1. Naminiai ramenai ir korėjietiška virtuvė
„Pamellos“ žvaigždė – jos didenybė ramenas. Jo receptą tobulinome kelerius metus, ragaudami ir tyrinėdami ramenus visame pasaulyje. Todėl aiškiai žinome, ko reikia geram ramenui – patys verdame kelias dienas kunkuliuojantį sultinį ir specialia makaronų mašina gaminame makaronus. Tai mūsų vizitinė kortelė“, – sako restorano įkūrėjas Vilius Kadūnas.
Tačiau ramenas – ne vienintelis meniu „perliukas“. „Pamelloje“ gausu ir korėjiečių virtuvės patiekalų, dėl kurių į restoraną sugrįžta vis daugiau klientų.
„Pamelloje“ viską darome rankomis – nuo padažų iki sultinių, nuo mėsos marinato iki bandelių. Todėl meniu esantys korėjietiški patiekalai – kupini natūraliai fermentuotų, umami ir kitų šiam regionui būdingų išraiškingų skonių. Būtent jie ir sulaukia daugiausiai komplimentų. Pavyzdžiui, vilniečiai labai pamėgo kukurūzų dešrainį „corndog“. Kokybiška jautienos dešrelė kukurūzinės tešlos apvalkale ir naminis daši majonezas – derinys, kuriam sunku atsispirti. Taip pat populiari korėjietiška kepta vištiena (angl. Korean fried chicken) ir mūsų pačių fermentuoti kimči kopūstai“, – teigia restorano įkūrėjas.
Adresas: Geležinkelio g. 3, Vilnius. Darbo laikas: IV-VII 17-22 val.
2. Azerbaidžianietiški kebabai ir turkiška baklava
„Trashas, spalvinga klientūra ir atmosfera – Vilniaus stoties rajonas vis dar išlaikė savo autentiką. Gastronomine prasme jis taip pat įvairialypis – nuo prabangių vakarienių iki riebalais dvokiančių
eburekų ar mikrobangų krosnelėje šildytų beliašų. Bet todėl jis ir įdomus. Be to, 90-ųjų estetika ir vakarų Azijos kultūra – dvi temos, užkoduotos „Azerai“ identitete, ir puikiai derančios prie Vilniaus stoties rajono“, – teigia kebabinės įkūrėjas Lukrecijus Dūda.
„Azerai“ jau užsitikrino savo vardą ne tik dėl provokuojančios komunikacijos, bet išskirtinės kokybės produkcijos – nuo vietoje kepamų lavašų iki mėsos ir pačių gaminamų padažų. Meniu – vos keli patiekalai, tačiau ištobulinti iki mažiausių smulkmenų.
Nors į „Azerai“ visi plūsta dėl kebabo, L. Dūda rekomenduoja paragauti ir jų pačių gamybos karamelizuotą turkišką baklavą su graikiškais, migdolų, pistacijų ir anakardžių riešutais.
Adresas: Kauno g. 2, Vilnius. Darbo laikas: I-V, 11:30-22:00, VI-VII 12:00-22:00 val. Vakarinis laikas savaitgaliais V-VI 22:00-03:00.
3. Vietnamo skonių įkvėptas šeimos verslas
„Dažnai mūsų svečiai nustemba, kad kažkur stoties rajone atrado neįtikėtiną vietą, kurioje galima paragauti autentiškų patiekalų. Ypač daug pagyrų sulaukia mūsų Pho Bo striuba, kuri, klientų vertinimu, yra skaniausia šios sriubos versija visame Vilniuje. Mums toks įvertinimas – beprotiškai svarbus, nes visa mūsų šeima, užsiimanti šiuo verslu, nuoširdžiai myli tai, ką daro“, – teigia įkūrėjas Hung Vu Van.
Tačiau restorane meniu tikrai platus ir Pho sriuba neapsiriboja. Čia lankytojų laukia ir įvairiaspalviai kario troškiniai, kepti ryžių makaronai, lietuvaičių pamėgta „Gong Bao“ vištiena, tarški antiena tamarindo padaže ir daugybė kitų Azijos regiono įkvėptų patiekalų.
Adresas: Pylimo g. 61, Vilnius. Darbo laikas: II-VI, 11:00-21:00 val., VII 11:00-20:30.
4. Kitoks sušių restoranas
„Kitose pasaulio valstybėse būtent prie centrinės miesto stoties įsikūrusios geriausios krautuvėlės ir restoranėliai. Nors buvo sakančių, kad labai rizikuoju, tikrai nepasigailėjau“, – teigia restorano įkūrėjas.
„Narushi“ sukėlė revoliuciją Lietuvos suši restoranų padangėje, pasiūlydamas kitokį požiūrį į japoniškos gastronomijos etaloną. Apie populiariausią restorano patiekalą – „Escolar maki“ suši su sviestažuve ir yuzu trumų padažu – jau sklando legendos. Tačiau K. Narušis kviečia nebijoti ragauti ir kitų patiekalų.
„Lietuviai vis dar prisibijo šviežios žuvies, tačiau visai be reikalo! Savo virtuvėje užsakome aukščiausios kokybės, rinktinius produktus, atkeliaujančius ne tik iš visos Europos, bet ir iš pačios Japonijos. Todėl pas mus kviečiu paragauti aukščiausios klasės sašimi“, – teigia restorano įkūrėjas.
Adresas: Pylimo g. 60. Darbo laikas: II-IV 12:00-22:00, V-VI 12:00-24:00.
5. Vietnamo autentika Visų Šventųjų gatvėje
Pasak restorano įkūrėjos, lietuvaičių supratimas apie tai, koks turi būti geras azijietiškas maistas – auga. Vis daugiau žmonių jau pabuvojo Tailande, Kambodžoje ar Vietname, todėl puikiai žino, kokie turi būti tikri rytietiški suktinukai (angl. spring rolls) arba autentiška Pho sriuba.
Neatsitiktinai daugelį prieskoninių žolelių, kurių gausa pasižymi vietnamietiška virtuvė, įkūrėja Van pati augina savo šiltnamyje. Čia viskas šviežia ir labai sezoniška – vasarą dominuoja lengvesni patiekalai, salotos, o orams atšalus visi vilniečiai čia plūsta dėl žymiosios vietnamietiškos sriubos – Pho Bo su ryžių makaronais ir jautienos kukuliais. Taip pat čia verta paragauti traškių suktinukų su daržovėmis arba gardžių salotų su ryžių makaronais „Bun Nem“.
Adresas: Visų Šventųjų g. 5. Darbo laikas: III-V 11:30-15:00, 17:00-22:00. VI 11:30-23:00, VII 13:00-21:00.