„Ant stalo – bulvišnykai, kuriuos labiausiai mėgdavau vaikystėje, kai mano močiutė juos darydavo iš vakarykščių likusių bulvių. Įmušdavo kiaušinį, įberdavo druskos, įdėdavo miltų ir suritindavo dešrelę. Ją suplodavo ir bukąja peilio briauna suraižydavo rombiukais. Man labiausiai ir įstrigęs tas močiutės rombavimas su atvirkščiu peiliu. Be tų kvadračiukų neskanu“, – šypsosi pašnekovė, prisimindama dvaruose šeimininkavusios močiutės estetinį jausmą. Šį Kristina neabejoja taip pat paveldėjusi – maistą visada stengiasi patiekti gražiuose induose ant deramai padengto stalo.

Bulvišnykus močiutė patiekdavo apipiltus sviesto ir grietinės padažu.

Kristinos Macelytės močiutė

Na o kai patiekalas skanus ir keliantis sentimentų, juos gaminame ir artimiesiems. Taigi, Kristina juos gamino ir savo namiškiams – sako, dukra iki šiol juos tiesiog dievina.

Kristina Macelytė

Šis patiekalas ne tik gardus, bet ir nesudėtingai paruošiamas. „Jei verdu bulvių vakarienei, visada padauginu, kad pusryčiams būtų bulvišnykų.“, – sako verslo „Gražu net mėlyna“ autorė.

Kai valgytojų daugiau, Kristina bulvišnykus yra kepusi ir orkaitėje. Tačiau dažniausiai ta daro keptuvėje.

„Man tokie labiau primena vaikystę ir pagaminami greičiau. Žinau, kad sveikiau orkaitėje, bet juk neskanių kalorijų nebūna,“ – nusijuokia moteris.

Kai K. Macelytė šiuo apetitą keliančio patiekalo vaizdais pasidalijo maisto mylėtojų feisbuke grupėje „Kirvio koto turnyras“, kilo diskusija dėl pavadinimo. Žmonės dalijosi, kad žemaičiai juos vadina švilpikais, dzūkai – šiuškėmis, dar kitur jie yra bulbonai, pampuškos, minkštainiukai ir panašiai.

Kaip bepavadintum, visi sutiko, kad šis patiekalas iš vaikystės – neregėtai gardus.

Tad K. Macelytė dalijasi receptu.

Bulvišnykai su sviesto ir grietinės padažu

Bulvišnykai

Bulvišnykams:

400 g virtų bulvių

1 kiaušinio

2–3 g druskos

žiupsnelis baltųjų pipirų

110 g miltų

Bulvišnykai

Padažui:

50 g sviesto

150 g grietinės

1 g druskos

  • Virtas bulves sutrinti, įmušti kiaušinį, įberti druskos, pipirų, miltų ir išmaišyti.

Bulvišnykai

  • Suformuoti „dešrelę“, paspausti, kad taptų plokštesnė ir peiliu bukuoju galu išraižyti rombus. Supjaustyti nedideliais gabaliukais.

Bulvišnykai

  • Kepti keptuvėje ant įkaitusio aliejaus iš abiejų pusių, kol įgaus rudai auksinę spalvą.

Bulvišnykai

  • Padažui keptuvėje išlydyti sviestą, berti druskos ir dėti grietinės. Maišyti, kol masė tampa vienodos konsistencijos ir padažas ima tirštėti – užvirti nereikia.

Padažas

  • Skanaus.

Bulvišnykai

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Maistas“ projekto „Iš aukso fondo“ dalis. Ankstesnį ciklo straipsnį skaitykite ČIA. Jei ir jūs norite pasidalinti receptu, kurį paveldėjote iš tėvų ar senelių, mielai lauksiu – rašykite man: roma.macijauskaite@delfi.lt.