Kad būtų lengviau susiorientuoti virtuvinių peilių pasaulyje, pasiskaitykite, kokios yra pagrindinės virtuvinių peilių rūšys.

Tiesa, atsiminkite dar vieną dalyką – bent kartą per metus reikia nunešti virtuvinius peilius pagaląsti pas profesionalą, kad jie būtų aštrūs ir ilgai tarnautų.

Virėjo / šefo peilis

Virėjo / šefo peilis


Tai standartinis peilis, be kurio sunku įsivaizduoti darbą virtuvėje. Šie peiliai būna 20–30 cm ilgio.

Šefo peilis kartais dar vadinamas prancūzišku peiliu. Šis peilis – su ilgomis trikampėmis, šiek tiek išlenktomis ašmenimis, todėl pjaustant žoleles patogu savotiškai juo siūbuoti ir paspausti peilio priekinę dalį.

Ilgiausiu šefo peilio variantu perpjausite moliūgą ar pan., o šiaip juo patogu pjaustyti ir kepsnius, keptą kalakutą.

Tradicinis universalus japoniškas peilis Santoku

Tradicinis universalus japoniškas peilis Santoku


Japoniškas žodis „santoku“ reiškia „trys vertybės“. Šis peilis tinkamas pjaustymui, kapojimui ir smulkinimui. Santoku būna su 12,5–20 cm ilgio ašmenimis, kurių vienas kraštas yra plonesnis nei šefo peilio, todėl juo galima smulkiau supjaustyti. Turėdami 12,5 cm ašmenų santoku, atliksite 90 proc. darbų virtuvėje – susmulkinsite daržoves, virtą mėsą, netgi sukaposite viščiuką.

Išsirinkite jūsų rankai tinkantį santoku. Šie peiliai neturi plieninės detalės prie ašmenų, kaip šefo peilis, jų ašmenys tiesūs, jais nepasiūbuosi. Santoku būna ir su išpjaustyta ašmenų briauna – tada pjaustomas maistas nelimpa prie ašmenų.

Dantytas peilis duonai raikyti

Dantytas peilis duonai raikyti


Su dantytu peiliu supjaustysite bet kokius duonos gaminius. Beje, su juo galima supjaustyti šventinius kepsnius, dailiai supjaustyti keptą kalakutą. Dantyti ašmenys puikiai pjauna daržoves su kietesne odele, pvz., pomidorus, ir jų nesutrina. Kuo ilgesni dantyto peilio ašmenys, tuo jis naudingesnis, taigi pirkite bent 35 cm ilgio peilį. Tokiu peiliu patogu pjaustyti ir tortą.

Peilis skusti, smulkinti daržovėms, vaisiams

Peilis skusti, smulkinti daržovėms, vaisiams


Daržovių skutimo, smulkinimo peilis nėra būtinas virtuvės atributas, nes visas užduotis galima atlikti su santoku peiliu. Vis tik jis naudingas, kai reikia labai plonai nulupti citrusinius vaisius kokteiliams. Šių peilių būna ir dantytais ašmenimis.

Peilis kaulams išimti

Dantytas peilis duonai raikyti


Šis peilis turi plonas, lenktas ašmenis, kuriomis patogu atskirti raumenis nuo kaulų. Tokius peilius naudoja kulinarijos studentai, bet kasdieniame gyvenime jų iš esmės niekam nereikia. Jei nuolat netenka nupjaustyti ėrienos raumens nuo kulšies, galite pataupyti ir nepirkti tokio peilio.

Yra panašus peilis, vadinamas filė pjaustymo peiliu, kurio ploni ašmenys skirti pjaustyti veikiau žuviai, o ne mėsai, bet jis nėra būtinas.

Netikras peilis

Netikras peilis


Trumpai tariant, šis peilis netikras. Tai – tariamas peilis, kuris skirtas tik tam, kad užpildytų plyšį peilių rinkinio dėkle. Šis peilis per didelis, kad su juo būtų galima skusti, bet per mažas visiems kitiems darbams.

Kapojimo peilis

Kapojimo peilis


Masyvus peilis skirtas sukapoti kietesniems daiktams, kaip antai, vištos kaulams. Jis sunkus, todėl su juo lengviau kapoti vištienos kaulus ir pan. Su šiuo įrankiu – panašiai kaip su peiliu kaulams išimti: jeigu jį turite, mokate naudoti, o jei ne – nesukite dėl jo galvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)