Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pranešime žiniasklaidai sako, kad ištisus metus populiariausia šios kategorijos prekė yra sviestas, tačiau vasarą gamindami šaltibarščius pirkėjai kefyro nuperka net kelis kartus daugiau. Jeigu jo nespėsite suvartoti – ne bėda, mat visai nesunkiai galima pasigaminti naminio rikotos sūrio.

„Pieno produktai yra tarp tų, kurie dažniausiai atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Jie ne tik skanūs, bet ir organizmą gali praturtinti naudingomis medžiagomis. Taip pat norime priminti, kad sumaniai naudojant maisto produktus galima taupyti – tinkamai juos laikant, mėgausitės ilgiau, tad nereikės pirkti iš naujo“, – statistika dalijasi V. Budrienė.

Prekybos tinklo atstovė Vilma Juodkazienė dalijasi keliais praktiškais patarimais, kurie nesunkiai leis saugiai pratęsti pieno produktų galiojimą laiką. Taip sutaupysite neišmesdami nespėtų suvalgyti produktų, o kartu ir gyvensite ekologiškiau, neaitrindami ir taip opios maisto išmetimo problemos.

Pieno ir grietinėlės nelaikykite šaldytuvo durelėse. Grįžus iš parduotuvės, pieną ir grietinėlę reikėtų kuo greičiau įdėti į šaldytuvą ir niekada nepalikti jo kambario temperatūroje ilgiau nei dešimt minučių. Pieną reikėtų laikyti 0–4 °C temperatūroje. Tinkamiausia vieta priklauso nuo šaldytuvo, tačiau dažniausiai tai būna apatinės lentynos gale.

V. Juodkazienė taip pat primena, kad nors tokius produktus kaip pienas ar grietinėlė atrodo patogu laikyti durelėse, tačiau ji yra pati netinkamiausia. Ši vieta šaldytuve yra pati šilčiausia, o ir temperatūra svyruoja dėl durelių varstymo – tai paskatins gedimą.

Net ir pieną galima užšaldyti. Šaldymas yra patikimas būdas prailginti galiojimo laiką ir apsaugoti pieną ar grietinėlę nuo sugedimo. Tačiau tą reikia daryti žinant kelias taisykles ir atsiminti, kad po atšildymo šie produktai nebebus tokie patys. Jie puikiai tiks maisto gamyboje, tačiau atšildytas pienas stiklinėje bus šiek tiek kitokio skonio.

„Pieną šaldyti geriausia plastikinėje taroje – kartoniniame pakelyje verčiau to nedaryti. Labai svarbu atsiminti, kad šaldamas pienas plėsis, tad būtinai reikia palikti 3-5 cm erdvės, nešaldyti visiškai pilnos taros. Pienas šaldiklyje gali išbūti iki 3 mėnesių, tačiau atminkite, kad atšildžius jo galiojimo laikas bus gerokai trumpesnis nei šviežio pieno – jį reikės suvartoti per 3 dienas“, – sako V. Juodkazienė.

Grietinėlę labai patogu paversti šaldytais kubeliais, atskleidžia maisto žinovė. Sudėkite užšaldytus kubelius į maišelį, ir prireikus šiek tiek grietinėlės padažui – visuomet jos turėsite po ranka.

Sviestą – į šaldiklį arba ant viryklės. Sviestą drąsiai galite užšaldyti: sūdytas išsilaikys iki 12 mėnesių, o nesūdytas – apie 6. Atitirps jis gana greitai, bet jeigu norėsite procesą paspartinti – galima įdėti jį į mikrobangų krosnelę ir 10 sekundžių intervalais pašildyti.

„Sviestą taip pat galima perdirbti į ghee. Tai senovinė praktika, kuri leidžia sviestui išstovėti net ir karštoje ir drėgnoje aplinkoje, pavyzdžiui, Indijoje. Ghee gaminamas lėtai kaitinant sviestą, kad iš jo pasišalintų vandens perteklius, po to kietosios medžiagos nugriebiamos – ir lieka grynas rafinuotas ghee. Be vandens ir sviesto sausųjų dalelių jame daugiau nieko nebus, tad nebus ir kam sugesti – ghee išsilaiko panašiai kaip ir augaliniai aliejai kambario temperatūroje“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Išbandykite aliejų sūriams. Kai kurių sūrių, pavyzdžiui, mocarelos ir fetos, galiojimo laiką galima pailginti laikant juos panardintus į alyvuogių aliejų. Galite naudoti paprastą alyvuogių aliejų arba eksperimentuoti pridėdami prieskonių ir šviežių žolelių, pavyzdžiui, bazilikų. Aliejus praturtins sūrio skonį, jį bus galima naudoti salotų pagardinimui. Tik svarbu nepamiršti, kad sūrius net ir aliejuje vis tiek reikia laikyti šaldytuve.

Sūrį vyniokite į popierių. Geriausias būdas laikyti tiek kietą, tiek minkštesnį sūrį šaldytuve – suvynioti į kepimo popierių, o tuomet į foliją. Sūrius, ypač minkštesnius, vertėtų šaldytuve laikyti atokiau nuo kitų kvapnių produktų – sūriai gali lengvai sugerti kitus kvapus. Sūrius, įdėtus į vakuuminius maišelius, taip pat galima užšaldyti ir laikyti šaldiklyje iki dviejų mėnesių. Beje, šaldydami produktus būtinai ant jų pažymėkite datą, kada juos įdedate į šaldiklį.
Iš jogurto pasigaminkite gardų užkandį. „Jei jogurto turite per daug ir nespėjate jo suvalgyti, būtinai jį užšaldykite. Šaldytas jogurtas yra populiarus užkandis įvairiose šalyse – supilkite į ledų formeles, pridėkite uogų, vaisių, ir turėsite gaivinantį ir sveiką desertą vasarą“, – pataria V. Juodkazienė.

Jogurtą indeliuose taip pat galima drąsiai dėti į šaldiklį ir originalioje neatidarytoje pakuotėje. Pasinaudokite ir gudrybe: toks šaldytas jogurtas taip pat puikiai tiks į priešpiečių dėžutę, kur palaikys kitų maisto produktų vėsą, o pats per pora valandų atitirps.
Kefyro užtepėlė – be jokių pastangų. V. Juodkazienė išduoda ir kaip visiškai paprastai iš kefyro pasigaminti rikotą skoniu ir tekstūrą primenančio sūrio, kuris bus puikus pagrindas užtepėlėms ar desertams. Tereikia užšaldyti maišelį kefyro, tuomet suvynioti į marlę, užrišti ir pakabinti, kad išvarvėtų. Maždaug po pusdienio jums liks puri varškę ar rikotą primenanti masė, kurią pagardinus mėgstamais prieskoniais, česnaku ir žolelėmis turėsite sveiką ir gardžią užtepėlę.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)