Su DELFI Maistu savo tradiciniu kalėdiniu aguonų krepšelių receptu pasidalijo šeimininkė Gražina. Per kiekvienas Kūčias ir Kalėdas šiuo gardėsiu savo svečius ji vaišina jau daugiau nei 40 metų!
Tai – ypatingas receptas. Kaip jį pagaminti, Gražina sužinojo iš senų kulinarinių knygų, o per daug metų receptą ištobulino pagal savo skonį.
Dviem kepimo skardoms reikės:
- 500 g miltų
- 2 kiaušinių
- žiupsnelio druskos
- pusės šaukštelio vanilinio cukraus
- dviejų šaukštelių kepimo miltelių
- 100 g aliejaus
- didelio šaukšto grietinės
- dviejų lašų romo esencijos
Įdarui:
- 100 g maltų aguonų
- dviejų indelių kondensuoto pieno
- mėgstamų riešutų, uogų
Gaminimas:
Kepimo formeles ištepame aliejumi.
Į indą sudedame kiaušinius, suberiame vanilinį cukrų, kepimo miltelius ir viską gerai išplakame su elektriniu plakikliu.
Į išplaktą masę sijojame miltus, kad tešla taptų puresnė, įgautų oro ir neturėtų gumulėlių.
Įdedame grietinę, įpilame aliejaus, įlašiname romo esencijos ir viską vėl gerai išplakame su elektriniu plakikliu.
Paliekame gautą tešlą bent 15 minučių ir leidžiame jai pailsėti.
Vėliau tešlą gerai iškočiojame ir iš jos darome tokio dydžio skritulius, kurie tilptų į kepimo formeles.
Skritulius dedame į kepimo formeles ir prie kraštų gerai juos prispaudžiame.
Kepimo skardeles dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 180 laipsnių temperatūroje, kol gražiai apskrus.
Į nesvylantį indą supilame kondensuotą pieną ir kaitiname nuolat maišydami, kad neprisviltų. Kai užverda – supilame aguonas ir paverdame 10 minučių.
Į iškeptus tešlos krepšelius sudedame aguonų įdarą ir papuošiame su riešutais, uogomis.
Skanaus!