Maisto gaminimo subtilybių Ona mokėsi iš mamos, kuri buvo garsi apskrities gaspadinė. Ruošti vaišes važiuodavo net į Latviją, netoli kurios sienos gyveno.

„Aš pirmąjį savo biskvitą iškepiau būdama šešerių. Mama išvažiavo į parduotuvę, pečius kūrenosi ir aš konservų dėžutėje iškepiau pyragą. Tik nežinojau, kad reikėjo tą konservų dėžutę riebalais patepti, tad mano kepinys prikepė. Grįžusi mama nebarė, tik paaiškino, ką reikia daryti“, – atsimena aukštaitė.

Nors laikai buvo sunkūs, mamos dėka šeima visada valgydavo skaniai, mena pašnekovė.

Savo laiku ir Ona kaip puiki šeimininkė būdavo kviečiama ruošti maisto vestuvėms, įvairiems baliams. Šiandien namuose vaišių niekas neberengia, visi traukia į kavines.

Paklausta, ką labiausiai patinka gaminti, Onutė pripažino mėgstanti ir dažnai kepanti įvairias bandeles – vyniotas, plėšomas, su įdarais, gaminanti plokštainius. Prikepa tiek, kad užtenka ir netoliese gyvenančiai dukros šeimai, ir kaimynams. Bandeles kepa su įvairiais įdarais: varške, razinomis, itin visų mėgstamos yra su lašinukais. Tokios patinka ir senelių namų gyventojams, kur retkarčiais Onai tenka padirbėti.

Moteris pasakoja, kad receptai gimsta begaminant. Antai pyragėlius verda gana seniai – juos jau spėjo pamėgti gimtojo Bliūdžių kaimo bendruomenė. Ona šių pyragėlių priverda įvairioms kaimo šventėms – sako, nuo stalo dingsta per 5 minutes.

O ir įdarą pyragėliams galima bet kokį paruošti – su jautiena, vištiena, triušiena ar maišyta mėsa.

„Tokiems įdarams naudoju mėsą nuo kaulų. Išverdu, nuimu mėsą. Toks įdaras tinka ne tik pyragėliams, galima gaminti ir lietinius“, – pataria aukštaitė.

Gardžių Onos pyragėlių paslaptis – įdaras. Kurį ruošdama Ona deda ir virtų bulvių.

„Jos išryškina mėsos skonį, jis tampa švelnesnis. Manau, tai atėję iš ukrainietiškos virtuvės“, – pastebi O. Skavronskienė. Ir dalijasi populiariuoju receptu.

Mieliniai pyragėliai su vištienos kepenėlių įdaru

Reikės:

300 ml šito pieno
20 g šviežių mielių
žiupsnelis druskos
1 v. š. cukraus
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1 kiaušinio
miltų pagal poreikį
1 litro aliejaus virimui

Įdarui:

vištienos kepenėlių – apie 0,5 kg
2 bulvių
1 svogūno
2 skiltelės česnako
druskos ir pipirų
2 v. š. sviesto

Gaminimas

* Šiltą pieną su mielėmis, cukrumi, druska ir trupučiu miltų sumaišyti ir 10 minučių palikti kilti.

* Tada berti miltus ir maišyti mentele iki kol reikia minkyti. Minkyti minkštą tešlą apie 10 min. Pridengti ir palikti kilti apie 40 minučių-valandą. Ona pripažįsta retai žinanti, kiek tiksliai reikia miltų. „Akys ir rankos žino, ką daro“, – sako moteris. Pyragėliams tešla turi būti minkšta ir nelipti prie rankų.

* Įdarui nuvalytas kepenėles išvirti. Sumalti, įtarkuoti svogūną, česnako skilteles, berti druskos, pipirų.

* Į masę suberti trintas bulves, porą šaukštu ištirpinto sviesto ir gerai išmaišyti.

* Kilimėlį ar stalviršį pabarstyti miltais, išversti tešlą. Pjaustyti ją gabalėliais ir formuoti pyragėlius.

* Virti įkaitintame aliejuje ant vidutinės kaitros iki gražios auksinės spalvos.

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Maistas“ projekto „Iš aukso fondo“ dalis. Ankstesnį ciklo straipsnį skaitykite ČIA. Jei ir jūs norite pasidalinti receptu, kurį paveldėjote iš tėvų ar senelių, mielai lauksiu – rašykite man: roma.macijauskaite@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)