Šiais laikais formuojasi nauji įpročiai, prisitaikantys prie laikmečio, ir pasninko taisyklės sušvelnėjo. Tradicijos keičiasi, nes keičiasi mūsų gyvenimas, o tradicijos visad susijusios ir su praktine žmonių gyvenimo puse. Gavėnia labai tinkama atsigręžti į biologiškai vertingus produktus. Patiekalus galima gaminti renkantis šiomis dienomis populiarius ingredientus: žuvį keičiant jūros gerybėmis, įprastus žirnius ar pupeles pakeičiant šiuolaikiškesniais avinžirniais ar lęšiais, naudojant bulgur kruopas, bolivines balandas, ispaninio šalavijo sėklas.

Siūlome šaltą užkandį iš morkų su žuvies gabaliukais. Tokiu būdu galima pagaminti ir su kitomis daržovėmis (moliūgais, burokėliais, špinatais, rukola) vyniotinius.

Morkų vyniotinis su kreminių sūriu

Tešlai reikės:

valytų morkų apie 250 g,
3 vnt. kiaušinių,
poros šaukštų miltų,
šaukšto krakmolo,
šaukšto aliejaus,
druskos, pipirų ir ciberžolės pagal skonį.

Įdarui:

kreminio sūrio 200-250 g,
poros šaukštų majonezo arba grietinės,
svogūnų laiškų,
virtos, rūkytos ar sūdytos žuvies gabaliukų,
druskos, pipirų pagal skonį,
laimo arba citrinos.

Gaminimas:

* Morkas sutarkuokite smulkia tarka, pasūdykite, įdėkite maltų pipirų ir ciberžolės.

* Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Į morkas sudėkite trynius, o baltymus išplakite atskirai iki standžių putų. Į morkas ir trynius supilkite krakmolą ir miltus, gerai išmaišykite. Įpilkite augalinio aliejaus ir permaišykite. Atsargiai sudėkite išplaktus kiaušinių baltymus. Švelniai išmaišykite, tešla turi likti puri.

* Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir tešlą paskleiskite lygiu sluoksniu apie 0,3–0,5 cm storio. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10–13 minučių, bet vadovaukitės savo orkaitės ypatumais.

* Iškepusį pusgaminį nuimkite nuo kepimo popieriaus, apverskite ir padėkite ant kito kepimo popieriaus. Leiskite jam atvėsti.

* Įdarui kreminį sūrį sumaišykite su majonezu. Druskos ir pipirų – pagal skonį. Biskvito paviršių aptepkite sūriu. Pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais. Turimą žuvį supjaustykite gabaliukais ir dėkite iš vieno krašto. Pagardinkite citrinų žievelėmis.

* Viską susukite į vyniotinį. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 1 val. Tada supjaustykite gabalėliais ir patiekite.