Šiandien Neringa dalijasi daugeliui žinomo skruzdėlyno, gaminamo iš lapelių, receptu. Tokį gardėsį moteris gamina palyginti neseniai – pirmąkart pabandė gal prieš trejetą metų. Iki tol gamindavo kitokį skryzdėlyną – iš tešlos burbulukų.

„Dar mokyklos laikais buvau gavusi iš pusseserės skruzdėlyno receptą, kurį gamindavome iš tešlos burbuliukų. Dievinau šį gardumyną. O prieš keletą metų paragavau pusseserės ruoštą jau tradicinį. Užsimaniau pabandyti ir aš. Produktai tokie patys kaip ir maniškio burbulinio skruzdėlyno, tik internete paskaičiau, kad reikia gerai išdaužyti tešlą ir įpilti į ją degtinės ar spirito – norint, kad neprisigertų riebalų“, – pasakoja.

Susigundžiusiems ir patiems pasigaminti skruzdėlyną, Neringa turi porą patarimų.

„Kuo ploniau ištampoma tešla, tuo traškesni lapeliai pavyksta. Ir svarbu nepadauginti miltų“, – rekomenduoja patyrusi desertų gamintoja.

Beje, Neringa turi dar vieną skruzdėlyno receptą, pagal kurį lapeliai kepami orkaitėje ir sutepimui naudojamas kondensuotas pienas. Tačiau apie tai – kituose straipsniuose.

Gal visgi neatsitiktinai šiandien gamintas "Skruzdėlynas" apvainikavo mano metus .

Skruzdėlynas

Tešlai:
• 3 L dydžio kiaušinių
• žiupsnelio druskos
• žiupsnelio cukraus
• miltų, kad tešla tešla neliptų prie rankų, bet liktų minkšta (sunaudojo 300 g)
• 3 v.š. degtinės ar spirito
Aliejaus virimui (sunaudojo apie 600 ml)

Sirupui:
• 150 g medaus
• 150 g cukraus (naudojo cukranendrių)
• 30 g sviesto
• 2 v.š. vandens

Gaminimas:

* Į didelį dubenį sudėkite kiaušinius, druską, cukrų ir lengvai paplakite.
* Tuomet suberkite miltus (iš pradžių Neringa įsijojo 250 g ir išmaišė).
* Supilkite degtinę, išmaišykite.
* Įsijokite likusius miltus ir kai tešla ims kibti, imkite minkyti rankomis (jei reikia įdėkite įberkite dar miltų). Paminkę tešlą, perkelkite ją ant aliejumi ištepto švaraus paviršiaus. Toliau minkykite tešlą arba išdaužykite ją kočėlu. Neringa paminkė, po to lankstydama daužė kočėlu apie 15 min.

* Suformuokite kamuoliuką ir suvynioję į plėvelę padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms arba nakčiai.
* Išėmę tešlą iš šaldytuvo dėkite ant miltais pabarstyto stalviršio, perminkykite ir padalinkite į 6 dalis.
* Imkite po vieną gabalėlį (kitus uždenkite plėvele), vėl šiek tiek pabarstykite stalviršį miltais ir kaip galima ploniau iškočiokite.

* Po to supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
* Įdėkite vieną lapelį į aliejų ir patikrinkite, ar jis jau tinkamai įkaitęs – lapelis turi greitai iškilti į aliejaus paviršių ir aliejus aplink jį turi imti greitai burbuliuoti (Neringa matavo temperatūrą, turi būti 170°C).

* Lapelius virkite dalimis, po kelis, priklausomai nuo puodo dydžio. Svarbu, kad jie nesiliestų ir nesukibtų. Pavartykite, kad tolygiai apskrustų iš visų pusių. Kai taps gražiai auksinės spalvos, išimkite kiaurasamčiu ar konditerinėmis žnyplėmis ir perkelkite ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių.

* Sirupui į vidutinio dydžio puodą sudėkite medų, cukrų, sviestą ir supilkite vandenį. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol užvirs. Pakaitinkite dar kelias minutes, vis pamaišydami, kol sirupas šiek tiek sutirštės (Neringai užtruko apie 3 min).
* Kaip patikrinti, ar išviręs sirupas: arbatiniu šaukšteliu pasemkite šiek tiek sirupo, luktelkite kol šiek tiek atvės ir patikrinkite pirštais. Jei masė tąsi, tuomet sirupas tinkamas.
* Sirupą laikykite ant viryklės nustatę minimalią kaitrą, kad per daug nesutirštėtų.
* Išėliokite tešlos lakštelius ant lėkštės, padėklo, kiekvieną sulaistydami sirupu. Jei norite apibarstykite aguonomis, riešutais, razinomis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)