Dėl aukšto kraujospūdžio, dar vadinamo hipertenzija, reikia atidžiai stebėti mitybą ir gyvenimo būdą. Tinkamų maisto produktų įtraukimas į kasdienę mitybą gali padėti kovoti su šia liga.

Leidinys „Business Insider India“, pasitelkęs dirbtinio intelekto modelius „Bard“ ir „Chatgpt“, įvardijo 15 skanių ir širdžiai naudingų maisto produktų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį.

Lapiniai žalumynai. Špinatuose, lapiniuose kopūstuose ir kituose lapiniuose žalumynuose gausu kalio, kuris padeda organizmui subalansuoti natrio kiekį ir sumažinti kraujospūdį.

Uogos. Mėlynėse, braškėse ir avietėse gausu antioksidantų ir natūralių junginių, kurie palaiko širdies sveikatą ir mažina hipertenzijos riziką.

Avižiniai dribsniai. Dieną pradėkite dubenėliu avižinių dribsnių. Didelis skaidulinių medžiagų kiekis padeda sumažinti cholesterolio kiekį, todėl padeda palaikyti sveiką kraujospūdį.

Bananai. Juose gausu kalio ir jie puikiai papildo hipertenzijai palankią mitybą. Bananai padeda kompensuoti natrio poveikį ir reguliuoti kraujospūdį.

Jogurtas. Rinkitės neriebų arba graikišką jogurtą, nes jie yra geras kalcio ir probiotikų, kurie padeda kontroliuoti kraujospūdį, šaltinis.

Lašiša. Daug omega-3 riebalų rūgščių turinti lašiša palaiko širdies sveikatą ir padeda mažinti uždegimą organizme, taip padėdama reguliuoti kraujospūdį.c

Česnakai. Žinomas dėl savo gydomųjų savybių, jis gali padėti sumažinti kraujospūdį, nes atpalaiduoja kraujagysles ir padeda pagerinti kraujotaką.

Sėklos. Linų, šalavijų ir moliūgų sėklose gausu maistinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio ir magnio, kurie padeda reguliuoti kraujospūdį.

Avokadai. Šis kreminės konsistencijos vaisius yra kalio ir širdžiai naudingų riebalų šaltinis.

Riešutai. Migdolai, graikiniai riešutai ir pistacijos yra puikūs magnio šaltiniai, kuris, plėsdamas kraujagysles, padeda reguliuoti kraujospūdį.

Alyvuogių aliejus. Gamindami maistą naudokite alyvuogių aliejų. Jame esantys mononesotieji riebalai gali pagerinti širdies sveikatą.

Alyvuogių aliejus

Burokėliai. Daug azoto oksido turintys burokėliai padeda atpalaiduoti kraujagysles ir pagerinti kraujotaką.

Juodajame šokolade, turinčiame daug kakavos, yra flavonoidų, padedančių atpalaiduoti kraujagysles ir mažinti kraujospūdį.

Pomidorai. Juose gausu likopeno, jie palaiko širdies sveikatą ir gali padėti sumažinti aukšto kraujospūdžio riziką.

Salierai. Šioje traškioje daržovėje yra junginių, padedančių mažinti kraujospūdį, nes atpalaiduoja raumenis aplink arterijas.

Be šių maisto produktų, labai svarbu mažinti suvartojamo natrio kiekį, riboti alkoholio kiekį ir palaikyti sveiką svorį.

Atminkite, kad nors šie maisto produktai gali padėti kontroliuoti kraujospūdį, svarbu pasikonsultuoti su gydytoju, kad jis pateiktų individualias rekomendacijas ir įsitikintų, kad jos atitinka jūsų bendruosius mitybos poreikius ir sveikatos būklę.