aA
Neįtikėtina, kaip greitai Lietuva atsigavo nuo karantino bėdų. Visi laimingai vaikšto po miestus, miestelius ir parkus ir džiaugiasi gyvenimu. Trys šimtai tonų smėlio Vilniaus aikštėje turi tokį poveikį, lyg ten būtų ne smėlis, o kokainas - pasiutimas nežmoniškas, tarpusavo kaltinimai ir aistros, kokių jau seniai Lietuvoje nemačiau. Viskas gerai, reiškia, virusas tikrai baigėsi.
Andrius Užkalnis Momo Grill restorane Vilniuje
Andrius Užkalnis Momo Grill restorane Vilniuje
© Fausta Marija Leščiauskaitė

Ir dar vienas dalykas, kurio jau seniai nemačiau: per patį sunkmetį Vilniuje atsidarė restoranas. Momo Grill, prasidėjęs Klaipėdoje, paskui pradėjęs veikti Kaune, galiausiai rado vietą sostinėje. Kai ėjau į Momo Grill uostamiestyje prieš penkeris metus, buvau ekstazėje. Paskui šefas, Vytautas Samavičius, manęs klausė: kaip man atrodo, ar galėtų toks restoranas veikti Vilniuje, aš sakiau, tikrai galėtų, ir štai, pasirodo, aš buvau teisus.

Jis man kvepėjo Čikaga ir Niujorku, estetika buvo amerikietiška, pats pojūtis buvo užsienietiškas, ir todėl maniau, kad ir Vilniuje panašus restoranas bus labai laukiamas.

Restoranas Klaipėdoje buvo nuo pat pradžių nelietuviškas, mano požiūriu: jis man kvepėjo Čikaga ir Niujorku, estetika buvo amerikietiška, pats pojūtis buvo užsienietiškas, ir todėl maniau, kad ir Vilniuje panašus restoranas bus labai laukiamas. Sostinėje jis įsikūrė Totorių gatvėje, netipiškai erdviose patalpose (ten anksčiau buvo baras), ir tas mane džiugina, nes vėl yra kuriamas didmiesčio pojūtis. Interjeras, ko gero, vienas geriausių, kuriuos man teko matyti pastaraisiais metais Lietuvoje, o gal net geriausias. Stalai tokio grožio (atkreipkite dėmesį į tuos žalvarinius žiedus, įvarytus į juodą stalo paviršių, kaip ant šviesaus stalviršio būna žiedai nuo vyno taurių, tai čia tokia inversinė aliuzija), kad aš juos fotografavau, kaip ir lėkštes, nes norėjau, kad ir jūs pamatytumėte.

Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
© Andrius Užkalnis

Per tuos penkeris metus užaugo ir subrendo daug mėsos valgytojų (žinoma, atsirado ir pagausėjo Lietuvoje ir vegetarų, ir veganų, bet ši vieta yra ne visai jiems). Dabar jau vis rečiau pasigirsta balsų, kurie aiškina nesąmones, kad kepsnio savikaina yra du eurai (šitą aš anksčiau dažnai girdėdavau, dabar beveik niekada). Dabar žmonės jau žino ir supranta, kodėl Lietuvos gyvulininkystė, deja, nesugeba pasiūlyti tokios mėsos, kurią atveža iš Argentinos, Urugvajaus, Australijos, Italijos ir, žinoma, Jungtinių Amerikos Valstijų - viskas, kas iš Amerikos, yra apskritai geriausia, bet čia tik primenu, kad nepamirštumėt.

Viskas, kas iš Amerikos, yra apskritai geriausia, bet čia tik primenu, kad nepamirštumėt.

Vilniuje ligi šiol yra keistai mažai kepsnių restoranų, kurie yra verti geros modernios kepsninės vardo: vienos rankos pirštų užtenka. Bučeris ir Boff, ir dar Bon Chop, štai ir viskas. Nežmoniškai seniai dirbantis ir legediniu laikytas Markus ir Ko, deja, yra įstrigęs praeities supratimuose apie mėsą: buvo tokie laikai, kai brandintos išpjovos šmotas, gerai iškeptas iki rudumo ir padėtas ant lėkštės, kaip cepelinas, buvo laikomas siekiamybe.

Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
© Andrius Užkalnis

Valgiaraštis Momo Grill nedidelis, ir viskas, pradedant nuo užkandžių, yra kepsninės klasika - aštuonkojis, burrata, kapotinis, dar marinuota žuvis, ir mes norime visko, kas yra geras ženklas. O gal šiek tiek išalkę buvome.

Manęs draugė klausia: „o tau nėra tokio jausmo, tik įėjus, kad bus penkios žąsys?“, aš pripažįstu, kad apie vertinimą negalvoju įėjęs (visada pasakau savo nuomonę apie žąsų kiekį tik tada, kai pasakau), bet jausmas, kad viskas bus gerai, buvo labai stiprus.

Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
© Andrius Užkalnis

Užsisakėme tik du užkandžius: aš visada dėl savo istorinių priežasčių privalau paragauti kapotinio (tartaro), kuris čia kainuoja 12 EUR, ir dar pasiimam marinuotos skumbrės, 8,30 EUR, kuri pagaminta taip lengvai ir gaiviai, kad iš esmės tai yra kulinarinė kelionė nuo lietuviškos silkės su bulvėmis link gal tokios meksikietiškos sevičės (to lengvumo prasme), su nuosabaus apkepimo mažomis bulvytėmis, ir ritmingu skoniniu išbaigtumu: nieko atsitiktinio, nieko nereikalingo, nieko netikslaus

Tartaras gi buvo vienas geriausių pasaulyje, net jei jis nėra tradicinio pateikimo ir sudėties: kapota jautiena sudėta ant tąsios, drėgnos, apetitiškos nuosavo kepimo juodos duonos (iš kurios girdėti tokia lengva lietuviškumo užuomina), ir užbarstyta plonyčiais gruzdintų bulvių šiaudeliais - kaip koks super prabangus sumuštinis, kurį reikia valgyti peiliu ir šakute.

Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
© Andrius Užkalnis

Mūsų pasirinktas pagrindinis patiekalas buvo rinkinys iš dviejų jautienų ir vienos ėrienos, skirtas dviems normaliems žmonėms arba vienam labai daug valgančiam (43 EUR - kukli kaina, turint galvoje, kad dar ten yra ir nuostabus garnyras, apie kurį tuojau papasakosiu), ir ten buvo ištisinė palaima.

Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
© Andrius Užkalnis

Tai buvo pirma per labai ilgą laiką jautienos išpjova, kuri buvo didelio skonio (paprastai Lietuvoje jautienos išpjova būna blanki, ir tada įvyksta gastronominis nusikaltimas - žmonės ant jos dar užsivaro padažo, kas yra maždaug tas pat, kaip pilti kolą į penkių šimtų eurų vyną, kad jis ne toks rūgštus būtų); dar toje išpjovoje buvo dūmiškumo elegancijos, ir ją galima buvo valgyti be peilio (šakute arba šaukštu būčiau be vargo atgnybęs), nors peilius ten duoda ir labai gražiai pasiūlo, prašo pasirinkti pagal skonį iš dailaus rinkinio. Suprantu, kad tai nedaro įtakos mėsos skoniui, bet poveikis pačiam potyriui yra didžiulis. Jautienos papilvė (flankas), kuri turi gražaus riebalo, yra natūraliai persunkta skonio, irgi buvo puiki, kaip ir ėriena, tačiau ta išpjova buvo atradimas.

Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
© Andrius Užkalnis

Garnyras yra vadovėlinis pavyzdys, kaip reikia rūpintis tokiais dalykais: aš nemėgstu daržovių, o daržovių, keptų grilyje, aš nemėgstu trigubai, bet čia valgiau ir cukiniją, ir baklažaną taip, lyg jie būtų iš mėsos pagaminti, pomidoras su pesto įdaru buvo dieviškas, tačiau galutinai apsvaigino keptas pievagrybis. Tai buvo vaikystės skonis - kažkada, kai pievagrybių galima buvo prigrybauti skvere prie Katedros aikštės, einant link Karaliaus Mindaugo tilto, mano tėvas juos pakepdavo ant sviesto, ir tai buvo toks delikatesas, kuris nieko bendro neturėjo su blankiais šių laikų pievagrybiais. Tinkamai paruoštas pievagrybis yra tai, už ką aš noriu duoti šiam restoranui papildomą gerų prisiminimų aukso žvaigždę, arba Auksinio Pievagrybio ordiną. Mano širdis visiškai ištirpo, kaip česnakinio sviesto gabalėlis.

Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
© Andrius Užkalnis

Desertai - lengvi, santūrūs, kur nedidelį cukraus kiekį puikiai balansuoja gaivi rūgštis.

Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
© Andrius Užkalnis

Nė viename patiekale, nė vienoje sudėtinėje dalyje nebuvo nė vienos klaidos, nė vieno netikslumo, nė vieno perlenkimo ar nereikalingo sudėtingumo. Absoliučiai meistriškai dirbantis restoranas, ir kainos, kaip kepsninei, stebėtinai santūrios: dviese pavalgėme už 91,80 EUR, tai nė triženklės sumos nebūtume pasiekę, jei ne arbatpinigiai. Man, aišku, būtų patikę sumokėti daugiau.

Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
Andrius Užkalnis vertina restoraną „Momo Grill“ Vilniuje
© Andrius Užkalnis

Penkios žąsys iš penkių, ir sėkmės šiam nuostabiam importui iš auksinio Lietuvos pajūrio.

Momo Grill, Totorių g. 1 / Gedimino pr. 10, Vilnius. Tel. +370 698 57007.
Tinklalapis: www.momogrill.lt
Facebook profilis: https://www.facebook.com/momogrillvilnius/
Nuo antradienio iki ketvirtadienio: nuo 11:00 iki 22:00, penktadieniais ir šeštadieniais nuo 11:00 iki 23:00, sekmadieniais nuo 11:00 iki 16:00.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(206 žmonės įvertino)
3.5097

Liepto galas: Užkalniui teko pietauti ant šaligatvio (297)

Aš visada sakiau, sakau ir sakysiu, kad Lietuva turi būti labiau panaši į Ameriką, o vienas iš...

Užkalnis papietavo už 100 EUR: „viskas gerai, bet norėčiau brangiau“ (788)

Neįtikėtina, kaip greitai Lietuva atsigavo nuo karantino bėdų. Visi laimingai vaikšto po miestus,...

Užkalnis valgė miesto maistą pyragėlių kaime (173)

Pyragelių kaimas man yra Trakai . Žinoma, senoji Lietuvos sostinė, daugelio požiūriu, yra ne...

Užkalnis nekenčia sušių, ir tuo didžiuojasi (198)

Nebuvo restorano, kurį buvo lengviau pasirinkti apžvalgai. Restoraną rekomendavo Zita Kelmickaitė,...

Užkalnis restoraną inspekcijai nusižiūrėjo nuo Rimvydo Valatkos (154)

Kartais gailiuosi, kad Rimvydas Valatka beveik niekada nerašo apie restoranus, nors, kaip istorikas,...

Top naujienos

Šiurpi istorija Čečėnijoje: dukros netekusi motina žmogžudyste įtarė žentą. Tada įsikišo Kadyrovas (41)

Birželio 12 d. 23 metų Čečėnijos gyventoja Madina Umajeva mirė savo namuose. Jos vyro artimieji...

Vilniuje – meilės drama: 17 metų jaunesnį draugą nužudžiusi moteris gyveno prie lavono (11)

Draugystė su net 17 metų jaunesniu vyru baigėsi skaudžia tragedija – vilnietė mylimąjį...

„Tautiška giesmė aplink pasaulį“ (76)

Liepos 6 d. lygiai 21 val. vietos laiku lietuviai visame pasaulyje gieda "Tautišką giesmę". Esame...

Palangos svečiai nesikuklino pozuoti ir parodė šių metų paplūdimio madas (312)

Nors dangus – cepelino spalvos ir saulė Palangą pirmadienį nutvieskė vos retsykiais,...

Egzotišku kraštu susižavėjusios lietuvių poros atostogas apkartino kelionė namo: už tokią „staigmeną“ gali padėkoti tautiečiams (46)

Jau skrendant iš Kolumbijos namo, Barankilo oro uoste, pareigūnai sulaikė mūsų pasus ilgiau nei...

Ruošiasi leisti šeimos gydytojams nedirbti savaitgaliais ir švenčių dienomis: ligoninės įspėja – bus blogai (148)

Seime svarstoma iniciatyva nuimti teisinę prievolę šeimos gydytojo paslaugoms būti prieinamoms...

Garsios Kauno medikų šeimos tragedija: į laisvę išėjusį sūnų vėl klampina itin sunkūs kaltinimai (135)

Kauno apygardos teismui perduota nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje kvaišalų prekyba itin stambiu...

Dėl Messi nesijaudinantis „Barcelona“ prezidentas: Šaras visada buvo mūsų klubo ambasadorius (9)

Šarūno Jasikevičiaus pristatymas Barselonos „ Camp Nou “ stadione pirmadienį prasidėjo nuo...

Prasmingą datą pasirinkę Laura ir Šarūnas Mazalai susituokė bažnyčioje: jausmas širdy tikrai kitoks (31)

Lygiai prieš penkerius metus oficialiai vyru ir žmona tapę Laura (30) ir Šarūnas Mazalai (32)...

Paskui Jasikevičių į Barseloną išvyksta ir Maskoliūnas bei Masiulis (247)

Kauno „Žalgirio“ klubui atsisveikinus su vyriausiuoju komandos treneriu Šarūnu Jasikevičiumi,...

|Maža didelių žinių kaina