiai mėsai skonių suteikia patys brandinamoje jautienoje vykstantis procesai, kai mėsa įgauna sodrų jautienos, vytinto kumpio, brandinto sūrio poskonį. Todėl kokybiškos brandintos jautienos kepsniams užteks tik šviežiai maltų pipirų, druskos ir šiek tiek prieskoninių žolelių“, – pataria D. Bartošius.

Pasinaudoti virtuvės ekspertų patarimais galite išbandydami šiuos receptus:

Kiaulienos sprandinės šašlykai su citrina

Reikės:

  • 2 kg „Norfos“ mėsinės kiaulienos sprandinės;
  • 1 kg svogūnų;
  • 2 vnt. citrinų;
  • šiek tiek druskos ir pipirų;
  • „Kolumbo“ prieskonių mišinio (pagal norimą skonį);


Gaminimas:

Plonais griežinėliais supjaustytus svogūnus, druską, pipirus ir prieskonių mišinį suberkite į indą, išspauskite citrinos sultis. Tuomet į indą sudėkite vidutinio dydžio gabaliukais supjaustytą mėsą. Tada griežinėliais supjaustykite išspaustas citrinas ir taip pat sudėkite į indą. Viską gerai išmaišykite.

Mėsą palikite marinuotis šaldytuve mažiausiai 3 valandas, o geriausiai – per naktį. Pasimarinavusią mėsą sunerkite ant iešmų ir kepkite apie 15 minučių vis pavartydami iešmus.

Vištienos sparneliai sojų ir medaus padaže

Reikės:

  • 1,5 kg vištienos sparnelių;
  • 4 v. š. sojų padažo;
  • 2 v. š. garstyčių;
  • 2 v. š. medaus;
  • 5 skiltelių česnako;
  • šiek tiek druskos ir pipirų.


Gaminimas:

Į indą sudėkite susmulkiną česnaką, sojų padažą, garstyčias, medų, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite. Tuomet sparnelius išmaišykite marinate ir dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms.

Pasimarinavusius sparnelius kepkite ant grotelių 5 minutes, tuomet apverskite groteles ir dar 5 minutes pakepkite mėsą.

Brandintos jautienos kepsnys

Reikės:

  • 4 vnt. jautienos nugarinės pjausnių;
  • 1. v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 v. š. česnako miltelių;
  • 1 v. š. maltos paprikos;
  • 2 arb. š. džiovintų čiobrelių;
  • 2 arb. š. raudonėlio;
  • 1 arb. š. citrinpipirių;
  • šiek tieks druskos ir pipirų.


Gaminimas:

Nugarinės pjausnius apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Atskirame inde sumaišykite visus prieskonius ir gautu mišiniu gausiai aptepkite mėsą bei palikite valandai marinuotis.

Kepkite ant grotelių arba kepsninės nuo 3 iki 5 minučių kiekvienai pusei.

Šaltinis
Temos
Projektas „NORFA Mėsos klubas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją