Vaisiai, daržovės, įvairios salotos
Vaisius, uogas, daržoves būtina plauti prieš vartojimą su tekančiu šaltu vandeniu. Jei yra žinoma, kad vaisius ar daržovė yra iš kitos šalies ir galimai paviršiuje yra cheminių medžiagų, plauti reikia kiekvieną po tekančiu vandeniu apie 20-30 s. Taip gali būti pašalinta apie 80 proc. chemikalų.
Maisto saugos specialistė Akvilė Lekavičiūtė MB “A kokybė” įkūrėja pritaria, kad vaisiai, daržovės ir įvairios salotos yra dažniausiai vartojami niekaip kitaip papildomai termiškai neapdorojant, todėl šie produktai prieš vartojimą privalomai turi būti nuplaunami šaltu tekančiu vandeniu.
Kiaušiniai
„Kiaušiniai yra gyvūninis produktas turintis didelę riziką būti užterštais salmonele ir kitomis bakterijomis. Taigi nereikėtų net svarstyti ir prieš vartojimą kiaušinius visada plauti. Kiaušinius rekomenduojama ypač kruopščiai plauti, kai kiaušiniai bus vartojami gamyboje, kur nepasiekiama aukšta temperatūra, pavyzdžiui įvairių kremų ir desertų gamyboje. Tuomet pamerkti į vandens tirpalą su soda, palaikyti apie 20 min ir tada nuplovus tekančiu vandeniu, drąsiai imti naudoti maisto gamyboje,“ – teigia maisto saugos specialistė Akvilė Lekavičiūtė.
Šviežia mėsa, paukštiena, žuvis
Tiesa, nereikėtų pamiršti, kad paviršiuje esančios bakterijos vis tiek dalinai nuplaunamos, ypač jei mėsa laikoma nusipirkus ilgiau. Tad tam, kad neaptaškyti visų paviršių, reikėtų visgi atitinkamai plauti saugantis, o ne visiškai neplauti.
„Teisės aktai nereikalauja plauti ir termiškai apdorojant pasiekus minimą temperatūrą patogenai sunaikinami, tačiau mano nuomone nuplauti prieš vartojant ar gaminant nėra blogai, tik svarbu, kad būtų laikomasi saugaus plovimo (paviršiai po plovimo nuplaunami, neplaunama ant kempinių ir pan.). Tuo tarpu šaldytą žuvį, mėsą reikia plauti ją atšildžius (defrostavus). O norint sušaldyti, jei žuvis išdorojama, o mėsa ruošiama namuose/ įmonėje, plauti reikia. Tačiau jei žuvis/ mėsa gaunama atvėsinta ir vizualiai gerai atliktas pirminis apdorojimas, galima šaldyti ir neplautą, tačiau reikia aptikrinti ar nėra vidurių likučių, ar išorė švari. Smulkintos mėsos ar faršo plauti nereikia“, – sako technologė Inga Pupelienė.
Džiovinti vaisiai, riešutai ir sėklos
„Patariame nusipirkus pakuotę, visada perskaitykite ant jos esančią ženklinimo etiketę. Jeigu sudedamųjų dalių sąraše randate konservantą sieros dioksidą, prieš vartojimą tokį produktą būtinai nuplaukite vandeniu. Jei tokios informacijos nėra, vadinasi produktai yra saugūs ir juos galite vartoti neplovus. Tačiau taip pat ši grupė produktų – riešutai, sėklos, džiovinti vaisiai – yra parduodami prekybos centruose ir nepakuoti, sveriami. Visų mūsų supratimas apie higieną yra skirtingas, talpos dažnai paliekamos atviros, ne visada užtikrinama higiena įsidėjimui skirto inventoriaus, todėl nupirkus sveriamus riešutus, sėklas ar džiovintus vaisius nepabijokite ir nuplaukite juos vandeniu“, – teigia maisto saugos specialistė, MB “A kokybė” įkūrėja Akvilė Lekavičiūtė.
Tuo tarpu technologė Inga Pupelienė sako, kad džiovinti vaisiai, riešutai ar sėklos nebūtinai kenksmingi tik dėl sulfitavimo, gali būti likučių ir nuo pačio perdirbimo, džiovinimo, riešutų lukštenimo, todėl tikrai galima ir reikėtų nuplauti visus džiovintus vaisius, riešutus ar ar sėklas.
„Sieros dioksido pašalinimui kartais neužtenka tik nuplauti produktus, reikėtų juos pamirkyti. Tuomet dalis sieros dioksido nusiplauna, o dalis oksiduojasi (suskyla), todėl lieka minimalus kiekis. Saugesni ir geriau įsisavinami džiovinti vaisiai, jei jie blanširuojami ir trumpai, 2-3 min. pamirkius, nuplaunami tekančiu vandeniu. Neapdorotus konservantais džiovintus vaisius, riešutus galima vartoti ir neplautus, bet tuomet reikia pasitikėti gamintoju, kad jo produktas kokybiškas ir saugus. Tačiau saugesni ir geriau įsisavinami džiovinti vaisiai, jei jie blanširuojami. Plauti visada geriausia prieš vartojant. Nuplautus ilgiau laikant prasideda greitesni gedimo procesai“, – teigia maisto technologė Inga Pupelienė.
Kruopas reikia plauti, nes nuplaunamos įvairios po skaldymo, šlifavimo likusios dalelės, krakmolas. Neplaunamos tik smulkios kruopos, pvz. manų, kukurūzų. Riešutus prieš valgymą net rekomenduojama pamirkyti (2-6 val.), nes ne tik nusiplauna, bet suaktyvėja fermentai (aišku, nekepintuose riešutuose), todėl maistinės medžiagos esančios riešutuose ir sėklose geriau įsisavinami.
VšĮ „Sveikatai palankus“ maisto technologė Raminta Bogušienė sako laikykitės švaros ir tvarkos ypač gamindami mėsos ir žuvies patiekalus:
* Gaminant mėsos ir žuvies patiekalus reikia plauti rankas šiltu vandeniu ne mažiau nei 30 sekundžių naudoti muilą, neliesti jokių įrankių ar paviršių neplautomis rankomis.
* Jei mėsa įsigyjama nesandarioje pakuotėje, prieš gaminant ji turi būti plaunama. Jei pakuotė sandari, plauti nebūtina, nebent matoma išsiskyrusių mėsos skysčių, kraujo ar kitų nepageidaujamų likučių. Tas pats galioja ir žuviai. Dažniausiai mėsos ir žuvies patiekalai gaminami termiškai apdoroti, todėl svarbiausia gaminimo metu storiausioje vietoje pasiekti ne mažiau +75 0C temperatūrą.
* Plauti mėsą ar žuvį atsargiai, neaptaškant paviršių šalia, kitų maisto produktų (salotų, garnyrų ir t.t.).
* Naudoti tik mėsai ir žuviai paskirtus indus, įrankius ir lenteles.
* Po mėsos ir žuvies gaminimo kruopščiai karštu vandeniu nuplauti įrankius, lenteles ir lėkštes.
* Po mėsos ir žuvies gaminimo kruopščiai nuvalyti virtuvės paviršius, išplauti kriauklę.
* Nepadaryti kryžminės taršos – jau pagamintų patiekalų su termiškai neapdorotais.
Visi kiti maisto produktai – daržovės, vaisiai, uogos, riešutai, sėklos, kruopos, kiaušiniai – prieš gaminant turi būti ypač kruopščiai plaunami ar net mirkomi, ypač tie, kurie nebus termiškai apdorojami (salotos, tiramisu desertas ir pan.) – tam, kad pagamintas maistas būtų saugus. O jei yra galimybė, džiovintus vaisius rinkitės tuos, kurie neapdoroti konservantu – sieros dioksidu, natūraliai džiovinti.“