Tačiau tik nedaugelis žmonių juos vartoja reguliariai. Kai kam nepatinka skonis, kai kam – kvapas. Tačiau jie daro stebuklus. Jei vienas svogūnas neskanus, valgykite jį su daržovėmis, duona ar mėsa.

Patariama kiekvieną dieną suvalgykite po vieną svogūną. Ir štai 7 priežastys, kodėl turėtumėte tai daryti.

* Geriau miegosite, sumažinsite streso lygį. Mat svogūnuose gausu L-triptofano - aminorūgšties, kuri veikia kaip natūralus raminamasis vaistas.

Gerina ne tik nuotaiką, bet ir apetitą. Svogūnuose esančios medžiagos stabdo homocisteino kaupimąsi, kurio perteklius kenkia laimės hormonų gamybai. Laimės hormonai taip pat atsakingi už ramų miegą ir gerą apetitą. Įtraukę daugiau svogūnų į savo mitybą, sumažinsite depresijos ir kitų ligų riziką.

* Suvalgius svogūną, skrandyje išsiskiria daugiau virškinimo sulčių, kurios užtikrina tinkamą maisto virškinimą ir taip sumažina jo sutrikimų tikimybę. Svogūnuose esantis vitaminas B1 padeda įsisavinti maisto medžiagas ir lengvina skrandžio darbą.

Sudėtyje yra skaidulų, kurios padeda kovoti su vidurių užkietėjimu.

* Paradoksalu, kad daugeliui nemaloniu kvapu pasižymintis svogūnas gerina burnos sveikatos būklę. Valgydami žalius svogūnus, pašalinsite burnoje esančias bakterijas, kurios sukelia ėduonį. Tiesa, valgyti vieno svogūno galbūt ir nesusigundysite, bet pabandykite jį įdėti į šviežių daržovių salotas.

* Jūsų oda, plaukai ir nagai atrodys geriau. Dėl sudėtyje esančių vitaminų, mineralinių medžiagų ir antioksidantų svogūnai veikia kaip grožio piliulės. Stiprina plaukus ir nagus.

* Svogūnai yra natūralus maisto papildas. Užuot vartoję vitaminus ir mineralus tabletėmis, vartokite naminius svogūnus. Juose yra vitaminų B, C, K, E, A, taip pat sieros, cinko, magnio, fluoro, folio rūgšties, geležies, kalio, kalcio ir silicio.

* Rinkdamiesi juos, sumažinsite daugelio sunkių ligų riziką. Svogūnuose yra organinių sieros junginių, kurie slopina navikų augimą ir laisvųjų radikalų susidarymą. Manoma, kad tai gali padėti vėžio prevencijai ar net jį gydant. Buvo atliktas tyrimas, kurio metu nustatyta, kad vyrai, valgantys daugiausiai svogūninių daržovių, turi mažiausią riziką susirgti prostatos vėžiu. Tyrimai patvirtina ir tai, kad svogūnų vartojimas gali apsaugoti nuo storosios žarnos vėžio, skrandžio vėžio ir širdies ligų.

* Jis taip pat mažina blogojo cholesterolio kiekį, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir saugo kaulus (ypač svarbu moterims po menopauzės).