Apetitą žadinanti traški plutelė ir sultinga, kvapni mėsa, tikriausiai, yra pagrindiniai Kijevo kotletų ypatumai, viliojantys ne tik mėgėjus skaniai pavalgyti, bet ir tikrus gurmanus. Šis valgis paprastai skanaujamas restorane, mat norint pasigaminti jį patiems, svarbūs tam tikri įgūdžiai, taip pat tam tikros žinios.

Šiaip jau tai yra išmušta vištienos filė, į kurią įsukamas gabalėlis sviesto. Kijevo kotletai išsiskiria specifine, elipsę primenančia forma.

Štai kelios Kijevo kotletų gamybos paslaptys, dėl kurių šie kotletai būna tobuli.

1. Supjaustykite mėsą


Kijevo kotletams naudojama vištienos filė. Ją reikia pjaustyti aštriu peiliu, pradedant nuo storesniojo krašto ir stengiantis neperpjauti visai. Kruopščiai perpjautą filė reikia atversti tarsi knygą. Mažąją filė reikia nupjauti (jos dar prireiks).

2. Išmuškite mėsą


Visus supjaustytus filė gabalėlius reikia išmušti. Tiktai nepersistenkite. Mušti reikia tiek ir taip, kad susiformuotų vienodo storio apvalainas blynelis. Iš jo bus nesunku formuoti kotletus. Svarbu ir tai, kad išmušus mėsą patiekalas bus visiškai nesprangus ir ypač švelnaus skonio. Kad mėsa nesuplyšinėtų, prieš mušant ją rekomenduojama įsukti į maistinę plėvelę.

3. Pagaminkite sviesto įdarą


Sviestinis Kijevo kotletų įdaras kartais vadinamas žaliuoju sviestu, kadangi jį gaminant sviestas būtinai sumaišomas su susmulkintais krapais. Kaip tik šie prieskoniai ir suteikia patiekalui nepakartojamą aromatą.

Egzistuoja keli įdaro paruošimo būdai. Kai kas sviesto gabalėlius apvolioja krapuose, kai kas krapus sumaišo su minkštu sviestu. Paruoštą įdaro mišinį būtina palaikyti šaldytuve, kad jis sustingtų. Jei įdarą gaminate antruoju būdu, minkštą sviestą reikia išdėti ant maistinės plėvelės ir suformuoti iš jo ritinėlį.

Beje, „žaliąjį sviestą“ galima kuo puikiausiai panaudoti ir ruošiant kitus patiekalus. Gabalėlis tokio mišinio tikrai paskanins kepamą žuvį arba mėsą. Jeigu labai norite, į sviestą galite įmaišyti ir smulkiai sukapoto česnako.

4. Susukite kotletą


Kijevo kotleto formavimas yra labai svarbus etapas, nes šitą užduotį reikia atlikti taip, kad sviestas neištekėtų. Pirmiausia, kiekvieno išmušto pjausnio centre padėkite po gabalėlį sušalusio sviesto įdaro. Dabar teks panaudoti mažuosius filė: šiais mėsos gabaliukais apklokite sviestą. Įdarą į išmuštos mėsos blynelį įsukite taip, tarsi formuotumėte balandėlius. Kotletas turi būti pailgas ir niekur nepersišviesti.

Kad kepami kotletai neprarastų formos, įsukite juos į maistinę plėvelę ir maždaug dešimt minučių palaikykite šaldiklyje.

5. Apvoliokite du kartus


Dar vienas svarbus šio patiekalo gaminimo momentas – apvoliojimas miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Šių produktų sluoksnis neleidžia ištekėti sviestui, be to, tinkamai apvoliojus, tikrai susiformuos toji taip mėgstama plutelė. Miltus, kuriuose pirmiausiai apvoliojami kotletai, rekomenduojama persijoti.

Miltuose apvoliotus kotletus, reikia įmerkti į kiaušinio plakinį, o tada apvolioti džiūvėsėliuose. Procesą kartojant, miltuose volioti nebereikia.

Prieš apvoliojant, suformuotus kotletus būtinai apspauskite popieriniu rankšluosčiu: šitaip pašalinsite nereikalingą skystį.

6. Pasiruoškite gruzdinti


Gruzdinimui geriausia rinktis rafinuotą kukurūzų, alyvuogių, žemės riešutų arba saulėgrąžų aliejų. Aliejaus rūšis turi įtakos patiekalo skoniui. Nepatariama naudoti paukštienos arba kiaulienos taukų.

7. Kepkite


Aliejų įkaitinkite tiek, kad jis užvirtų. Kai pasirodys nedideli burbuliukai, sudėkite į aliejų kotletus. Juos būtina kepti tris minutes, kad susiformuotų auksaspalvė plutelė. Tada kotletus reikia kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Dešimties minučių kotletams turėtų pakakti. Kad kotletai tolygiai apskrustų, jie turi būti visiškai panirę aliejuje.

Negruzdinkite kotletų margarine arba svieste, kadangi aukštoje temperatūroje jie pradės svilti. Stebėkite, kad iš indo neimtų tekėti aliejus.

Patarimas


Kol mėsa keps orkaitėje, pagruzdinkite arba pakepkite bulvių. Tai bus puikus garnyras prie kotletų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)