– Kur šiemet grybavote ir kokį derlių spėjote pririnkti?

– Šiemet pirmąm grybavimo startui pasirinkome Radviliškio rajone esantį mišką netoli Miežaičių kaimo. Pernai rinkomės kitas vietoves, bet reikia pasakyti, kad naujasis miškas labai pasiteisino. Išėjome su dviem krepšiais ir po kelių valandų jie buvo pilnutėliai.

Tiesa, reikia pastebėti, kad ne visi surasti grybai buvo sveiki, bet dauguma buvo tinkami valgymui. Nemažai radome baravykų, voveraičių – didesnių ir mažesnių grybų. Sezonas dar tik įsibėgėja, tad tikimės, grybų bus dar daugiau.

– Kaip ruošiatės grybavimo sezonui, ką galite patarti kitiems?
– Pirmiausiai reikia skirti dėmesio drabužiams ir avalynei. Reikia rinktis patogią aprangą, kuri ne tik neapsunkina judėjimo, bet ir apsaugotų nuo vabzdžių, o ypač erkių.

Aš asmeniškai visada renkuosi tiek ilgas kelnes, tiek džemperį ar megztinį ilgomis rankovėmis. Vis dėlto einame į mišką, kur erkių yra labai daug, tad jei nesinori namo parsinešti nelauktų svečių, reikia būti labai atidiems ir viską gerai apgalvoti. Grįžus iš miško būtina persirengti, palįsti po dušu.

– Pasidavus grybavimo entuziazmui labai lengva į krepšį įsidėti ir neaiškių grybų.
– Einant grybauti visada yra noras parsinešti jų kuo daugiau. Tačiau kartais iš tokio noro galima smarkiai apsigauti ir prisirinkti nuodingų, nevalgomų grybų. Todėl nerizikuoju ir stengiuosi rinkti tik gerai pažįstamus grybus, tokius kaip baravykai, raudonviršiai, lepšiai ar voveraitės. Jei nesu tikras, ar grybas valgomas, geriau neimu. Taip pat girdėjau, kad specialiose programėlėse galima rasti informacijos, kaip atrodo valgomi ir nevalgomi grybai, tai padeda juos lengviau atpažinti, tačiau pačiam dar neteko jų išbandyti. Svarbiausia – sveikas protas ir saikas. Grybaujant labai svarbu vadovautis auksine nuostata – ne kiekybė, o kokybė.

– Kaip dorojate grybus? Gal galite pasidalinti savo mėgstamu receptu?

– Paprastai didesnę grybų dalį išverdu, sudedu į specialius maišelius ir užšaldau žiemai. Labai smagu vidury šaltos žiemos išsiimti grybus ir iš jų kažką gaminti – primena vasarą ir rudenį.

Na o vienas mėgiamiausių receptųgrybų padažas, kuris tinka ir su bulvių koše, ir su mėsos kepsniais, ypač vištiena.

Grybų padažui tereikia kelių produktų ir paruošiamas jis gana paprastai bei greitai. O skonis tikrai patiks net ir įprastai grybų nevalgantiems.

Pats skaniausias grybų padažas

Ingredientai:

1 Svogūnas
400 gramų grybų
Druskos (pagal skonį)
Petražolių arba krapų
500 gramų grietinės
Valgomas šaukštas alyvuogių aliejaus
3-4 puselės česnakų
Šiek tiek pipirų

Paruošimas:

1. Smulkiai supjaustyti svogūną ir česnako skilteles, jas apkepinti alyvuogių aliejuje.
2. Sudėti smulkiai supjaustytus, gerai vandenyje nuplautus grybus, pabarstyti šiek tiek druskos ir pipirų.

3. Supilti grietinę, viską gerai išmaišyti (galima įpilti pusę stiklinės pieno arba vandens).
4. Viską troškinkite apie 10 minučių. Svarbu su šaukštu pamaišyti, kad neprisviltų.
5. Kai padažas baigia troškintis, palaukite apie 5 minutes, kol jis atvės.
6. Patiekimui smulkiai supjaustome saujelę krapų arba petražolių ir pabarstome ant viršaus.
7. Padažą galima valgyti su bulvių koše arba patiekti su vištiena.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)