Liuliakebabas, kaip pranešime žiniasklaidai sako Vilniaus paukštyno produktų kūrimo technologas Raimondas Čironis, yra itin populiarus daugelyje regionų – nuo Kaukazo iki centrinės Azijos.

„Todėl šis, iš maltos arba kapotos mėsos ruošiamas ir ant iešmo veriamas patiekalas turi daugybę skirtingų versijų, marinavimo ir patiekimo būdų. Jam ruošti geriausiai tinka riebesnė mėsa, pavyzdžiui, viščiukų šlaunelių ar ketvirčių. Liuliakebabas dera daugelyje grilio patiekalų – šiuos maltinukus galima naudoti ruošiant mėsainius, dešrainius arba valgyti su skirtingais garnyrais“, – teigia R. Čironis.
Ką daryti, kad mėsa nenukristų nuo iešmo?

R. Čironis pasakoja, kad priklausomai nuo regiono, skiriasi ir liuliakebabo formavimo būdai. Pavyzdžiui, Turkijoje šis kebabas dažnai formuojamas į mėsos kukulius arba paplotėlius, o Azerbaidžane – į pailgus maltinukus.

„Nepaisant formos, dažniausiai jie vyniojami į lavašą ar pitą, o patiekiami su šviežiomis arba keptomis daržovėmis, ryžių plovu. Prie jų puikiai dera jogurto padažai, tokie kaip tzatziki ar česnakinis. Tačiau ne priedai ir ne prieskoniai nulemia šio patiekalo skonį, bet tinkamai parinkta mėsa. Patarčiau įsigyti kuo šviežesnes vištienos dalis ir patiems jas sumalti ar sukapoti. Jei pirksite jau sumaltą mėsą, rinkitės kuo kokybiškesnę“, – pataria R. Čironis.

Maisto technologo teigimu, liuliakebabams kepti tradiciškai naudojami platūs iešmai, maždaug dvigubai didesni už skirtus šašlykams.

„Žinoma, jei liuliakebabą suformuosite pagal pasirinkto įrankio dydį, puikiai tiks ir šašlykų iešmai arba specialūs mediniai pagaliukai. Tiesa, pastaruosius prieš naudojimą reikėtų bent 30 minučių pamirkyti vandenyje, kad kepimo metu neužsidegtų“, – sako maisto ekspertas.

Jis pabrėžia, kad vištienos liuliakebabus geriausia kepti ne ant atviros ugnies, tačiau ant žarijų kaitros – tokiu būdu mėsa neperkeps ir išliks itin sultinga.

„Daugelis nerimauja, kad mėsa nesilaikys ant iešmo ir nukris į žarijas. To išvengsite, jei prieš kepimą vištienos masę gerai ir stipriai suminkysite bei „išmušite“, kad tvirtai sukibtų,“ – dalijasi patarimais R. Čironis ir kviečia išbandyti du itin lengvai pagaminamų liuliakebabų receptus.

Klasikinis vištienos liuliakebabas

4 porcijoms reikės:

1 kg riebesnės smulkintos vištienos (šlaunelių arba nukaulintų ketvirčių mėsos);
2 vnt. didelių kiaušinių;
4 šaukštų maltų džiūvėsėlių;
1 vnt. svogūno;
2 skiltelių česnako;
1 šaukštelio sutarkuoto imbiero;
pagal skonį druskos, pipirų, kario, paprikos.

Paruošimo būdas:

* Vištieną sumaišykite su susmulkintu svogūnu ir česnaku, kiaušiniais, džiūvėsėliais, imbieru bei prieskoniais. Šią masę gerai išminkykite, „išmuškite“ ir bent valandą palaikykite šaldytuve. Tuomet ją dar kartą perminkykite ir porą minučių „padaužykite“ į dubenį ar stalviršį.

* Drėgnomis rankomis ant iešmų suformuokite liuliakebabus, juos kepkite virš kaitrių žarijų apie 10 min. Kepimo metu nuolat vartykite. Paruoštus patiekite su lavašu ir mėgstamomis daržovėmis bei padažais.

Mėsainis su mini liuliakebabais

4 mėsainiams reikės:

4 vnt. mėsainių arba brioche bandelių;
60 g sviesto;
450 g smulkintos viščiukų šlaunelių mėsos;
2 šaukštų grietinės;
Kelių petražolių, kalendros, baziliko šakelių;
2 vnt. kiaušinių;
Saujos granatų sėklų;
Prieskonių (pagal skonį);
2 vnt. pomidorų;
4 vnt. salotų lapų;
Barbekiu padažo;
Riekelės čederio sūrio (nebūtina).

Paruošimo būdas:

* Viščiukų šlaunelių mėsą sukapokite ir įdėkite žolelių, grietinės, įmuškite kiaušinį, įdėkite granatų sėklų ir prieskonių. Masę gerai „išmuškite“ ir ant iešmelių formuokite mini liuliakebabus.

* Kepkite apie 10 minučių. Kiekvieną bandelę perpjaukite per pusę, aptepkite sviestu ir paskrudinkite.

* Vieną bandelės pusę patepkite barbekiu padažu, tuomet uždėkite salotos lapą, pusiau perpjautą liuliakebabą, riekelėmis pjaustytus pomidorus, sūrį. Mėsainį uždenkite viršutine bandelės dalimi ir mėgaukitės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją