Specializuotos šviežios mėsos parduotuvės „The Farm“ atstovė Renata Martinkutė-Kirdienė teigia, kad receptas nėra gardžios anties garantas. Kur kas svarbiau, kaip antis buvo auginama, kuo šeriama ir kiek laiko augo.

Kepta antis su figomis

„Jei antis buvo užauginta vos per mėnesį šeriant ją medžiagomis, skatinančiomis augimą, mėsa bus kitokia. Jei norite gardžios anties, ji turi būti užauginta maitinant kviečiais, žirniais, grikiais. Mūsų ūkininkų antys auginamos laisvai besiganančios, gryname ore, be antibiotikų ar hormonų. Ūkyje jos auga nuo liepos mėnesio iki Kalėdų“, – pasakojo „Ogmios mieste“ veikiančios parduotuvės vadovė.

Skubantiems, siūloma rinktis jau užmarinuotą antį. Ji tiks ne tik kepimui, bet ir kaip dovana, lauktuvės į svečius. Prie anties garnyrui puikiai derės apkeptos daržovės ar obuoliai, bulvės ar bulvių košė. „Antis yra žiemos maistas. Žinoma, gal sveikiau būtų garnyrui valgyti žalias daržoves, tačiau tokiu metu bulvių košė ir antis tobulai tinka. Kartais galima sau leisti pasimėgauti“, – šypsojosi R. Martinkutė-Kirdienė.

Kepta antis su figomis

Anties dydis gali būti labai įvairus. Šie ingredientai yra skirti vienam kilogramui. Jei įsigysite antį, sveriančią 3 kilogramus, viską dauginkite iš trijų.

Marinatas:

  • 1 a/š druskos
  • 0,5 a/š pipirų
  • 1 a/š čiobrelių
  • 1 a/š garstyčių
  • 30 g balto vyno
  • šlakelis alyvuogių aliejaus

Įdaras, skirtas visai ančiai:

  • 150 g džiovintų figos
  • 150 g pievagrybių
  • gera sauja džiūvėsėlių arba skrebučių
  • 1 nedidelis raudonas svogūnas
  • 1 skiltelė česnako
  • šlakelis brendžio, balzamiko ir alyvuogių aliejaus masei gauti
Kepta antis su figomis

Sumaišome marinatui skirtus ingredientus, jais įtriname antį ir jos vidų. Supjaustome džiovintas figas ir pievagrybius didesniais gabaliukais, o svogūną ir česnaką – smulkiai. Juos sumaišome su džiūvėsėliais, brendžiu, balzamiku ir aliejumi. Gautą įdarą sukišame į antį. Kad antis išlaikytų formą ir įdaras neištekėtų, surišame kojas su maisto naudojimui skirta virvele. Jei norite, kad anties viduje esantys taukai ištekėtų, ją reikia subadyti.

Kepta antis su figomis

Skaniausia antis būna tada, kai yra kepama žemoje temperatūroje (150-160 laipsnių), tačiau ilgesnį laiką (tris valandas). Jei norite, kad antis apskrustų, temperatūrą iki 200 laipsnių reikėtų padidinti kepimo pabaigoje ir kepti dar 20 minučių.

Ančiai iškepus, neskubėkite jos valgyti. Išėmus iš orkaitės ir uždengus folija, ji turi pastovėti 15 minučių. Tada antis atsipalaiduoja, išleidžia sultis, o mėsa būna dar minkštesnė. Kepant antį, uždengtą su folija, reikėtų ją palaistyti riebalais.

Kepta antis su figomis

„Dažniausia klaida yra ta, kad antis būna kepama per trumpai ir per aukštoje temperatūroje. Jei išvengsite šių klaidų, turėsite ant stalo nuostabaus skonio patiekalą“, – sakė R. Martinkutė-Kirdienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)