„Atrodo, toks elementarus dalykas – kepta višta, tačiau dabar gailiuosi, kad anksčiau nežinojau šito recepto. Valgėme vištą visokią: keptą, virtą, rūkytą, grilintą – skanią, bet tokios – ne. Krūtinėlė tikrai nebūdavo skaniausia jos dalis. Čia viskas kitaip“, – pasakoja populiari maisto tinklaraštininkė.

Ir pataria: jei norite tokios mėsos, kad susirinkusieji prie stalo peštųsi dėl minkštutės, sultingos, burnoje tirpstančios krūtinėlės, o ne dėl šlaunelių, – savaitgalį numatytą kepti vištą pradėkite ruošti jau savaitės pradžioje.
Reikės vienos vištos ar kitokio paukščio, kurį reikia pamerkti į druskos tirpalą. Šiam pasigaminti litrui vandens imami 3 šaukštai druskos, šaukštas cukraus, česnako, rozmarino, mėgstamų žolelių. Vištą dėti į gilesnį dubenį su sūrymu, uždėti lėkštutę.

„Ir ant viršaus užritinu savo ilgametį legendinį „presą“ – trilitrinį agurkų, kad prispaustų, ir laikau parą. Jei višta – virš 2 kg, tai laikau pusantros ar net dvi paras. Kuo didesnis paukštis, tuo ilgesnis laikymo sūryme laikas“, – pasakoja Z. Bružienė.

Po SPA maudynių, kaip mirkymą vadina Zina, višta gerai nusausinama ir išmasažuojama su įvairiais prieskoniais, žolelėmis, prikemšama rozmarino šakelių, česnako. Druskos čia nededama. Tada tampriai suvyniojama į plėvelę ir padedama į šaldytuvą ilsėtis – dar dvi paras arba bent vieną.

Prieš kepant Zina išvynioja vištą iš plėvelės, prieskonius nubraukia ir šįkart gerai ištrina natūraliu arba česnaku pagardintu minkštu sviestu.

„Ištrinu kruopščiai, kad į visas slapčiausias vieteles kremų patektų“, – atkreipia dėmesį.
Tada vištą vynioja į foliją sandariai, kiek pavyksta, ir deda į iki 120–130 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepa apie 4 valandas.

„Tam laikui praėjus išvynioju iš folijos, dedu prie vištos paruoštų bulvių ir morkyčių, įjungiu 200 laipsnių temperatūrą ir skrudinu apie pusvalandį, kol iškeps bulvės“, – dalijasi tinklaraštininkė.

Na ir neša ant stalo. Šventėms Zina Bružienė vištą patiekia su keptomis daržovėmis ir būtinai su keptais obuoliais. „Gaila tik, kad ilgai grožėtis ja nėra kada – kaipmat atsiduria žiūrovų skrandžiuose“, – juokiasi tinklaraštininkė.

Zina pasakoja, kad šis receptas gimė perimant iš įvairių kartų ir šaltinių gautas patirtis.

„Sūryme mėsas sūdė dar mano probaba. Ištrinti gausiai sviestu išmokau iš šefo, o lėtas kepimas žemoje temperatūroje ant bangos atsirado prieš kelis metus. Taip kažkaip viskas ir susimontavo į vieną“, – sako receptu pasidalijusi žemaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)