Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ mitybos specialistai, artėjant Europos sveikos mitybos dienai, lapkričio 8-ajai, pranešime žiniasklaidai pataria, kaip gyventi sveikiau, taupiau ir iššvaistyti mažiau maisto.

Planuokite ne tik patiekalus, bet ir užkandžius

Jei jūsų šeima gausi, ko gero paprasčiausiai neturėsite laiko kasdien užsukti į turgų ar parduotuvę, tad maistą reikės planuoti ir pirkti kelioms dienoms ar net visai savaitei į priekį.

Planuojant pirkinius būtų pravartu paklausti šeimos narių, ką jie šią savaitę pageidautų valgyti, ką norėtų įsidėti užkandžiams į darbą, darželį ar mokyklą. Turint preliminarių patiekalų sąrašą, vertėtų susirašyti jiems pagaminti reikalingus produktus ir peržvelgti šaldytuvą bei maisto spinteles, kokius produktus dar turite, o kuriuos jau reikėtų įsigyti. Labai svarbu, planuoti ne tik pagrindinius patiekalus, bet ir užkandžius, nes būtent netvarkingai, be plano užkandžiaudami suvartojame didžiąją dalį nenaudingų kalorijų.

Kad būtų greičiau ir patogiau apsipirkti, produktus sąraše galite suskirstyti grupėmis pagal prekybos centre ar turguje esančius skyrius, pvz., daržovės ir vaisiai – vienoje grupėje, pieno produktai – kitoje, mėsos produktai – trečioje ir pan., tokiu būdu parduotuvėje ar turguje užtruksite trumpiau, be to, sumažės rizika klaidžiojant tarp lentynų prisirinkti nereikalingų pirkinių.
Nusipirktus produktus šaldytuve rekomenduojama sudėti į geriausiai jiems laikyti pritaikytas vietas, kad produktai ilgiau išliktų švieži.

„Tinka vartoti iki...“ ir „Geriausias iki...“ – skiriasi
Paskirkite konkrečią savaitės dieną ir laiką maistui pirkti. Į parduotuvę ar turgų vykite vieni, be vaikų. Mažiesiems tikrai bus smagiau laiką leisti su seneliais, draugais ar su vienu iš tėvų namie, o jūs tuomet galėsite susikoncentruoti tik į tai, ką turite nusipirkti. Taip pat labai svarbu į parduotuvę vykti pavalgius. Priešingu atveju labai rizikuojate nejučiomis prisipirkti maisto, kurio nėra jūsų pirkinių sąraše.

Keliaujant apsipirkti svarbu nepamiršti pasiimti ir pirkinių krepšelio bei daugkartinių maišelių smulkiems produktams (daržovėms, vaisiams). Nepasiduokite akcijoms ar siūlymams pirkti tris produktus už dviejų kainą, įsivertinkite ar tai tikrai yra dažnai jūsų šeimos naudojamas produktas, ar žinote, kaip jį gaminti, ar mėgstate valgyti. Be to, dažnai tokiu būdu parduodami produktai yra būtent tie, kurių galiojimo laikas greitai baigsis. Įsivertinkite, ar spėsite suvartoti tris pakuotes tokio paties produkto esant trumpam jo galiojimo laikui.
Taip pat labai svarbu mokėti įvertinti maisto galiojimo laiką nurodančią informaciją. Reikėtų atskirti sąvokas „Tinka vartoti iki...“ ir „Geriausias iki...“.

„Tinka vartoti iki...“ žymimi labai greitai gendantys produktai, tokie, kaip pienas, jogurtas, mėsa, žuvis. Pasibaigus šių produktų galiojimo laikui jų tikrai nerekomenduojama vartoti. „Geriausias iki...“ yra žymimi negreitai gendantys maisto produktai, tokie kaip kruopos, miltai, makaronai ir t.t. Pasibaigus jų galiojimo laikui, jeigu produktas neturi gedimo žymių: pelėsio, blogo kvapo ir t.t. jį drąsiai dar galite vartoti.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją