– Ką reikėtų žinoti prieš pradedant rūšiuoti atliekas?

– Yra kelios labai paprastos taisyklės, kurias reikia žinoti. Turime konteinerius stiklui, plastikui, popieriui arba bendrą konteinerį popieriui ir plastikui bei konteinerį kitoms atliekoms. Į stiklo, plastiko ir popieriaus konteinerius mes metame pakuotes bei antrines žaliavas. Į stiklo konteinerį keliauja pakuotės ir tai, kas yra iš stiklo, lygiai taip pat su popieriumi ar plastiku. Pagal šį algoritmą panaudotos servetėlės nekeliauja į popieriaus konteinerį, nes tai nėra pakuotė ar antrinė žaliava. Todėl jas reikėtų mesti į mišrių atliekų konteinerį.

Rūšiavimas namuose

– Dabar sunaudojama daug vienkartinių pirštinių ir kaukių, kur jas reikėtų mesti?

– Labai paprastas atsakymas – tai nėra pakuotė ir antrinė žaliava. Todėl jas mesti reikėtų į mišrių komunalinių atliekų konteinerį. Tačiau reikėtų atsiminti vieną taisyklę, kurią, tikiuosi, jau visi išmoko: daiktai, kurie gali būti kenksmingi ir nešti su savimi infekciją turi būti supakuoti į polietileninį maišelį prieš juos išmetant.

– Kaip reikėtų elgtis su elektros lemputėmis?

– Elektros lempučių pakuotė yra popierinė, todėl ją mesime į popieriaus konteinerį. Pati lemputė yra specifinė atlieka, priskiriama elektronikai. Kiekvienoje parduotuvėje tikrai rasite vietą, kur tokios atliekos yra surenkamos. Jų nevalia mesti nė į vieną iš mūsų nurodytų konteinerių. Jų vieta tik elektronikai surinkti skirtose vietose, kaip ir elementų ar kitų elektronikos prietaisų.

– Ar reikia plauti pakuotes prieš išmetant?

– Ne, nereikia. Vienintelis tikslas jas plauti – jei rečiau metate šiukšles ir nenorite namuose jausti jų kvapo. Gamybos metu, perdirbant pakuotes, jos yra praplaunamos. Tačiau svarbu atsižvelgti, ar apvertus pakuotę iš jos nevarva skystis, taip neturėtų būti, nes galite užteršti konteinerį. Svarbu, kad iš pakuotės nelašėtų ar nebėgtų maisto likučiai.

Rūšiavimas

– Kodėl yra geriau, kai picų pardavėjai į dėžes deda sviestinį popierių?

– Problema yra grindžiama tuo, kad riebaluota picos dėžė negali būti perdirbama, geriausiu atveju tik sudeginama. Kiekvieną kartą pirkdami kažkokį produktą mes iškart susimokame už jo pakuotės tvarkymą. Ji bus sutvarkyta, jei mesime į rūšiavimo konteinerius, jei mesime į mišrių atliekų konteinerį, vadinasi, mes kažkam padovanojome pinigus ir dar papildomai sumokėsime už tos pakuotės tvarkymą. Riebaluotos picos dėžės perdirbimas yra neįmanomas. Į picos dėžę įdėjus sviestinio popieriaus apsaugomas didžiulis kiekis dėžės popieriaus, kuris gali būti perdirbamas. Nepamirškite, kad už atliekas susimokame kiekvienas. Dažnai sumokame dabar ir dar po 10 metų taršos klausimu.

Svarbu žinoti, kad kiekvienas iš mūsų per metus išmetame maždaug 60 kg maisto. Vidutinė 3 žmonių šeima per metus išmeta 180 kg maisto. Tekstilės gaminių tokia šeima per metus išmeta 60 kg, o pakuočių, kurios galėtų būt perdirbamos, net 300 kg.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją