Rinkodaros specialistė Lina Malaškevičienė šiais namukais taip susižavėjo, kad pastaraisiais metais po visų darbų skuba į kulinarijos studiją, kur jų gamybos subtilybių moko čia šeimomis ar draugų būriais susirenkančius žmones. Ji džiaugiasi, kad žmonės iš šių pamokų išsineša ne tik „dviejų kilogramų džiaugsmą“, bet ir šventinę nuotaiką.

O viskas prasidėjo prieš aštuonerius–devynerius metus, kai namie augindama vaikus iš nuobodulio prieš vienas Kalėdas pabandė pagaminti pirmąjį savo namelį. Dabar juokdamasi moteris prisimena, kad jo tešla buvo tokia kieta, kad nebuvo galima įsmeigti net dantų krapštuko. Galiausiai po ilgų ieškojimų ji surado geriausiai namukams daryti tinkamą tešlos receptą ir su nedideliais pakeitimais ja pasikliauja iki šiol.

Nuo to laiko visi L. Malaškevičienės draugai žino, kad dovanų gaus štai tokius kvepiančius namukus. Vieni gavę suskumba paragauti, kiti nori kuo ilgiau grožėtis – namelį galima laikyti iki mėnesio.

Meduolinių namelių gaminimas

„Yra tekę ir vienuolika namukų iškepti, ir septyniolika – prieš šventes smarkiai darbuojuosi, nes vieną namelį nori nenori trunka padaryti apie tris su puse valandos, o jei užsižaidi dekoruodamas, tai ir dar ilgiau. Galvodama ir fantazuodama, iš ko padaryti suoliuką prie namo, iš ko – kilimą, aš medituoju“, – prisipažįsta ji.

Anot L. Malaškevičienės, tokį namelį tikrai gali pasidaryti visi – tereikia žinoti gerą tešlos receptą ir turėti tinkamas formas. Pastarąsias imbieriniu kepiniu susižavėjusi moteris pati išsimatavusi ir apskaičiavusi nusipiešė ant popieriaus. Gražiausia jai, kai meduolinis namukas atrodo lyg kreiva ir šleiva pasakose aprašoma trobelė. Namukui pastatyti reikia keturių sienų, dviejų stogo detalių, pagrindo, o visa kita – jau pagal kiekvieno fantaziją: galite prilipdyti kaminą, kopėčias, padaryti tvorą ar šulinį, o gal – ir aplink bėgiojančių augintinių.

Lina Malaškevičienė

Kai namelis iškepamas, prasideda dar smagesnė dalis – jo dekoravimas. Dekoruojama cukraus pudros glajumi ir saldainiais. Beje, saldainiai sudaro didžiausias išlaidas. „Einu per parduotuvę ir vis dairausi, kas gi tiktų mano nameliams. Štai šiemet sugalvojau, kad „Rafaelo“ galėtų būti sniego gniūžtės“, – šypsosi L. Malaškevičienė.

O visa magija ir didžiausia paslaptis – prieskoniuose. Juos L. Malaškevičienė likus dviem mėnesiams iki Kalėdų ruošia pati – džiovina specialiai paruoštas apelsinų, citrinų žieveles, mala cinamoną, gvazdikėlius. Tikslus jos prieskonių mišinio receptas atrodo taip: 2 v.š. cinamono, 1 v.š. imbiero, 1 v.š. gvazdikėlių, 1 a.š. kardamono, 1 a.š. muskato, 1 a.š. kvapiųjų pipirų, ¼ a.š. juodųjų pipirų , 1 žiupsnelis druskos, 1 v.š. maltų apelsinų žievelių ir 1 a.š. maltų citrinų žievelių.

Meduolių tešlai reikės:

  • 680 g miltų
  • 220 g rudojo cukraus
  • 150 g sviesto
  • 3 kiaušinių
  • 150 g medaus
  • 2 v.š. meduolių prieskonių
  • 3 a.š. gesintos sodos


Glajui:

  • 1 kiaušinio baltymo
  • 200 g cukraus pudros
  • citrinos rūgšties (nebūtina)


Papildomai pasirūpinkite teptuku ir dantų krapštukais

Gaminimas:

Kiaušinius, cukrų ir medų gerai sumaišykite, įberkite prieskonių. Viską maišydami pakaitinkite ant garų arba mažos kaitros, kad gerai ištirptų, bet neužvirkite.
Įpilkite lydytą sviestą, išmaišykite.

Meduolinių namelių gaminimas

Sudėkite gesintą sodą, vėl išmaišykite.
Tuomet berkite miltus – ne visus iš karto, po dalį. Iš pradžių tešlą, kol galite, maišykite šaukštu, paskui minkykite rankomis. Tešla neturi būti per kieta, nes tuomet kieti bus ir meduoliai.
Meduolinių namelių gaminimas

Meduolinių namelių gaminimas

Kai tešla paruošta, atidėkite trečdalį jos į šoną, o likusią iškočiokite, kad būtų 5–7 mm storio.
Meduolinių namelių gaminimas

Ant tešlos lakšto dėkite popierines namelio iškarpas (turi tilpti sienos, stogas, jei norite – durelės, kopėčios ar kita pasirinkta detalė), apipjaukite jas peiliu. Bus gražu, jei sienose išpjausite langus ir duris. Labai atsargiai, kad neišsikraipytų, dėkite išpjautas dalis ant kepimo skardos ir pašaukite kepti į orkaitę.

Meduolinių namelių gaminimas

Kol kepa šios detalės, iš atidėtos tešlos iškočiokite pagrindą namui – patikrinkite, ar ant jos tilps namas, uždėję popierines jo iškarpas. Kai iškeps pirmosios detalės, pašaukite kepti pagrindą.

Kai visos detalės iškepa, jas atvėsinkite. Tuo metu pasidarykite glajų: išplakite baltymą ir po truputį sudėkite cukraus pudrą ir citrinos rūgštį (nebūtina). Glajui tepti prireiks teptuko.

Meduolinių namelių gaminimas

Atvėsusias detales apipjaustykite peiliu uždėję ant jų popierines detales, klijuojamos kraštinės turi būti lygios, kitaip nesumontuosite namo.
Meduolinių namelių gaminimas

Statykite namą – tepkite teptuku atvėsusių detalių kraštines ir statykite ant pagrindo. Kol sudžius glajus, sutvirtinkite konstrukcijas dantų krapštukais. Geriausia, jei galiausiai juos iš namelio išimsite praėjus parai.
Meduolinių namelių gaminimas

Meduolinių namelių gaminimas

Kai namelis pastatytas – imkitės jo dekoravimo. Tuo pačiu glajumi prie namelio galite klijuoti saldainius, daryti varveklius ar pan. Išlaisvinkite savo fantaziją!
Meduolinių namelių gaminimas

Skanių kvepiančių švenčių!
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)