Džiugi žinia – kava sulaukia vis daugiau šalininkų. Tyrimas po tyrimo rodo, kad kava naudinga organizmui, joje gausu medžiagų, saugančių nuo dažnai pasitaikančių ligų – pvz., Alzheimerio ligos ir širdies ligų.

Išgirdus žodį „kava“, pirmiausia į galvą ateina žodis „kofeinas“. Tačiau kavoje yra ne vien kofeino, bet ir antioksidantų bei kitų veikliųjų medžiagų, kurios mažina organizme uždegiminius procesus, teigia mitybos ekspertai iš Johnso Hopkinso universiteto Medicinos fakulteto.

Kokiomis naudingomis ypatybėmis pasižymi kava be jau žinomo energizuojamojo poveikio?

Galimai ilgina gyvenimo trukmę. Naujausių tyrimų duomenimis, geriantiems kavą mažėja tikimybė mirti nuo dažnai mirtingumą sukeliančių ligų: išeminės širdies ligos, insulto, diabeto, inkstų ligų.

Organizmas aktyviau gamina gliukozę. Tai paaiškėjo po tyrimų, atskleidusių, kad daugiau kavos vartojantiems žmonėms – mažesnė tikimybė susirgti antrojo tipo cukriniu diabetu.

Kava

Mažėja širdies nepakankamumo rizika. Vienas ar du puodeliai kavos per dieną padės širdies nepakankamumo – kai širdis nusilpsta ir pasidaro nepajėgi išnešioti su deguonies ir maistinių medžiagų su krauju į visus kūno organus.

Jums mažėja Parkinsono ligos rizika. Kofeinas mažina Parkinsono ligos riziką, o sergantiems šia liga padeda geriau koordinuoti judesius.

Kava – į naudą kepenims. Pasirodo, tiek įprasta kava, tiek kava be kofeino saugo kepenis. Tyrimų duomenimis, vartojančių kavą žmonių kepenys gamina daugiau fermentų nei kavos negeriančių žmonių kepenys.

Jūsų DNR bus stipresnė. Juoda kava mažina DNR gijų įtrūkimus, kurių natūraliai atsiranda, tačiau didelis jų kiekis gali baigtis vėžiu ar augliais.

Mažėja rizika susirgti storosios žarnos vėžiu. Mokslininkai padarė išvadą, kad vartojantiems kavą (tiek įprastą, tiek be kofeino) 26 proc. sumažėja storosios žarnos vėžio rizika.

Kava

Tikėtina, kad sumažės Alzheimerio ligos rizika. Daugybė vyrų ir moterų suserga Alzheimerio liga, o du puodeliai kavos mažina šios ligos atsiradimo tikimybę.

Mažiau tikėtinas insultas. Moterims, kurios per dieną išgeria mažiausiai vieną puodelį kavos, mažėja insulto rizika. Insultas yra ketvirta dažniausia moterų mirties priežastis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)