aA
Pačioje sostinės senamiesčio širdyje, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos patalpose, duris atvėrė nauja maitinimo įstaiga – sveiko maisto valgykla.
Pietums – į valgyklą? Papasakojo, ką ten galima rasti
Pietums – į valgyklą? Papasakojo, ką ten galima rasti
© Organizatorių nuotr.

„Dirbdami nuotoliniu būdu nemažai žmonių įprato gamintis patys, sveikiau, tad grįžę į ofisus ilgisi visaverčių, it mamos pagamintų patiekalų, o ne greito skrandžio užkimšimo. Todėl išsikėlėme sau ambicingą tikslą – įrodyti, kad senamiestyje už penkis eurus galima gauti sveikus, spalvingus, visaverčius pietus, kurių receptūrą sukūrė dietologai, ir kuriuos jau valgo tūkstančiai šalies darželinukų ir moksleivių“, – sako šešerius metus maistą ugdymo įstaigoms tiekiančios įmonės „Confetti“, o dabar – ir valgyklos visiems – įkūrėja Aneta J.Borkovska.

Pietums – į valgyklą? Papasakojo, ką ten galima rasti
Pietums – į valgyklą? Papasakojo, ką ten galima rasti
© Organizatorių nuotr.

Teisingai sudėliotos investicijos

Verslo plėtros idėją moteris puoselėjo jau kurį laiką, buvo likę tik nuspręsti dėl formato – restorano ar valgyklos. Pastarasis variantas nugalėjo dėl labai paprastos priežasties.

„Mano laikais valgykla asocijavosi su kietu kotletu, vandeninga bulvių koše ir kopūstų salotomis. Kartais geriau liksi alkanas nei vėl valgysi pabodusį maistą. Tačiau šiandien mes valgyklą matome visai kitaip – tai vieta, į kurią, turint fantazijos, profesionalią komandą ir aukštą vertybinę kartelę, norėsis grįžti ne kartą.

Norime, kad žmonės vertintų maisto kokybę, o ne sienų grožį ar staltiesės brangumą. Todėl investavome ne į vietos interjerą, o į maisto ruošimo įrangą ir ingredientus, kokybiškas žaliavas. Tęsiame filosofiją, kuri mums iki šiol lėmė sėkmę ugdymo įstaigų maitinimo versle“, – atviravo A. J. Borkovska.

Pietums – į valgyklą? Papasakojo, ką ten galima rasti
Pietums – į valgyklą? Papasakojo, ką ten galima rasti
© Organizatorių nuotr.

Ši filosofija apima sveiką, kokybišką, nepretenzingą maistą – tokį, kokį, turėdami daugiau laiko, gamintume sau ar savo vaikams.

„Per tokį trumpą laiką jau ryškėja nuolatinių klientų ratas, kurie džiaugiasi neapsunkę po pietų ir pripažįsta visai kitaip įsivaizdavę valgyklos meniu. Dar daugiau, senamiestyje gerai pavalgyti už penkis eurus ir dar nemokamai gauti vandens su mėta, pripažinkite, nelengva užduotis“, – šypteli A. J. Borkovska.

Sveikas maistas be kraštutinumų

Ne tik naujoji valgykla, bet ir įmonė „Confetti“ gimė iš poreikio. Pašnekovė pasakoja, kad darželyje, kurį lankė jos vaikas, maistas nebuvo įkvepiantis, tad moteriai kilo mintis jį pagerinti.

„Tai, kas turėjo būti trumpalaikis projektas, kol sugalvosiu kažką geresnio, pasibaigus motinystės atostogoms, tapo mano aistra, gyvenimo būdu ir kasdiena. Gera reklama ir rekomendacijos plito iš lūpų į lūpas, skambino vis daugiau ugdymo įstaigų – tuo metu kokybiško maisto niša buvo tuščia, nebuvo tiekėjo, kuris galėtų įgyvendinti visus tikslus, išlaikydamas kainos ir kokybės santykį“, – mena A. J. Borkovska.

Pietums – į valgyklą? Papasakojo, ką ten galima rasti
Pietums – į valgyklą? Papasakojo, ką ten galima rasti
© Organizatorių nuotr.

Kokybę užtikrinti padeda bendradarbiavimas tik su patikimais vietiniais ūkininkais, dalies produkcijos – žalumynų – auginimas patiems, taip pat – reguliarus meniu atnaujinimas, atsižvelgiant į sezoniškumą.

„Kiekvienas savaip suvokia sveiką maistą. Mes neiname į kraštutinumus. Gaminame viską, tačiau sveikiau. Pavyzdžiui, vaikams duodame fri bulvytes, tačiau jas kepame orkaitėje be riebalų. Siūlome kotletus, tačiau į juos nededame baltųjų miltų, t.y., kaip įprasta – batono. Jį pakeičiame cukinija ar kita daržove. Visos sriubos yra vegetariškos ir tik jas pagaminus įpilamas šlakelis kokybiško aliejaus, kad organizmas pasisavintų visus reikalingus vitaminus. Kepame blynus, tačiau jiems naudojame ne kvietinius, o avižinius ar grikių miltus, saldumą išgauname bananais. Cukraus naudojame minimaliai arba jį išvis pakeičiame uogomis ir vaisiais“, – gamybos principais dalijosi pašnekovė.

Pietums – į valgyklą? Papasakojo, ką ten galima rasti
Pietums – į valgyklą? Papasakojo, ką ten galima rasti
© Organizatorių nuotr.

Įdomių sprendimų gimsta ir iš komandinio darbo su dietologais. Tiesa, teoriją kartais pakoreguoja ilgametė darbo su vaikais praktika.

„Sėdame prie vieno stalo su dietologais ir sprendžiame, kaip, pavyzdžiui, integruoti daugiau brokolių ar avinžirnių. Iš praktikos žinome, kad maistas turi būti patrauklios formos, prie jo reikia pratinti pamažu. Štai, dažnas vaikas tikrai nesirinks troškinio, kur maistas minkštas, spalvos ir tekstūros susimaišiusios. Vaikai, kaip ir mes, valgo akimis, todėl maistas turi būti ne tik skanus, maistingas, bet ir gražus“, – pabrėžia A. J. Borkovska.

Į naująją valgyklą galima užsukti kasdien nuo 7:45 iki 15 val. adresu Islandijos g. 3. Atsižvelgiant į karantino reikalavimus valgyklos maistą galima pasiimti išsinešimui ir juo mėgautis lauke ar namie.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(11 žmonių įvertino)
3.8182

Sostinėje kavinę atvėręs baltarusis siūlo maitintis kitaip: noriu, kad mano maistas niekada nenusibostų (5)

Iš Baltarusijos Sergei Khamchanouski (31 m.) į Vilnių persikėlė metų pradžioje ir štai jau...

Panevėžio rajone kavinei vadovaujantis Kęstas – apie tai, kam miestelyje jos reikia: prieš dešimtmetį buvo geriau

Kavinė „Nijus“, esanti Ramygaloje, atšventė 13-ąjį gimtadienį. Trylika darbuotojų turinti...

Delfi PliusRoma Macijauskaitė

Vakarienės turas po vieną sostinės gatvę ir joje esančius restoranus – toks populiarus, kad tapo geidžiamiausia vasaros atrakcija

Sako, kad tai – pats geriausias dalykas, koks galėjo nutikti Vilniuje vasarojantiems ar po šį...

Sovietmečiu itin populiarus gėrimas išgyvena antrą aukso amžių: padeda virškinimui, stiprina imunitetą, gelbsti nuo odos ligų ir alergijų

Šį antradienį ir trečiadienį vilniečius bei miesto svečius vėl kvies Kombučios festivalis....

Beata Nicholson ir Odeta Bložienė atidarė naują restoraną: papasakojo, kaip kilo mintis įrengti tvariai

Birželio pabaigoje TV laidų vedėja, maisto žurnalistė Beata Nicholson ir verslininkė Odeta...

Top naujienos

Maksimo Galkino koncertas Jūrmaloje sustabdytas dėl kruvino incidento: agresyvaus vyro sulaikymo metu jam sulaužyta ranka specialiai Delfi iš Jūrmalos

Jūrmaloje vykęs trečiasis Maksimo Galkino pasirodymas neapsiėjo be incidentų. Šou teko nutraukti...

Siaubingus įrašus iš Pravieniškių paviešinęs kalinys: beveik mėnesį buvau komoje, tik neseniai pradėjau vaikščioti (1)

Kalinių užfiksuotus siaubingus vaizdo įrašus iš Pravieniškių pataisos namų prieš ketverius...

Maksvytis – apie netenkinantį progresą, konkurencinę žaidėjų kovą ir naująjį kapitoną

Lietuvos krepšinio rinktinė antrosiose kontrolinėse rungtynėse 90:88 nugalėjo Estijos...

Perspėja, kad Lietuvos švietimą supurtys dar didesnis skandalas: artėjame visiškos katastrofos link (17)

Šįmet su matematika nepasisekė ne tik abiturientams, bet ir dešimtokams – beveik 40 proc. jų...

Delfi PliusVytautas Bruveris, laida „Kaip pas žmones“, Virginija Spurytė

Ukrainos analitikas įvardijo karo baigtį: vieno darinio žemėlapyje tikrai nebeliks (7)

Ukraina ir kitos šalys jau įžengė į ilgalaikių konfliktų Europos žemyne laikotarpį, o kaip...

Delfi PliusJelizaveta Dako

Ekspertas: Lukašenkos režimas visiškai pramiegojo itin svarbų procesą, propaganda dabar turi problemų

Visuomenės nuomonės apie Rusijos karą prieš Ukrainą dinamiką kol kas lemia dvi pagrindinės...

Policijai įkliuvusi ukrainietė net nepagalvojo, kad taip gali būti: tikėjau viskuo, ką man sakė (6)

Lietuvoje prie automobilio vairo neblaivi policijos pareigūnų sulaikyta ir baudžiamojon...

Karas Ukrainoje. Įtempta padėtis prie Zaporižios atominės elektrinės ir intensyvėjančios atakos Donecke Podoliakas: Rusija nori pusmečiui įšaldyti karą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė , kad nuo Rusijos invazijos pradžios buvo...

Delfi PliusEdita Rouge

Naujovės sekse: 13 patarimų, kurie ypač pravers ilgametėms poroms ir rutinai praskaidrinti

Santykius visuomet gerai atšviežinti, nes ypač daug romantikos suteikia naujovės sekse. Pokyčiai...

Rimtesnio estų pasipriešinimo sulaukusi Lietuvos rinktinė laimėjo Alytuje (1)

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė tęsia pasiruošimą FIBA pasaulio čempionato atrankos mačams ir...