„Dirbdami nuotoliniu būdu nemažai žmonių įprato gamintis patys, sveikiau, tad grįžę į ofisus ilgisi visaverčių, it mamos pagamintų patiekalų, o ne greito skrandžio užkimšimo. Todėl išsikėlėme sau ambicingą tikslą – įrodyti, kad senamiestyje už penkis eurus galima gauti sveikus, spalvingus, visaverčius pietus, kurių receptūrą sukūrė dietologai, ir kuriuos jau valgo tūkstančiai šalies darželinukų ir moksleivių“, – sako šešerius metus maistą ugdymo įstaigoms tiekiančios įmonės „Confetti“, o dabar – ir valgyklos visiems – įkūrėja Aneta J.Borkovska.

Pietums – į valgyklą? Papasakojo, ką ten galima rasti

Teisingai sudėliotos investicijos

Verslo plėtros idėją moteris puoselėjo jau kurį laiką, buvo likę tik nuspręsti dėl formato – restorano ar valgyklos. Pastarasis variantas nugalėjo dėl labai paprastos priežasties.

„Mano laikais valgykla asocijavosi su kietu kotletu, vandeninga bulvių koše ir kopūstų salotomis. Kartais geriau liksi alkanas nei vėl valgysi pabodusį maistą. Tačiau šiandien mes valgyklą matome visai kitaip – tai vieta, į kurią, turint fantazijos, profesionalią komandą ir aukštą vertybinę kartelę, norėsis grįžti ne kartą.

Norime, kad žmonės vertintų maisto kokybę, o ne sienų grožį ar staltiesės brangumą. Todėl investavome ne į vietos interjerą, o į maisto ruošimo įrangą ir ingredientus, kokybiškas žaliavas. Tęsiame filosofiją, kuri mums iki šiol lėmė sėkmę ugdymo įstaigų maitinimo versle“, – atviravo A. J. Borkovska.

Pietums – į valgyklą? Papasakojo, ką ten galima rasti

Ši filosofija apima sveiką, kokybišką, nepretenzingą maistą – tokį, kokį, turėdami daugiau laiko, gamintume sau ar savo vaikams.

„Per tokį trumpą laiką jau ryškėja nuolatinių klientų ratas, kurie džiaugiasi neapsunkę po pietų ir pripažįsta visai kitaip įsivaizdavę valgyklos meniu. Dar daugiau, senamiestyje gerai pavalgyti už penkis eurus ir dar nemokamai gauti vandens su mėta, pripažinkite, nelengva užduotis“, – šypteli A. J. Borkovska.

Sveikas maistas be kraštutinumų

Ne tik naujoji valgykla, bet ir įmonė „Confetti“ gimė iš poreikio. Pašnekovė pasakoja, kad darželyje, kurį lankė jos vaikas, maistas nebuvo įkvepiantis, tad moteriai kilo mintis jį pagerinti.

„Tai, kas turėjo būti trumpalaikis projektas, kol sugalvosiu kažką geresnio, pasibaigus motinystės atostogoms, tapo mano aistra, gyvenimo būdu ir kasdiena. Gera reklama ir rekomendacijos plito iš lūpų į lūpas, skambino vis daugiau ugdymo įstaigų – tuo metu kokybiško maisto niša buvo tuščia, nebuvo tiekėjo, kuris galėtų įgyvendinti visus tikslus, išlaikydamas kainos ir kokybės santykį“, – mena A. J. Borkovska.

Pietums – į valgyklą? Papasakojo, ką ten galima rasti

Kokybę užtikrinti padeda bendradarbiavimas tik su patikimais vietiniais ūkininkais, dalies produkcijos – žalumynų – auginimas patiems, taip pat – reguliarus meniu atnaujinimas, atsižvelgiant į sezoniškumą.

„Kiekvienas savaip suvokia sveiką maistą. Mes neiname į kraštutinumus. Gaminame viską, tačiau sveikiau. Pavyzdžiui, vaikams duodame fri bulvytes, tačiau jas kepame orkaitėje be riebalų. Siūlome kotletus, tačiau į juos nededame baltųjų miltų, t.y., kaip įprasta – batono. Jį pakeičiame cukinija ar kita daržove. Visos sriubos yra vegetariškos ir tik jas pagaminus įpilamas šlakelis kokybiško aliejaus, kad organizmas pasisavintų visus reikalingus vitaminus. Kepame blynus, tačiau jiems naudojame ne kvietinius, o avižinius ar grikių miltus, saldumą išgauname bananais. Cukraus naudojame minimaliai arba jį išvis pakeičiame uogomis ir vaisiais“, – gamybos principais dalijosi pašnekovė.

Pietums – į valgyklą? Papasakojo, ką ten galima rasti

Įdomių sprendimų gimsta ir iš komandinio darbo su dietologais. Tiesa, teoriją kartais pakoreguoja ilgametė darbo su vaikais praktika.

„Sėdame prie vieno stalo su dietologais ir sprendžiame, kaip, pavyzdžiui, integruoti daugiau brokolių ar avinžirnių. Iš praktikos žinome, kad maistas turi būti patrauklios formos, prie jo reikia pratinti pamažu. Štai, dažnas vaikas tikrai nesirinks troškinio, kur maistas minkštas, spalvos ir tekstūros susimaišiusios. Vaikai, kaip ir mes, valgo akimis, todėl maistas turi būti ne tik skanus, maistingas, bet ir gražus“, – pabrėžia A. J. Borkovska.

Į naująją valgyklą galima užsukti kasdien nuo 7:45 iki 15 val. adresu Islandijos g. 3. Atsižvelgiant į karantino reikalavimus valgyklos maistą galima pasiimti išsinešimui ir juo mėgautis lauke ar namie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)