Siekiant, kad namai kvepėtų maloniai, actas gali būti naudojamas net patiems nemaloniausiems kvapams neutralizuoti – ir tam, kad jis veiktų, net nereikia juo valyti virtuvės.

Paaiškiname, kodėl prie viryklės padėtas dubenėlis acto taip pakeičia maisto gaminimo kvapus.

Šalia viryklės laikydami dubenėlį acto, galite greitai neutralizuoti blogus maisto gaminimo kvapus, kai jie tik atsiranda.

Yra keli būdai, kaip galite naudoti distiliuotą baltąjį actą, kad atsikratytumėte kvapų, tačiau paprasčiausia yra pastatyti nedidelį dubenėlį prie pat viryklės – tai tiesiogine prasme nereikalauja jokių pastangų.

"Palikite dubenėlį su actu per naktį“, – pataria kulinarinių knygų autorė Saskia Gregson-Williams.

Ryte actas sugers visus nemalonius kvapus, o jūsų virtuvė bus gaivi kaip ant delno.

Baltojo acto sudėtyje esanti acto rūgštis puikiai neutralizuoja šarminius kvapus, kuriuos vadiname blogais kvapais.

Baltojo acto taip pat galite įpilti į skalbinius, kad jis padėtų išskalbti ir drabužius.

Jei norite kovoti su blogais kvapais gamindami maistą, kad jie neprasiskverbtų į virtuvės paviršius, palikdami dubenėlį su actu prie pat viryklės, kai gaminate maistą, galite sušvelninti kai kuriuos stipriausius kvapus.

Naudojant šį metodą, gali tekti keisti actą kas kelias dienas, kad išlaikytumėte jo veiksmingumą, o tai reiškia, kad ilgainiui tai gali kainuoti brangiau, nei tik neutralizuoti kvapus, kurie neišsisklaido savaime.

Nepaisant to, kad tai naudingas kasdienio maisto gaminimo būdas, kai kurių aštrių kvapų, pavyzdžiui, pridegusio maisto, virtuvėje gali būti sunkiau atsikratyti, tačiau tai reiškia, kad jūsų mažas dubenėlis su actu negali pats išspręsti šios užduoties.

Actas

„Suteikite savo virtuvei daugjau garų, užvirinkite puodą vandens, sumaišyto su lygiomis dalimis acto“, – pataria Saskia. „Garai pašalins visus įkyrius maisto gaminimo kvapus."

Tačiau jei kvapas virtuvėje išlieka, gali prireikti truputį pasistengti, sako Saskia.

„Pripildykite purkštuvą dviejų puodelių vandens ir vieno ar dviejų šaukštelių acto mišiniu ir išpurkškite jį virtuvę – tai bus tarsi gaivaus oro gurkšnis butelyje!

Gera žinia yra ta, kad tuo pačiu metu tai padės išvalyti ir virtuvę – tik prieš tai būtinai patikrinkite, kuriuos daiktus galite valyti su actu, kad nepažeistumėte dažų ar paviršių.

„Taip pat nepamirškite laikyti atvirų langų ir lauko durų, kad cirkuliuotų šviežias oras ir išsisklaidytų bet kokie kvapai, ypač gaminant aštrius maisto produktus“, – priduria Saskia.

Kodėl baltasis actas šalina kvapus?

Baltąjį actą iš esmės sudaro acto rūgštis – junginys, reaguojantis su šarminiais kvapais, kuriuos vadiname blogais kvapais, ir juos neutralizuojantis.

Naudojamas kaip purškalas paviršiams valyti arba supiltas į dubenėlius aplink smirdančią patalpą, actas ilgainiui sugeria kvapą.

Ar verdantis actas padeda atsikratyti dūmų kvapo?

Jei patalpoje jaučiamas nuolatinis dūmų kvapas, virinamas actas gali padėti atsikratyti tvyrančio kvapo, tik prieš tai būtinai praskieskite jį vandeniu, kad gryna išgaravusi rūgštis nedegintų akių ir gerklės.

Alternatyvus būdas kovoti su dūmų kvapu – palikti dubenėlius su actu aplink patalpą, kad per kelias dienas sugertų kvapą.

Taip pat padeda actu nuvalyti tokius paviršius, kaip durys, stalai ir sienos, kad kvapas greičiau pasišalintų.

Šaltinis: „Homes&Gardening“